«Facebook» για ποδοσφαιριστές και σκάουτερ γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη

«Facebook» για ποδοσφαιριστές και σκάουτερ γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη

Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα με μέλη της αθλητές, ακαδημίες και κυνηγούς ταλέντων.

Ένα ποδοσφαιρικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τύπου «Facebook», στο οποίο μέλη θα είναι μικροί ποδοσφαιριστές και οι ακαδημίες τους, αλλά και «σκάουτερ» (κυνηγοί ταλέντων) από ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, θέτει σε λειτουργία η εταιρεία Sportscout, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η καινοτόμα ιδέα παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια των «Ημερών Καινοτομίας», που διοργανώνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, παρουσιάζοντας τα project επιτυχημένων ελληνικών startup.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ο Nίκος Σφίγγος της SportsScout, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου 150.000 παιδιά είναι εγγραμμένα σε ακαδημίες ποδοσφαίρου, αλλά τα ταλέντα ιδίως της ελληνικής περιφέρειας δεν προβάλλονται, η νέα εφαρμογή -που παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στην 78η ΔΕΘ, στο περίπτερο της Google- φιλοδοξεί να αναδείξει τους επόμενους σταρ του ποδοσφαίρου. Στο μέλλον μάλιστα, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσελκύσει και σκάουτερ μεγάλων ξένων ομάδων, λέει.

Διαβάστε ακόμη: AbZorba Games: Έσπασε το φράγμα των 2 εκατομμύριων downloads

Πώς λειτουργεί; Οι μικροί ποδοσφαιριστές αποκτούν «κλειστά» προφίλ (καθώς είναι ανήλικοι, κάτω των 18), τα οποία θα μπορούν να δουν μόνο οι ίδιοι, οι γονείς και προπονητές τους, αλλά και ενδιαφερόμενοι κυνηγοί ταλέντων. Στα προφίλ αυτά, θα υπάρχουν στατιστικές για εργομετρικά τεστ πεδίου και για τη διαχρονική πορεία κάθε αθλητή, αλλά και ποδοσφαιρικό portfoliο για κάθε συμμετέχοντα, με φάσεις από βίντεο που θα παρέχουν οι ακαδημίες.

«Ψάχνω επιθετικό με αριστερό σουτ»
Οι σκάουτερ πάλι, θα μπορούν ν’ αναζητούν τους ποδοσφαιριστές βάσει κριτηρίων. Αν, π.χ., ψάχνουν για έναν επιθετικό που σουτάρει με το αριστερό κι έχει μεγάλο άλμα, η αναζήτηση θα «επιστρέψει» τα προφίλ όλων των παιδιών με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ώστε ο κυνηγός ταλέντων να έρθει σε επαφή με τους προπονητές και τους γονείς τους για τα περαιτέρω.

«Ήδη, έχουμε μιλήσει με 25 ακαδημίες και με μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες. Παράλληλα, παρουσιάσαμε το σύστημα σε σεμινάριο προπονητών της UEFA και η στάση όλων ήταν θετική. Το σύστημα ξεκίνησε μόλις, αλλά είναι ήδη λειτουργικό και ευελπιστούμε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε αρκετές εγγραφές», επισημαίνει. Κατά τον ίδιο, το κόστος συμμετοχής στο σύστημα είναι χαμηλό (3 ευρώ/μήνα/ποδοσφαιριστή).

Διαβάστε ακόμη: BugSense: Η ελληνική startup που εξαγόρασε η Splunk Inc. 

Ο αλγόριθμος δεν ξέρει μπάσκετ και ποδόσφαιρο, αλλά…
Στην εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε και το σύστημα SportScout της ίδιας εταιρείας, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί «δεξί χέρι» για τους προπονητές. «Όλοι οι άνθρωποι έχουμε συνήθειες. Αυτό ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές. Κάποιος που συνηθίζει να ντριπλάρει αριστερά, θα το κάνει συνέχεια, ιδίως όταν λειτουργεί υπό πίεση, στους 180-200 παλμούς. Το σύστημα καταγράφει τις συνήθειες, αλλά και τα λάθη, πχ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν αντιλαμβάνεται όλα όσα “βλέπει” και ένας ποδοσφαιριστής μπορεί τακτικά να μη βλέπει τον συμπαίκτη του για να του δώσει τη μπάλα. Το σύστημα λοιπόν βοηθάει τους προπονητές να βρουν τα λάθη, με πολυκάναλη πρόσληψη πληροφοριών, αλλά το μάτι του προπονητή χρειάζεται πάντα. Ο αλγόριθμος δεν ξέρει μπάσκετ και ποδόσφαιρο», λέει ο Νίκος Σφίγγος.

Το σύστημα, υποστηρίζει, έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς προπονητές των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και χειροσφαίρισης, αλλά και -μεταξύ άλλων- οι ΠΑΕ/ΚΑΕ Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Ηρακλής, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, σκάουτερ και μάνατζερ σε Αίγυπτο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιορδανία, Κύπρο και Πολωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ