Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα Startup Nation
- 27/02/2015, 15:00
- SHARE
Ο Oren Simanian δίνει μαθήματα επιχειρηματικότητας και μοιράζεται το ισραηλινό success story των startups.
Το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει ένα “δεύτερο Ισραήλ”, σε ότι αφορά την ανάπτυξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος startups, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης που επικράτησε κατά την επίσκεψη του Oren Simanian στη χώρα μας. Στόχος της επίσκεψης, του Ισραηλινού «γκουρού» των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως τον αποκαλούν τα ΜΜΕ, ήταν να μοιραστεί τη γνώση του και το δικό του success story, με Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και να μελετήσει τις προοπτικές που υπάρχουν για την ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Τα στοιχεία δείχνουν πως περισσότερες από 6000 startups και 12000 επιχειρηματίες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Ισραήλ, καθιστώντας το, όχι τυχαία, παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας. Δύο δεκαετίες πριν η εικόνα του Ισραήλ δεν θύμιζε σε τίποτα αυτό που είναι σήμερα, ωστόσο χάρη στο όραμα και την σκληρή δουλειά έχει κατορθώσει πλέον να τραβά τα βλέμματα και την προσοχή ως παγκόσμιο case study.
«Σε μια χώρα όπου δεν υπήρχε ούτε οικονομία αλλά ούτε και κράτος, έπρεπε να τα φτιάξουμε όλα από την αρχή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και θεσμούς για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών», αναφέρει ο Oren.
Αυτό που έπαιξε, κατά τη γνώμη του, καταλυτικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ισραήλ, ήταν η συμβολή των πανεπιστημίων αλλά και η αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών να μιλούν ανοιχτά για το επιχειρείν και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
«Δυστυχώς το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ταλέντων και του τρόπου που αντιλαμβάνονται την επιχειρηματικότητα είναι τεράστιο. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική τόσο η υποστήριξη από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα, όσο και από την ίδια την κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο Oren τονίζει πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Δεν αρκεί να γίνονται θεωρητικές συζητήσεις και να δημιουργούνται εντυπώσεις, αλλά θα πρέπει κανείς να δουλέψει για να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα. «Αν δε δουλέψεις πραγματικά η επόμενη προσπάθεια που θα κάνεις θα αποβεί άκαρπη και αυτό γιατί θα έχεις χάσει την εμπιστοσύνη της κοινότητας στην οποία δραστηριοποιείσαι. Όταν όλα φαίνονται εύκολα και άνετα αυτό είναι στην πραγματικότητα κακό γιατί δημιουργούνται αντικίνητρα».
Ο ίδιος αναρωτιέται κατά πόσο υπάρχει σήμερα ουσιαστική σύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας πως η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς εκπαίδευση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πριν από 15 χρόνια, όταν το Ισραήλ βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» προς την Αμερική, καθώς εκεί οι μισθοί ήταν υψηλότεροι και τα διαθέσιμα κονδύλια για την έρευνα πολύ μεγαλύτερα.
Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και στη χώρα μας με τη μόνη διαφορά ότι όσοι αποφασίζουν να επιστρέψουν για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, σε περίπτωση αποτυχίας στιγματίζονται κοινωνικά και δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία.
Όσο για το μυστικό ενός επιτυχημένου οικοσυστήματος που να εγγυάται την ανάπτυξη των startups, ο Oren αποκαλύπτει πως είναι οι συνεργασίες και οι διασυνδέσεις εντός και εκτός οικοσυστήματος. Προσθέτει δε πως αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ περί τις 250 επιχειρήσεις αναζητούν ανθρώπους με τους οποίους να μπορούν να συνεργαστούν.
«Δράσε τοπικά, Σκέψου παγκόσμια», είναι το κλειδί για την επιτυχία. Παράλληλα συμβουλεύει τους Έλληνες startupers να αξιοποιήσουν τους ομογενείς της διασποράς και να μη φοβούνται την γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα, διότι ο φόβος οδηγεί μονάχα σε αδράνεια.
Ποιος είναι ο Oren Simanian
Ο Oren Simanian είναι γνωστή προσωπικότητα στο Ισραηλινό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων, μέντορας και επιχειρηματίας. Γεννήθηκε το 1982 και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του StarTAU, του διάσημου κέντρου επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και ιδρυτής των StartBase.co και StartIsrael.co.il οι οποίες είναι διαδικτυακές πλατφόρμες του Ισραηλινού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Είναι επίσης Διευθυντής Marketing του Indiegogo, του μηχανισμού χρηματοδότησης στο Ισραήλ. Στο StarTAU, ο Ορεν έχει επιβλέψει πάνω από 800 νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 350 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και ηγέτες ξένων κρατών και υψηλόβαθμοι διεθνείς αξιωματούχοι. Έχει δώσει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και συγκεκριμένα στην Ισπανία, την Κύπρο (TEDx), τη Λετονία, το Περού και την Κολομβία.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη η Πρέσβης του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν-Άμπα δήλωσε ότι: “Οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η καινοτομία αποτελούν συναρπαστικά νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Το Ισραήλ διαθέτει ένα προηγμένο οικοσύστημα, ενώ οι τομείς αυτοί αναπτύσσονται ραγδαία στην Ελλάδα. Ο Oren έρχεται για να μοιραστεί τις γνώσεις του, αλλά επίσης για να μάθει για την τοπική σκηνή των νεοφυών επιχειρήσεων ως μέρος της συνεχούς προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε συνέργειες ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ελλάδα σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία.”
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Ο εκπρόσωπος της Παύλος Ευθυμίου, Σύμβουλος Στρατηγικής και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕΝΕ, δήλωσε τη στήριξη της ΕΕΝΕ στους νέους επιχειρηματίες, στις νεοφυείς επιχειρήσεις και σε όλες εκείνες τις προσπάθειες που στοχεύουν στην τόνωση της επιχειρηματικότητας.