O Βαρουφάκης αποθεώνει τον Σόιμπλε
- 03/03/2015, 10:49
- SHARE
«Είναι πολύ σκληρός αντίπαλος. Χαίρομαι να συζητάω μαζί του. Είναι η ζωντανή ιστορία της Ευρώπης».
Ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας χθες στο Star και στην εκπομπή «Στον Ενικό» έπλεξε για ακόμα μια φορά το εγκώμιο στον Γερμανό ομόλογό του και «σκληρό» αντίπαλό του στο Eurogroup.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «ο Σόιμπλε είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος μεταξύ των νέων πολιτικών και εκείνων των παλαιών ευρωπαϊστών που μιλούσε για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι πολύ σκληρός αντίπαλος, αλλά χαίρομαι να συζητώ ή να διαφωνώ μαζί του. Είναι σαν την ζωντανή ιστορία της Ευρώπης» σχολίασε.
Όπως είπε του αρέσει η αντιπαράθεση μαζί του στο Eurogroup αλλά τον σέβεται για τα 40 χρόνια πείρας που έχει και τους αγώνες του για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ανέφερε μάλιστα ότι είπε στον κ. Σόιμπλε για ένα άρθρο που είχε γράψει ο τελευταίος το 1993 για το ότι πρέπει να γίνει πρώτα πολιτική ενοποίηση και μετά νομισματική.
Στην παρατήρηση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι η ίδια θετική διάθεση δεν φαίνεται από την πλευρά του Βερολίνου, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι οι προσωπικές του σχέσεις με τον Γερμανό ομόλογο του είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
Για όσους υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι λύση, ο υπουργός Οικονομικών απαντάει ξεκάθαρα: «αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ θα γυρίσει στη… νεολιθική εποχή!» Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο (της παράτασης)».
Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, ερωτηθείς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».
Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, δεν έπρεπε να είχαν δοθεί τόσα δάνεια στη χώρα και «έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει» ήδη από το 2010. Για τη διαπραγμάτευση τόνισε ότι «η άλλη πλευρά (των δανειστών) μάς προτείνει την αναδιάρθρωση, δεν θα την αρνηθεί».