Η κινεζική οικονομία σε σημείο καμπής

Η κινεζική οικονομία σε σημείο καμπής

Τα τρία σημεία που αναμένεται να καθορίσουν την πορεία της Κίνας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει η συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας. Παρά τις όποιες-ελάχιστες-ενστάσεις οι προτάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας παίρνουν πάντοτε το «πράσινο φως», όμως φέτος οι οικονομικοί αναλυτές στρέφονται στην ετήσια συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος της χώρας με την ελπίδα να μάθουν ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της κινεζικής οικονομίας για το νέο οικονομικό έτος.

Τρία είναι τα ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής:

1.Η επιβράδυνση της οικονομίας
Ο στόχος που έχει θέσει το Πεκίνο για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας εντός του 2015 διαμορφώνεται στο 7% του ΑΕΠ. Και μπορεί για τις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη ένας τέτοιος στόχος να φαντάζει υπεραισιόδοξο σενάριο, για την Κίνα όμως που κατέγραφε διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξη για διάστημα μεγαλύτερων των τριών δεκαετιών, η ανάπτυξη κοντά στο 7% προκαλεί προβληματισμό.

Στο Πεκίνο, πάντως, επικρατεί-ακόμη-ψυχραιμία. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται πως συνηθίζουν σιγά-σιγά στην ιδέα πως ένας βραδύτερος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να γίνει αποδεκτός, εφόσον η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προχωρά κανονικά και η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή.

2. Οι μεταρρυθμίσεις
Η κινεζική κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση σειράς μεταρρυθμίσεων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κρατικών επιχειρήσεων, την περαιτέρω διεθνοποίηση του εθνικού νομίσματος και την μείωση του χρέους των τοπικών κυβερνήσεων. Προσπάθεια καταβάλλεται, επίσης, για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, το φορολογικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι προτάσεις για την προώθηση των ζητημάτων αυτών, καθώς η αξιολόγηση της προόδου που επετεύχθη κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος αναμένεται να αποτελέσουν κομβικό σημείο συζήτησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης.

3. Το περιβαλλοντολογικό ζήτημα
Πρόκειται για ένα ζήτημα που τίθεται επί τάπητος κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος βρίσκεται πολύ υψηλότερα στην ατζέντα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην προβολή εντός ντοκιμαντέρ που φέρει τον τίτλο «Under the Dome» (Κάτω από τον θόλο), το οποίο αναφέρεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα και έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής εκατομμύρια προβολές.
Είναι γεγονός πως ασκούνται έντονες πιέσεις στις κρατικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ενεργειακό κλάδο της Κίνας για περιορισμό των ρύπων και προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Ο Πρόεδρος της χώρας, Ξι Ζίπινγκ, είχε θέσει το ζήτημα ως προτεραιότητα, όμως γεννάται το ερώτημα αν τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για τις κινεζικές βιομηχανίες να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη: 

Ξεχάστε την Κίνα. Η Ινδία είναι το επόμενο «big thing»