ICAP: Προβληματίζει η βιομηχανία, ελπίδες από το εμπόριο

ICAP: Προβληματίζει η βιομηχανία, ελπίδες από το εμπόριο

Τι δείχνει η έρευνα για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίδοση των ελληνικών εταιρειών κατά την διάρκεια του 2014, αφού επρόκειτο για μία χρονιά μεγάλων οικονομικών διακυμάνσεων και προκλήσεων.

Καθώς διανύουμε περίοδο ανακοίνωσης ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, η ICAP προχώρησε στην καταγραφή των πρώτων ενδείξεων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, η βιομηχανία ήταν ο τομέας που επλήγη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εντός του προηγούμενου οικονομικού έτους. Η μείωση των πωλήσεων διαμορφώνεται στο 6,2%, ενώ σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των μεικτών κερδών, οδήγησε στην εμφάνιση καθαρών ζημιών το 2014 ανατρέποντας το κερδοφόρο σκηνικό του 2013.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα και από τον τομέα των υπηρεσιών. Ο κύκλος εργασιών κατέγραψε υποχώρηση 4,3%, ενώ το κόστος παρέμεινε αμετάβλητο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ραγδαία επιδείνωση (άνω του 44%) του λειτουργικού αποτελέσματος. Η πτώση των προ φόρων κερδών ανέρχεται στο 55%.

«Νικητής» της χρονιάς αναδεικνύεται μέχρι στιγμής το εμπόριο, καθώς καταγράφεται οριακή μείωση του κύκλου εργασιών, την ώρα που σημαντική είναι η αύξηση των προ φόρων κερδών- σε αυτό οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά και το θετικό καθαρό αποτέλεσμα του δείγματος της ICAP.

Αναλυτικά:

1. Βιομηχανία
Ο τομέας της Βιομηχανίας εμφάνισε το 2014 τις δυσμενέστερες επιδόσεις, σε σχέση με τους λοιπούς τομείς, αφού κατέγραψε σημαντική μείωση πωλήσεων και ανατροπή στο επίπεδο του τελικού αποτελέσματος.

Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των 164 βιομηχανικών/μεταποιητικών εταιρειών του δείγματος, προκύπτει μείωση των πωλήσεων κατά 6,21% το 2014/13, παράλληλα δε η αδυναμία συμπίεσης του κόστους στον απαιτούμενο βαθμό επέφερε τη συρρίκνωση των αντίστοιχων μικτών κερδών (-18,7%). Το γεγονός αυτό οδήγησε σε ανατροπή τόσο στο επίπεδο του λειτουργικού, όσο και του τελικού καθαρού αποτελέσματος του τομέα, από αξιόλογα κέρδη το 2013 σε σημαντικές ζημίες το 2014. Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι η δυσμενής αυτή εξέλιξη οφείλεται σε συγκεκριμένη βιομηχανία με υψηλές ζημίες, που καθόρισαν και το κλαδικό τελικό αποτέλεσμα. Εάν η εν λόγω εταιρεία εξαιρεθεί από το δείγμα, τότε το τελικό αποτέλεσμα του τομέα μετατρέπεται σε θετικό στην τελευταία χρήση.

Τέλος, τα κέρδη EBITDA του τομέα κατά το 2014 κατέγραψαν πτώση 51,55% έναντι του προηγουμένου έτους.

Όσον αφορά την εξέλιξη ορισμένων βασικών μεγεθών του ισολογισμού, παρατηρείται μείωση (κατά 1,8%) της αξίας του συνόλου ενεργητικού το 2014, προερχόμενη κυρίως από αντίστοιχη μείωση των αποθεμάτων. Στα στοιχεία του Παθητικού, διαπιστώνεται αισθητή μείωση των ιδίων κεφαλαίων, κατά 9,02%. Αναφορικά με τις υποχρεώσεις, οι μεν μεσο-μακροπρόθεσμες μειώθηκαν κατά 6,2%, ενώ οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν αυξημένες, παρότι οι βραχυπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες παρέμειναν σταθερές το 2014/13.

2. Εμπόριο
Τις καλύτερες συγκριτικά επιδόσεις κατά το 2014 εμφάνισε ο τομέας του εμπορίου, όπου υπήρξε οριακή μόνο υποχώρηση του κύκλου εργασιών, παράλληλα δε τα κέρδη προ φόρου κατέγραψαν πολύ έντονη αύξηση, με συνέπεια το θετικό καθαρό αποτέλεσμα ολόκληρου του δείγματος των 630 εταιρειών να οφείλεται (σχεδόν αποκλειστικά) σε αυτόν τον τομέα.

Βάσει των αποτελεσμάτων του δείγματος των 188 εμπορικών επιχειρήσεων, κατ΄ αρχήν προκύπτει οριακή μόνο μείωση τόσο των πωλήσεων όσο και των μικτών κερδών, κατά 0,58% και 0,49% αντίστοιχα. Ωστόσο, η συμπίεση των «λοιπών λειτουργικών εξόδων» είχε καθοριστική επίδραση, αφού το λειτουργικό αποτέλεσμα του τομέα αυξήθηκε κατά 26,7% το 2014 έναντι του προηγουμένου έτους. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε μεγάλη βελτίωση των κερδών προ φόρου του τομέα (72,7%), ενώ τα κέρδη EBITDA κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 8% στην τελευταία χρήση.

Θα πρέπει βέβαια να τονισθεί ότι η επίτευξη της υψηλής κερδοφορίας των εμπορικών επιχειρήσεων του δείγματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συμμετοχή συγκεκριμένης εταιρείας με υψηλές επιδόσεις επί σειράν ετών (Jumbo AE).

Όσον αφορά στα στοιχεία του Ενεργητικού, διαπιστώνεται αύξηση των συνολικών κεφαλαίων κατά 6,4%. Σχετικά με τα στοιχεία του Παθητικού, παρατηρείται αφενός διεύρυνση (κατά 10,8%) των ιδίων κεφαλαίων, ωστόσο ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η δραστική αύξηση των μεσο-μακροπροθέσμων υποχρεώσεων με συνέπεια τον υπερδιπλασιασμό τους το 2014 σε σχέση με το 2013. Παράλληλα, οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υποχώρησαν την ίδια περίοδο, ιδιαίτερα οι βραχυπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, οι οποίες συρρικνώθηκαν (-46,9%) το τελευταίο έτος.

3. Υπηρεσίες
Στον τομέα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών (εκτός Τεχνικών Εταιρειών), με βάση τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 231 εταιρειών, φαίνεται ότι ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 4,26% το 2014, το κόστος παρέμεινε αμετάβλητο, με συνέπεια την έντονη μείωση του μικτού κέρδους και, κατ΄ επέκταση τη δραστική επιδείνωση (-44,2%) του λειτουργικού αποτελέσματος. Τελικά, τα κέρδη προ φόρου του τομέα κατέγραψαν πτώση της τάξης του 55% το 2014 έναντι του προηγουμένου έτους. Σε επίπεδο κερδών EBITDA σημειώθηκε μείωση κατά 5,7%.

Το σύνολο ενεργητικού των εταιρειών του τομέα σημείωσε μικρή μόνο αύξηση (2,7%). Παράλληλα, τα ίδια κεφάλαια ήταν αισθητά αυξημένα (11,1%), ενώ μικρές μόνο μεταβολές παρουσίασαν οι υποχρεώσεις, τόσο οι μεσο-μακροπρόθεσμες όσο και οι βραχυπρόθεσμες.

Αναφορικά με τους λοιπούς τομείς, προς το παρόν το δείγμα εταιρειών με διαθέσιμο ισολογισμό τελευταίας χρήσης είναι εξαιρετικά μικρό, ώστε οποιοσδήποτε σχολιασμός τους δεν κρίνεται σκόπιμος, επισημαίνει η ICAP.