Πώς η Κίνα βάζει εμπόδια σε δυτικές εταιρείες τεχνολογίας
- 08/03/2015, 10:30
- SHARE
Αφαίρεσε τις Apple, Cisco, Intel και Citrix Systems από τη λίστα των «εγκεκριμένων» εταιρειών για κρατικές προμήθειες.
Την ισχυρότατη αντίδραση δυτικών εταιρειών έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, οι οποίες περιορίζουν την πρόσβασή τους στην εκεί αγορά. Μάλιστα, έξι ενώσεις που εκπροσωπούν ευρωπαϊκές εταιρείες και τράπεζες έκαναν επίσημο διάβημα προς την Κομισιόν κατηγορώντας το Πεκίνο ότι παραβιάζει τους κανόνες διεθνούς εμπορίου.
Η κινεζική κυβέρνηση άλλαξε το πλαίσιο ελέγχου των τραπεζών και, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί θα πρέπει να μοιράζονται μαζί της πηγαίο κώδικα και άλλες πατενταρισμένες τεχνολογίες. Οι εταιρείες ζητούν την ακύρωση των μέτρων με το αιτιολογικό ότι «θα πλήξουν την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση του κινεζικού τραπεζικού τομέα στην παγκόσμια αγορά».
Αλλά το σοβαρότερο είναι άλλο. Σύμφωνα με το κείμενο της διαμαρτυρίας προς την Κομισιόν, «η νέα πολιτική, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κινήσεις της Κίνας για τον έλεγχο του περιεχομένου του Internet και τον περιορισμό των υπηρεσιών, θα δημιουργήσουν ένα ακόμα πιο εχθρικό περιβάλλον για τις ξένες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Κομισιόν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις κινεζικές αρχές, συζητώντας θέματα εμπορίου και είναι βέβαιο πως θα τους θέσει το θέμα». Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία πως τέτοιοι περιορισμοί θα εφαρμοστούν και σε άλλους τομείς.
Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα αφαίρεσε τις Apple, Cisco, Intel και Citrix Systems από τη λίστα των εγκεκριμένων προμηθευτών του δημοσίου για έργα αξίας χαμηλότερης από 80.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει πια να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για κάθε ένα μικρό έργο, ενώ μέχρι σήμερα αυτό γινόταν με απευθείας ανάθεση.
Σύμφωνα με το Reuters, ο αριθμός των εγκεκριμένων με αυτόν τον τρόπο εταιρειών έχει μειωθεί κατά 30% φέτος σε σχέση με πέρσι.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως οι συγκεκριμένες εταιρείες παύουν να δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Παραμένουν, αλλά το περιβάλλον δράσης τους γίνεται δυσκολότερο.
Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν επηρεαστεί αρνητικά μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν πως η αμερικανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, κατασκόπευε κινέζους αξιωματούχους. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μπλοκάρουν την κινεζική Huawei από το να εισέλθει μέσω εξαγορών και συνεργασιών στην αμερικανική αγορά κατηγορώντας της για κατασκοπεία.