Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις Gazprom – ΔΕΠΑ
- 20/09/2013, 09:32
- SHARE
Οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.
Με σύντομο σχόλιό τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Gazprom ανέφεραν ότι «οι συνομιλίες της με την ΔΕΠΑ διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα και διάθεση αμοιβαίας κατανόησης και οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα καταλήξουν μέσω των διαβουλεύσεων σε συμφωνία».
Καλά ενημερωμένες για την αγορά του ρωσικού φυσικού αερίου πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι πρακτικά η διαπραγματευτική διαδικασία «δεν σταματά ποτέ», καθώς μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα όταν κάποια από τις πλευρές θέτει οποιοδήποτε ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της τιμής, που διαμορφώνεται από συμφωνημένο μαθηματικό τύπο και είναι κατά κανόνα μακρόχρονη, μπορεί, δε, να διαρκέσει κάθε φορά «αρκετούς μήνες, ως και ένα εξάμηνο ή χρόνο».
Συμφωνία με τη Socar για προμήθεια φυσικού αερίου
Στο μεταξύ συμφωνία για την προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικύ αερίου ετησίως από το 2019 υπέγραψε χθες η ΔΕΠΑ με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar και την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, που εκμεταλλεύεται το ομώνυμο κοίτασμα. Πρόκειται για τη μία από τις 9 συνολικά συμφωνίες που υπέγραψε η κονοπραξία του Σαχ Ντενίζ με ευρωπαϊκές εταιρείες για την προμήθεια αερίου 10 δισ.κμ/ετησίως από το υπό ανάπτυξη κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ. Συνολικά από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα μεταφέρονται ετησίως 16 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Το αέριο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού ΤΑΡ.
TAP: H «μαγιά» για την προσέλκυση επενδύσεων στην ενέργεια
Η συμφωνία με την ΔΕΠΑ, την οποία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης, έχει 25ετή διάρκεια και οι πρώτες ποσότητες αναμένεται να παραδοθούν το 2019. Μέσω και του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βουλγαρία, τον IGB, που αναμένεται να κατασκευαστεί ως τότε, η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα πώλησης αερίου σε γειτονικές χώρες.
Οι υπόλοιπες εταιρείες με τις οποίες υπέγραψε συμβάσεις η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ είναι η Shell, η βουλγαρική Bulgargas, η ισπανική Gasnatural Fenosa, η γερμανική Ε-on, η γαλλική GDF Suez, η Hera Trading, η ελβετική Axpo και η ιταλική Enel.