Πώς ο Ντράγκι θέλει να προστατεύσει την Ευρωζώνη από ελληνική «μόλυνση»

Πώς ο Ντράγκι θέλει να προστατεύσει την Ευρωζώνη από ελληνική «μόλυνση»

Στον «αποστειρωτικό» χαρακτήρα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αναφέρθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να είναι «ασπίδα» έναντι ενδεχόμενης «μόλυνσης» που θα μπορούσε να προκαλέσει επιδείνωση της ελληνικής κρίσης. Από το βήμα συνεδρίου ο Ντράγκι δήλωσε πως η αγορά κρατικών και άλλων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως προστατεύει της χώρες της ευρωζώνης από μια μετάσταση από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Είδαμε μια περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων πρώην προβληματικών χωρών παρά την ανανεωμένη κρίση στην Ελλάδα. Αυτό υποδηλώνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να θωρακίσει τις χώρες της ευρωζώνης από την μόλυνση, κάτι που μας βοηθά επίσης να επιτύχουμε τους στόχους νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναφέρθηκε εμμέσως και στις ενστάσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας για το QE, παραδεχόμενος πως υπάρχουν κίνδυνοι που απορρέουν από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.

«Το ευεργετικό αποτέλεσμα της αγοράς τίτλων χρέους επί των συνθηκών χρηματοδότησης δεν θα μειώσει τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, όπως συχνά λένε ορισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα θα αυξήσει τα οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων, στο μέτρο που οι εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη. Γνωρίζουμε πως τα μέτρα μας μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια ρίσκα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, όμως προς το παρόν αυτά τα ρίσκα είναι περιορισμένα», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια βάση εκτίμησε πως η ευεργετική επίδραση του QE στη χρηματοδότηση κρατών θα αυξήσει τα οφέλη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων, αντί να μειώσει τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις. «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, φέρνοντας στο προσκήνιο την οικονομική ανάκαμψη», είπε.

«Παρότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα κατά τους επόμενους μήνες, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ωστόσο αναμένεται να προσεγγίσει το στόχο πολιτικής της ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια και να φθάσει στο 1,8% το 2017, εφόσον υπάρξει πλήρης εφαρμογή όλων των μέτρων πολιτικής», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες, κυρίως στη Γερμανία, φοβούνται μήπως η εφαρμογή του προγράμματος της ΕΚΤ με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εφαρμογής διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από τις χώρες της ευρωζώνης. Ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί αδικαιολόγητους αυτούς τους φόβους , ωστόσο, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι από μόνο του ικανό να δώσει νέα δυναμική στην οικονομία της ευρωζώνης.

«Οι πρόσφατες αποφάσεις μας αποτελούν αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο για την διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδο πιο κοντινό προς τον στόχο μας (λίγο κάτω από το 2%). Είναι σε θέση να υποστηρίξουν μία περισσότερο ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη, όμως οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ένα περισσότερο ευνοϊκό για τις επενδύσεις περιβάλλον εφαρμόζοντας με ταχύτητα και αξιοπιστία διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε.

Μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι η ισοτιμία ευρώ δολαρίου υποχώρησε περαιτέρω στο 1,0646 δολάριο.

Διαβάστε ακόμη: 

Πώς σκοπεύει η ΕΚΤ να «πλημμυρίσει» με λεφτά τις αγορές