Ο υπουργός Οικονομίας που αποκαλεί πόρνες τους τραπεζίτες
- 12/03/2015, 15:15
- SHARE
Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζίτης, είναι ο δεξιός εγκέφαλος της κυβέρνησης Ολάντ και συναντιέται με τον Γ. Βαρουφάκη.
Συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Και αν για τον Σαπέν έχουμε αρχίσει και μαθαίνουμε περισσότερα λόγω της συμμετοχής του στο Eurοgroup και των απόψεων του για την Ελλάδα, αυτός ο οποίος τραβάει περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας είναι ο νέος – μόλις 37 ετών- Εμανουέλ Μακρόν.
Άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Φρανσουά Ολάντ, ο νέος υπουργός Οικονομίας συμβολίζει την απόφαση της Γαλλίας να ακολουθήσει τον γερμανικό δρόμο στην Ευρώπη και να εφαρμόσει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό χώρο και στις επιχειρήσεις.
Πρώην τραπεζίτης, είχε αντιταχθεί στο φόρο 75% που ήθελε να επιβάλλει ο Γάλλος πρόεδρος, λέγοντας ότι η Γαλλία θα θυμίζει Κούβα…αλλά χωρίς ήλιο, ενώ όπως αποκαλύπτει στη Wall Street Journal, πολλές φορές διαφωνούν με τον Ολάντ. «Ότι έχω να πω, του το λέω ξεκάθαρα» αναφέρει ο Μακρόν, o οποίος είναι γνωστός ως ο «δεξιός εγκέφαλος» της σοσιαλιστικής γαλλικής κυβέρνησης.
Γεννημένος το 1977 στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας από γονείς γιατρούς, ο Μακρόν πέρασε από τα ίδια θρανία που είχε καθήσει ο Ολάντ όπως και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ελίτ της Γαλλίας στις αρχές του 2000. Το 2004 εντάσσεται στο δυναμικό της γενικής επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών. Από κει θα βρεθεί στην επενδυτική τράπεζα Ρότσιλντ. Ως υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη συμφωνία της Nestlé με την Pfizer. Το αποτέλεσμα για τον ίδιο θα ήταν να φουσκώσει ο λογαριασμός του κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ. Αλλά ο Μακρόν δεν ήταν μόνο ο τραπεζίτης που δεν γνώριζε τίποτε άλλο πέρα από αριθμούς και επιχειρηματικά ντιλ. Ο πρώτος κύκλος των πανεπιστημιακών του σπουδών ήταν στη Σχολή Φιλολογικών και Κοινωνικών Επιστημών. Το διδακτορικό του ήταν στη Φιλοσοφία και του εξασφάλισε θέση βοηθού δίπλα στον φιλόσοφο Πολ Ρικέρ, ο οποίος τότε έγραφε το βιβλίο «Η Μνήμη, η Ιστορία, η Λήθη».
Καλούμενος να σχολιάσει την εμπειρία του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κατά καιρούς συνεντεύξεις του χαρακτηρίζει το επάγγελμα του τραπεζίτη μ’ αυτό των ιερόδουλων δηλώνοντας: «Eίμαστε σαν ένα είδος πόρνης. Δουλειά μας είναι η αποπλάνηση.» Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να απαρνηθεί το «ένοχο» παρελθόν του.
Σχεδόν σε κάθε του συνέντευξη γελοιοποιεί ή μιλά ειρωνικά για το πρώην επάγγελμα του. Στο περιοδικό «L’Obs» σχολιάζοντας «τα χρόνια Ρότσιλντ» είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του σαν ένα «υπερφιλελεύθερο τραπεζίτη κάθαρμα» ενώ στο βιβλίο «Ρότσιλντ μια τράπεζα στην εξουσία» της δημοσιογράφου Martine Orange, περιγράφει το επάγγελμα του τραπεζίτη σαν μια «μη πνευματική εργασία όπου ο μιμητισμός ξεπερνά τα όρια …».
Για την Ελλάδα έχει δηλώσει ότι έχει θέση στην Ευρωζώνη αλλά πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Για να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη στην ευρωζώνη ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται υπέρ «πιο έξυπνα διαμορφωμένων δημοσιονομικών πολιτικών, μίας Γερμανίας που εφαρμόζει μία πραγματική αναπτυξιακή πολιτική και ενός αυξημένου βολονταρισμού ως προς τις ευρωπαϊκές επενδύσεις».
Σίγουρα η συνάντηση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη θα έχει ενδιαφέρον…