Έγγραφο συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας
- 12/03/2015, 19:09
- SHARE
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.
Με την υπογραφή από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία ενός εγγράφου συνεργασίας ολοκληρώθηκαν, νωρίς το απόγευμα, οι συζητήσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Με τη σφραγίδα του ΟΟΣΑ στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, η κυβέρνηση προσδοκά να αποκτήσει «το διαβατήριο» για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή της πορεία, νικώντας κάθε «καχυποψία των εταίρων».
Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Γκουρία εξήγησε ότι το έγγραφο που συνυπογράφηκε αφορά «στη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΟΟΣΑ και στη συνεργασία σε θέματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και αύξηση της διαφάνειας, καθώς και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού ώστε να περιορισθούν τα ολιγοπώλια και μονοπώλια».
Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις δυνατότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει ουσιαστικά στους μεταρρυθμιστικούς της στόχους, τόνισε:
«Θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε γιατί βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική συγκυρία: Είμαστε μια νέα κυβέρνηση που δεν είναι εξαρτημένη από το παρελθόν, ούτε από τις δυνάμεις της οικονομικής ολιγαρχίας. Παράλληλα, την κυβέρνησή μας υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, άρα μπορούμε να πετύχουμε τις δύο σημαντικές προϋποθέσεις: Η πρώτη αφορά στην πολιτική βούληση για ρήξη με τα συμφέροντα, και η δεύτερη στη δημιουργία μιας πλατειάς κοινωνικής συναίνεσης στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Σήμερα από κοινού με τον κ. Γκουρία και τους συνεργάτες του ανοίξαμε ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα που θα έχει συνέχεια. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνεργασία θα αποδώσει καρπούς.
Για τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν παγκόσμιο θέμα με αρνητικό πρόσημο. Τέσσερα χρόνια μετά, η Ελλάδα μπορεί να είναι και πάλι παγκόσμιο θέμα συζήτησης με θετικό, όμως, πρόσημο.
Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ένας άλλος οργανισμός, το ΔΝΤ, ήρθε στη χώρα μας και επέβαλε μια πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και προσαρμογής, μια σκληρή λιτότητα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το 25% του ΑΕΠ.
Τώρα, έφτασε η ώρα να έρθει ένας άλλος διεθνής οργανισμός, ο ΟΟΣΑ για να συνεργασθούμε, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, μέσα από δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πάει μπροστά».
Ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε τον κ. Γκούρια και τους συνεργάτες για τη συνεργασία, ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή με τον ΟΟΣΑ «εντάσσεται στις περαιτέρω προσπάθειες ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους εταίρους».
«Υπάρχει ενδεχομένως από ένα μέρος των εταίρων μας η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει πραγματικά να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Για να επιβεβαιώσουμε, ακριβώς, ότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις με θετικό και κοινωνικό πρόσημο, βρισκόμαστε εδώ, ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Αυτή η σφραγίδα στο διαβατήριό μας, θα είναι πολύ σημαντική για να οικοδομηθεί μια νέα εμπιστοσύνη και με τους εταίρους».