Νέες «τρύπες» σε φορείς του Δημοσίου βρίσκουν τα τεχνικά κλιμάκια
- 17/03/2015, 12:45
- SHARE
Γίνεται ξεκάθαρο πως μόνο με συγκεκριμένα μέτρα θα ανοίξουν οι «κάνουλες» της ρευστότητας.
Εάν η κυβέρνηση παρουσιάσει έως αύριο στους θεσμούς συγκεκριμένα και μετρήσιμα μέτρα, τότε η ΕΚΤ μπορεί την Πέμπτη να αποφασίσει να δώσει μικρή ανάσα ρευστότητας προς την Ελλάδα. Αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι ομως δίνουν μικρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού όλες οι διακηρύξεις των κυβερνητικών στελεχών τείνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ και οι σκληροί της ΕΚΤ (βλέπει …Βάιντμαν) φροντίζουν να στέλνουν συνεχώς μηνύματα συμμόρφωσης προς την Αθήνα.
Ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν, αφού μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν κάτι λιγότερο από 3 δις. ευρώ σε δάνεια και τόκους, την ώρα που το ταμείο του κράτους είναι και με τη βούλα της Τραπέζης της Ελλάδος, ελλειμματικό.
Η επιχείρηση δέσμευσης των αποθεματικών των Ταμείων προσκρούει στη σφοδρή αντίδραση της ΑΔΕΔΥ και το πρόβλημα διογκώνεται μετά την επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων του Προϋπολογισμού του 2014.
Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μόλις 0,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% το 2014. Πρακτικά, η τρύπα των 2,147 δισ ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί με μέτρα άμεσης απόδοσης, ακόμη και εάν αλλάξουν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.
Οι δανειστές επιμένουν σε μέτρα που θα φέρουν ζεστό χρήμα στα ταμεία, κυρίως με αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση προς το παρόν αρνείται, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκουν, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχώς νέες τρύπες σε φορείς του Δημοσίου.
Πλέον, οι ελπίδες στρέφονται σε πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής, όμως η δημοσιοποίηση των προθέσεων από πλευράς κυβέρνησης προκαλεί ενόχληση στους δανειστές. Ήδη, με δηλώσεις τους τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αλλά και ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, έστειλαν μήνυμα πως «τώρα είναι η ώρα των ειδικών και όχι των πολιτικών».
Η πρόσκληση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στον Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύεται διττά: οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Τσίπρα-Βαρουφάκη και Σόιμπλε. Άλλωστε και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία τους να βρεθεί λύση δια του συμβιβασμού.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που βλέπουν πίσω από την πρόσκληση Μέρκελ την προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι από την Αθήνα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αλλά και μία επιχείρηση πρόσθετης πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.
Το σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις της Δευτέρας θα σηματοδοτήσουν την επόμενη μέρα…