Όταν η Μέρκελ πήρε τηλέφωνο τον Τσίπρα
- 17/03/2015, 14:09
- SHARE
Πώς κλείστηκε το ραντεβού της Δευτέρας μεταξύ των δυο ηγετών - Τι σχολιάζει ο γερμανικός τύπος.
Η πρόσκληση στο Βερολίνο για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απασχολεί τον γερμανικό τύπο, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα έχει δύσκολη αποστολή.
«Αντιπαράθεση για το πρόβλημα ρευστότητας- ο έλληνας πρωθυπουργός έρχεται στο Βερολίνο» είναι το πρωτοσέλιδο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Η εφημερίδα καταγράφει τα εξής: «Τη Δευτέρα στις 15.30 η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σήκωσε η ίδια το ακουστικό για να μιλήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό. Η Μέρκελ παρακάλεσε τον Τσίπρα να έρθει στο Βερολίνο, για να ξεκαθαρίσουν τα διαμφισβητούμενα θέματα. Ο Τσίπρας συμφώνησε. Την επόμενη Δευτέρα θα έρθει στη γερμανική πρωτεύουσα για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη».
«Η Μέρκελ θέλει να μιλήσει με τον Τσίπρα» επιγράφεται το πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «μετά την ιδιαίτερη ένταση ανάμεσα των προηγούμενων εβδομάδων ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κάλεσε, απροσδόκητα, τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για μία πρώτη επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο την επόμενη Δευτέρα». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ο Τσίπρας, που συμπληρώνει οκτώ εβδομάδες στην εξουσία είχε παραπονεθεί προσφάτως διότι δεν έχει προσκληθεί ακόμη στο Βερολίνο».
Σε ανταπόκριση από τη γερμανική πρωτεύουσα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι «μετά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στις γερμανο-ελληνικές σχέσεις ο (κυβερνητικός) συνασπισμός του Βερολίνου επιλέγει ένα μείγμα αποκλιμάκωσης και επίθεσης. Πάντως η γραμμή που φαίνεται να εκφράζει ο (κυβερνητικός εκπρόσωπος) Ζάιμπερτ είναι ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών δεν πρέπει να επιβαρυνθεί (με το ελληνικό ζήτημα). Η Μέρκελ θα σκιαγραφήσει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης λίγο πριν από τη σύνοδο, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο».
Από γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται ότι η επίσκεψη κατατείνει στην επιτάχυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με την καγκελάριο και στο μεθαυριανό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, θα εκθέσει αναλυτικά το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για έξοδο από την κρίση καθώς και την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, εικάζεται ότι και οι δύο πλευρές θα καταβάλουν προσπάθειες για να κατέβουν οι τόνοι και να μπει τέλος στις λεκτικές επιθέσεις. Στόχος των επιθέσεων από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης έγινε τις τελευταίες ημέρες κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες σε ασυνήθιστο τόνο και χωρίς περιστροφές κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κατέστρεψε εντελώς το κλίμα εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί στο παρελθόν».
Πηγή: Deutsche Welle