Spiegel: Το Grexit εξαρτάται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Spiegel: Το Grexit εξαρτάται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ

«Η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Ελλάδα, εάν υπάρξει πλειοψηφία υπέρ του Grexit στην ΕΕ»

Στο κλίμα που διαμορφώνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, αναφέρεται ένα ακόμη δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».
«Η ΕΚΤ θα σταματήσει να στηρίζει την Αθήνα μόνο όταν ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι στον κύκλο των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ έχει διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», σημειώνει το δημοσίευμα τα οποίο επικαλείται πηγές των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με το άρθρο του γερμανικού περιοδικού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, είναι αντίθετος με την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ και στοχεύει στην επίτευξη συμφωνίας κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής. Επιπλέον, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επιθυμεί όμως την παροχή οικονομικής βοήθειας μόνο κατόπιν της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

«Ο έξυπνος τακτικιστής Γιουνκέρ δεν σκέφτεται όμως μόνο τους φτωχούς Έλληνες, αλλά φυσικά και την δική του εξουσία. Η διαμάχη για την Αθήνα του φαίνεται ως ιδανικό πλαίσιο για το πιο φιλόδοξο σχέδιό του – να ξαναπάρει από τα κράτη-μέλη λίγη από εκείνη την εξουσία που πήραν κατά την ευρωκρίση (…) Η διάλυση δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε με στόμφο σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου με τον Τσίπρα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της ιστοσελίδας του οικονομικού περιοδικού «Manager Magazine» αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, ο αρμόδιος αξιωματούχος του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην Ευρώπη έχει εξετάσει τρία πιθανά σενάρια για την ελληνική κρίση και έχει ήδη αποστείλει τις εκτιμήσεις του στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς, η αξία του ελληνικού χρέους στην περίπτωση μιας ξαφνικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα συρρικνωνόταν στο περίπου 5% της ονομαστικής αξίας του. Αν όμως η έξοδος γίνει μέσω συντεταγμένων διαπραγματεύσεων, η ΕΚΤ υπολογίζει ένα υπόλοιπο της αξίας των ομολόγων περίπου 14%. Και τέλος,εάν η χώρα προχωρούσε σε «κούρεμα» χρέους χωρίς έξοδο από το κοινό νόμισμα, τα ομόλογα θα μπορούσαν να διατηρήσουν περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους.