Economist: Η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς προς την καταστροφή!
- 19/03/2015, 16:36
- SHARE
Κάτι δεν ταιριάζει στην εξίσωση αναφέρει το περιοδικό για τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους.
Ένα ακόμα αιχμηρό άρθρο για τις τακτικές της κυβέρνησης δημοσιεύει ο Economist. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να καταρτίσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να το εφαρμόσει, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ξοδεύουν το χρόνο τους με το να συμπεριφέρονται ωσάν κλόουν.
«Ο Τσίπρας ζητάει από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις, ο Καμμένος λέει πως θα ανοίξει τα σύνορα για να φύγουν οι μετανάστες και ο Βαρουφάκης φωτογραφίζεται στο Paris Match. Εντωμεταξύ, το έργο της επίλυσης των προβλημάτων της χώρας δεν έχει καν ξεκινήσει». Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει πως τα τεχνικά κλιμάκια που μετέβησαν στην Αθήνα διαπίστωσαν κωλυσιεργία και απροθυμία από την πλευρά της Ελλάδας.
«Ουδείς γνωρίζει μέχρι πόσο ακόμη η χώρα θα έχει μετρητά για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της, αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως της φτάνουν για ελάχιστες μόλις εβδομάδες. Η, δε, περιβόητη λύση δεν εμφανίζεται στον ορίζοντα» αναφέρει ο Economist.
Σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας από τη σημερινή συνάντηση, το περιοδικό αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του στη λογική ότι επιδιώκει μια πολιτική λύση, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να κερδίσει κάτι περισσότερο από μια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του που έχει τρωθεί τους τελευταίους δύο μήνες.
Το άρθρο εξηγεί: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Μέρκελ, ή οποιοσδήποτε άλλο, επιδιώξει να αποκλίνει από τη γραμμή στην οποία η Ευρωζώνη έχει εμμείνει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ήτοι: τα προβλήματα της Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά στο Eurogroup και τεχνικά μέσω των θεσμικών οργάνων που μέχρι πρόσφατα συγκροτούσαν την Τρόικα. Κι όμως, ακόμη και έτσι ο Τσίπρας εξακολουθεί να εμφανίζεται βέβαιος ότι μπορεί να κερδίσει μια παράταση για τη χώρα του που θα προκύψει ως αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. Ωστόσο, από τον Φεβρουάριο και μετά δεν έχει εμφανιστεί κάποια άλλη επιλογή. Ο Ντράγκι δεν φαίνεται να υποκύπτει στις παρακλήσεις της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων. Το θέματα των δημοσιονομικών στόχων και του χρέους θα επανέλθουν, αλλά στην παρούσα φάση είναι άσχετα με την κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οι πιστωτές δεν δείχνουν να μαλακώνουν τα αιτήματά τους για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των δανειστών».
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα αρνητικά δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι. Ο Economist γράφει: «Τα σκοτεινά σύννεφα μαζεύονται από παντού. Υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για νέα επιταχυνόμενη εκροή καταθέσεων. Τα φορολογικά έσοδα πέφτουν κατακόρυφα. Το ΔΝΤ είναι απογοητευμένο, η ΕΚΤ είναι επιφυλακτική, ενώ ακόμη και η Κομισιόν που θέλει να βλέπει τον εαυτό της στο ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή, αρχίζει να χάνει την υπομονή της. Μέσα σε όλα ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για την εκδοχή της Κύπρου. Άρα, καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να δει κανείς πως μπορεί να επιτύχει η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατανοητό να θέλει η κυβέρνηση να ανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο έπειτα από πέντε χρόνια καταστροφικής λιτότητας, αλλά δεν είναι κοντά στο να λύσει το βασικό αίνιγμα που προβάλει μπροστά της: πώς θα χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της; Η υπεροπτική στάση του Τσίπρα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι».