Η δεύτερη καριέρα έξι κακόφημων χάκερ
- 20/03/2015, 19:00
- SHARE
Οι κακόφημοι χάκερ της δεκαετίας του ’80 και του ’90 έχουν παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά.
Η εικόνα του χάκερ έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με εκείνη που επικρατούσε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.
Η νέα γενιά, εκπρόσωποι της οποίας είναι ο Julian Assange και οι Anonymous, έχουν οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τι να κάνουν, όμως, σήμερα οι κακόφημοι χάκερ της δεκαετίας του ’80 και του ’90;
Mark Abene
Το παιδί από το Κουίνς που έγινε γνωστό ως χάκερ με το ψευδώνυμο «Phiber Optik», το 1992 οδηγήθηκε στη φυλακή αφότου ομολόγησε την ενοχή του για hacking στα συστήματα της εταιρείας Southwestern Bell. Παρόλα αυτά, όταν αποφυλακίστηκε το 1996 η Ernst & Young τον έκανε σύμβουλο Πληροφοριακών Συστημάτων Ελέγχου και Διασφάλισης Υπηρεσιών. Μπορεί το εγκληματικό παρελθόν του να ήταν ένα μειονέκτημα, αλλά η εμπειρία του ήταν αναμφισβήτητη. Παράλληλα, όπως δήλωσε και ο ίδιος το 2009, παρέχει μαζί με την ομάδα συνεργατών του συμβουλευτικές υπηρεσίες ασφάλειας των πληροφοριών σε διάφορους εργοδότες.
Adam Botbyl
Ο χάκερ με το ψευδώνυμο «Wardriving» έγινε γνωστός για το γεγονός ότι μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιοδήποτε δίκτυο wi-fi. Το 2003 ο Adam Botbyl καταδικάστηκε για hacking στο ασύρματο δίκτυο του πολυκαταστήματος Lowe σε Southfield στο Μίσιγκαν, με ποινή φυλάκισης εννέα ετών. Αφότου αποφυλακίστηκε το 2010, ίδρυσε την εταιρεία Revolutionary Systems, η οποία παρέχει συμβουλευτικές τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, ενώ διατηρεί και ένα blog.
Samy Kamkar
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Samy Kamkar για έλλειψη φιλοδοξίας. Το 2005 κυκλοφόρησε το λεγόμενο «σκουλήκι Samy», το οποίο ήταν ένας υπερ-μολυσματικός ιός που επηρέασε περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες στο site κοινωνικής δικτύωσης MySpace. Παρόλα αυτά, κατάφερε να γλυτώσει τη φυλακή και το 2011 εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας λογισμικού Brave New, η οποία είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παράγει τεχνολογία που επιτρέπει στους χρήστες που ζουν σε δεσποτικά καθεστώτα να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με μυστικότητα.
Kevin Mitnick
Το 1995 ο Kevin Mitnick ήταν καταζητούμενος, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, «είχε πραγματοποιήσεις ηλεκτρονικές επιθέσεις σε πολλούς εταιρικούς και επικοινωνιακούς φορείς». Εκείνος ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση. Σήμερα, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την Mitnick Security, η οποία είναι μια εταιρεία υπηρεσιών ασφάλειας υπολογιστών.
Robert Tappan Morris
Το 1988 ο Robert Tappan Morris κυκλοφόρησε έναν ιό στο Διαδίκτυο που τότε βρισκόταν στα πρώτα του βήματα. Όταν συνελήφθη, καταδικάστηκε σε αστυνομική επιτήρηση τριών ετών και σε 400 ώρες κοινωφελούς εργασίας, ενώ πλήρωσε και χρηματικό πρόστιμο 10.000 δολαρίων. Τίποτα, όμως, δεν τον πτόησε, καθώς στη συνέχεια ίδρυσε την εταιρεία Viaweb, την οποία αγόρασε το 1998 η Yahoo έναντι 45 εκατομμυρίων.
Kevin Poulsen
Το 1993 ο Kevin Poulsen χάκαρε τις τηλεφωνικές γραμμές ενός τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ώστε να γίνει ο 102ος ακροατής που θα τηλεφωνούσε και θα κέρδιζε μία Porsche. Τον Απρίλιο του 1995, αφότου είχε κερδίσει άλλο ένα αυτοκίνητο, δύο ταξίδια στη Χαβάη και 50.000 δολάρια, καταδικάστηκε στην αυστηρότερη ποινή που έχει επιβληθεί σε χάκερ: 51 μήνες φυλάκιση. Έκτοτε, είναι αρθρογράφος στο Wired, αξιολογώντας νέας προϊόντα τεχνολογίας.