Σκληρή στάση της τρόικας στο νέο γύρο αξιολόγησης
- 21/09/2013, 10:13
- SHARE
Οι δανειστές επιμένουν για «λουκέτο» σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και για απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις.
Ξεκινάει την Κυριακή ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με αντικείμενο διαπραγματεύσεων τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικα Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς την Κυριακή , με την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ) να αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» των συζητήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα σκοπεύει να επαναφέρει την απαίτηση για την αναστολή της λειτουργίας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΣ) αλλά και της ΛΑΡΚΟ. Επίσης αναμένεται να επιμείνει στη πρόταση της να γίνουν απολύσεις σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, χωρίς αποζημιώσεις παρά την πρόταση της κυβέρνησης για εκκαθάριση εν λειτουργία των συγκεκριμένων οργανισμών.
Διαβάστε ακόμη: «Αναζητούνται κοινές λύσεις» στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησαν ως προς αυτό, στη συνάντηση που είχαν για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης την Τετάρτη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Αθήνα βρίσκεται ήδη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ο κ.Κόπμαν, που έχει απαιτήσει να κλείσουν άμεσα ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις δύο αμυντικές βιομηχανίες της χώρας , καθώς και προς τη ΛΑΡΚΟ, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων. Αυτό προέκυψε από τη μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Γιαν Κόοπμαν, των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εθνικής ‘Αμυνας και Περιβάλλοντος, καθώς και μελών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.
Διαβάστε επίσης: Τα τρία στάδια ελέγχου της ελληνικής οικονομίας
Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα
Στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, εκτός από τις αμυντικές βιομηχανίες περιλαμβάνονται η τακτοποίηση των οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, προκειμένου να μπορούν να αποκρατικοποιηθούν χωρίς χρέη, ο κώδικας δικηγόρων και η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, για τον οποίο έχουν εκφραστεί ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με τις σημαντικές επιβαρύνσεις που προβλέπονται για εκτός σχεδίου ακίνητα.
Οι επικεφαλής της τρόικα αναμένεται αποχωρήσουν και να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου για τη δεύτερη φάση των επαφών, προκειμένου να τεθούν τα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2015 -2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τρόικα αυτό θα φτάσει στο 2% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ το προσδιορίζουν λίγο χαμηλότερα.
Στο τελευταίο δίμηνο του έτους θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το χρηματοδοτικό κενό της χώρας είναι της τάξης των 10-15 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, με την Ελλάδα να επιθυμεί τη μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια και την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής τους. Η επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας θα καταδείξει αν ο στόχος για μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 είναι εφικτός, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις γερμανικές εκλογές της Κυριακής , με τις ελπίδες όμως για αλλαγή στάσης της Γερμανίας σε ενδεχόμενο «haircut» του ελληνικού χρέους να είναι μηδαμινές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα…