Δέκα ιστορικά πρόσωπα που άλλαξαν τα ονόματά τους
- 20/03/2015, 19:08
- SHARE
Κυνηγημένοι, παράνομοι, επαναστάτες, παρανοϊκοί. Πολλά από τα ονόματα που έμειναν στην ιστορία δεν ήταν πάντα όπως τα ξέραμε.
Πολλά ιστορικά πρόσωπα συνδέουν την ίδια την πορεία τους με το όνομά τους. Όμως πολλές φορές κάποιοι πασίγνωστοι άνθρωποι δεν χρησιμοποίησαν το όνομα με το οποίο γεννήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να αλλάξουν το ονοματεπώνυμό τους: από φόβο για τη θρησκεία ή τη ρατσιστική αντιμετώπισή τους, ή ακόμη κι επικαλούμενοι κάποια «θεϊκή παρέμβαση».
Ιδού μερικοί από τους πιο διάσημους που προχώρησαν σε αυτήν την πράξη.
Νέλσον Μαντέλα
Το όνομά του έχει συνδεθεί με τους αγώνες ενάντια στον ρατσισμό και την καταπίεση. Πολλά ήταν μάλιστα τα ψευδώνυμα που τον ακολούθησαν σε όλη του τη ζωή. Dalibhunga (προωθητής του διαλόγου), Madiba (το όνομα της φατρίας του), Tata (πατέρας) και Khulu (υποκοριστικό του νονός). Το όνομά του όταν γεννήθηκε ήταν Rolihlahla και σημαίνει «τραβώντας ένα κλαδί από το δέντρο», ενώ το «Νέλσον» του κόλλησε στο σχολείο από τους καθηγητές του επειδή συνηθιζόταν δίνονται χριστιανικά ονόματα στους μαθητές. Το πλήρες όνομα «Νέλσον Μαντέλα» ήταν προϊόν της νοοτροπία της δασκάλου του, Miss Mdingane, για να μπορούν να το προφέρουν με μεγαλύτεροι ευκολία οι Βρετανοί άποικοι.
Οδυσσεύς Γκραντ
Σε νεαρή ηλικία ο Χιραμ Οδυσσεύς Γκράντ έγινε στόχος πειραγμάτων για το μεσαίο του όνομα το οποίο στα αγγλικά θυμίζει ακουστικά τη λέξη «άχρηστος» (useless). Όταν γράφτηκε στη στρατιωτική σχολή του West Point, έγινε μια παρεξήγηση. Ο γερουσιαστής που πραγματοποίησε την αίτηση για λογαριασμό του έκανε λάθος νομίζοντας ότι το Οδυσσεύς ήταν το πρώτο του όνομα και το μεσαίο του, ήταν το όνομα της μητέρας του, το Σίμσον. Έτσι έγινε δεκτός στη σχολή ως Οδυσσεύς Σίμσον Γκραντ.
Λέον Τρότσκι
Ο άνδρας που έμεινε στην ιστορία ως Λεόν Τρότσκι βίωσε τεράστιες αλλαγές στην προσωπικότητά του όταν φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια στη Σιβηρία. Σπουδασε φιλοσοφία και αμφισβήτησε τις αρχές του ρωσικού σοσιαλιστικού εργατικού κόμματος στο οποίο ανήκε. Ξεκίνησε να αρθρογραφεί χρησιμοποιώντας πολλά ψευδώνυμα ενώ βρισκόταν σε εξορία. Τότε χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το όνομα Λέον Τρότσκι, παίρνοντάς το από ένα κλεμμένο διαβατήριο του πραγματικού Τρότσκι από την Οδησσό κι αντικαθιστώντας το δικό του Λεφ Νταβίντοβιτς Μπρονστέι
Χαϊλέ Σελασιέ
Το πλήρες όνομα του Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας ήταν «Χαϊλέ Σελασιέ Α’, Βασιλιάς των Βασιλιάδων, Άρχοντας των Αρχόντων, Λιοντάρι της Φυλής των Juda». Το πραγματικό του όνομα ήταν Λιτζ Ταφάρι Μακόνεν και το Χαϊλέ Σελασιέ («ισχύς, δύναμη της Αγίας Τριάδας») το πήρε από έναν τον Τζαμαϊκανό «προφήτη» του κινήματος του ρασταφαριανισμού, Μάρκους Γκάρβεϋ, που προωθούσε την ιδέα της επιστροφής των Αφρικανών της Αμερικής πίσω στην Αφρική. Τον Ιούλιο του 1954 επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα και αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τζερόνιμο
Πριν από την επίθεση εναντίον των Μεξικανών στρατιωτών που έσφαξαν την οικογένειά του, ο διάσημος πολεμιστής των Ινδιάνων Απάτσι, Τζερόνιμο, ήταν γνωστός ως Goyahlka, δηλαδή «αυτός που χασμουριέται». Μετά όμως από όσα έκανε, τα πράγματα άλλαξαν. Σύμφωνα με τον Μαρκ Μέγκεχι, ειδικό ερευνητή του μουσείου Fort Sill στις ΗΠΑ, οι φίλοι του διαπίστωσαν ότι δεν ήταν πλέον εκείνος ο πράος άνθρωπος που ήξεραν. Είχε γίνει ένας ιδιαίτερα βίαιος πολεμιστής. Γιατί όμως ήρθε το όνομα «Τζερόνιμο», που σήμερα φωνάζουν πολλοί λάτρεις της αδρεναλίνης όταν κάνουν ριψοκίνδυνες πράξεις; Ο θρύλος λέει ότι προήλθε από τον Άγιο του θανάτου, Άγιο Ιερώνυμο (Saint Jerome) που στα ισπανικά προφέρεται «Τζερόνιμο», και τον οποίο οι Μεξικανοί στρατιώτες επικαλούνταν για να σωθούν όταν έτρεχαν να γλιτώσουν από τη φονική μανία του Ινδιάνου πολεμιστή.
Καλιγούλας
Όταν ακούει κάποιος αυτό το όνομα κατευθείαν του έρχεται στο μυαλό η τρέλα και η παράνοια. Πολλές είναι οι ιστορίες γύρω από το όνομα και το πρόσωπο του Ρωμαίου αυτοκράτορα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γάιος, γιος του Ρωμαίου στρατηγού Germanicus. Το Καλιγούλας ήταν ένα ψευδώνυμο που σήμαινε «μικρές μπότες» και κουβαλούσε από τα παιδικά του χρόνια επειδή ο πατέρας του τον έντυνε με μικροσκοπικές στρατιωτικές στολές όταν τον έπαιρνε μαζί του στις εκστρατείες και του φορούσε τις μικρές «caliagae» (μπότες). Τελικά το Καλιγούλας έμελλε να γίνει συνώνυμο της καταστροφής.
Χο Τσι Μινχ
Ο Βιετναμέζος κομμουνιστής και ηγέτης της χώρας του λεγόταν στην πραγματικότητα Νγκουγιέν Σιν Κουνγκ. Το Χο Τσι Μινχ το «δανείστηκε» εξαιτίας της σημασία του, που είναι «φορέας φωτός». Πραγματικός του «ιδιοκτήτης» φημολογείται ότι ήταν ένας ληστής, ο οποίος κι εκείνος το χρησιμοποιούσε ως ψευδώνυμο. Πάντως η πόλη που κάποτε ήταν γνωστή ως Σαϊγκόν, σήμερα ονομάζεται Χο Τσι Μινχ Σίτι προς τιμήν του άλλοτε ηγέτη.
Αμόρ ντε Κόσμος
Ο ιδρυτής της παλαιότερης εφημερίδας της Βρετανικής Κολομβίας (Δυτικός Καναδάς) γεννήθηκε με το όνομα Γουίλιαμ Αλεξάντερ Σμιθ. Ο λόγος για τον οποίο άλλαξε το όνομά του ήταν πρακτικός. Δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους αμέτρητους Σμιθ της περιοχής του! Μάλιστα, δεν άντεχε το γεγονός ότι πολλά από τα γράμματα του τα άνοιγαν οι άλλοι Σμιθ, και πιο συγκεκριμένα ένας Μπιλ Σμιθ. Όταν ήρθε η ώρα να εγκριθεί η μετονομασία του, πολλοί από τους νομοθέτες αποφάσισαν να σπάσουν πλάκα μαζί του. Θεώρησαν ότι το «ντε» μεταξύ του ονοματεπώνυμου θυμίζει αριστοκρατική καταγωγή, και προσπάθησαν να το αλλάξουν σε «χαζός» (muggings). Τελικά δεν τους πέρασε όταν ο αιτών τους εξήγησε ότι το Αμόρ ντε Κόσμος ήταν ένα όνομα το οποίο δεν θα μπέρδευε πλέον κανείς.
Βλαδίμηρος Λένιν
Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ, ιδρυτής του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος, πήρε κι αυτός το ψευδώνυμό του μετά την εξορία του στη Σιβηρία όπως ο Τρότσκι. Με τη μόνη διαφορά ότι στη δική του περίπτωση η επιλογή αυτή δεν είχε καμία σχέση με κλεμμένα χαρτιά. Η θεωρία που έχει υπερισχύσει είναι πως το όνομα Λένιν προήλθε από τον ποταμό Λένα. Φυσικά, το ψευδώνυμο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να δημοσιεύει τα επαναστατικά του κείμενα και να προστατεύεται από την τσαρική μυστική αστυνομία.
Πάντσο Βίγια
Ο Μεξικανός επαναστάτης Χοσέ Ντοροτέο Αράνγκο Αράμπουλα συνέδεσε το όνομα Πάντσο Βίγια με τη μοντέρνα έκδοση του Ρομπέν του Δασών. Πέρασε πολλά χρόνια στην παρανομία όμως πάντα έδινε μερικά από όσα έκλεβε στους φτωχούς. Αλλά αυτή δεν ήταν μια ζωή την οποία επέλεξε εξ αρχής. Οδηγήθηκε εκτός νόμου ενός ατυχήματος, όταν δούλευε για μια πλούσια μεξικανική οικογένεια, καθώς απέτρεψε έναν πιθανό βιασμό μιας 12χρονης κοπέλας από τον ίδιο της τον αδερφό, πυροβολώντας τον. Έπειτα κρύφτηκε στα βουνά από όπου πήρε το όνομά του από τον αδελφικό του φίλο.