Μην πλένετε συχνά τα τζιν σας. Το λέει το αφεντικό της Levi’s
- 23/03/2015, 20:00
- SHARE
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορούν να κάνουν περισσότερα για να προστατέψουν τον πλανήτη.
του Τσαρλς Β. Μπεργκ*
Είμαι ο CEO «με τα βρώμικα τζιν». ΟΚ, όχι ακριβώς – τα τζιν μου είναι καθαρά. Απλά, δεν τα βάζω στο πλυντήριο τόσο συχνά – μια έρευνα που ξεκινήσαμε να εκπονούμε το 2007 με έπεισε να το κάνω αυτό. Απλά, η συνήθειά μου αυτή – που μοιράστηκα πέρυσι με τους συμμετέχοντες στο συνέδριο Brainstorm Green του Fortune – έχτισε τη φήμη μου ως ο διευθύνων σύμβουλος που δεν πλένει ποτέ τα τζιν του.
Το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της συνεπακόλουθης ευθύνης του καταναλωτή είναι πολύ σημαντικό – ας μην ξεχνάμε και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου. Γι’ αυτό, είμαι υπερήφανος που προβάλλω αυτό το μοντέλο του «πλένω λιγότερο» και μοιράζομαι με άλλους τα ευρήματα και την καινοτομία της εταιρείας μου ώστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση.
Είναι γνωστό ότι η παραγωγή ενός τζιν παντελονιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ νερό. Όμως, η μελέτη που εκπονήσαμε έδειξε ότι κατά τη διάρκεια ζωής του, ένα μόνο παντελόνι 501 καταναλώνει περίπου 3.800 λίτρα νερού και παράγει 33 κιλά εκπομπών άνθρακα.
Αυτά τα δεδομένα μας ώθησαν να σκεφτούμε εκ νέου πώς παράγουμε τα τζιν μας – και πώς μπορούμε να γίνουμε κομμάτι της λύσης. Έτσι, καταλήξαμε στη διαδικασία Levi’s Water<Less και στην εφαρμογή του πρώτου μοντέλου 100% ανακύκλωσης και εκ νέου χρήσης νερού. Οι προσπάθειές μας μείωσης της χρήσης νερού σε όλες τις λειτουργίες μας οδήγησαν στην εξοικονόμηση πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίτρα νερού παγκοσμίως από το 2011 και δώθε. Επίσης, μας έδωσαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε την αξιοπιστία μας για να προσκαλέσουμε τους καταναλωτές να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες πρακτικές.
Για παράδειγμα, όλα τα τζιν μας φέρουν την ετικέτα Care for the Planet που ενθαρρύνει τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μεθόδους φροντίδας των ρούχων που απαιτούν λιγότερη ενέργεια και νερό. Αν ο μέσος Αμερικανός έπλενε τα τζιν του ύστερα από δέκα χρήσεις και όχι κάθε δεύτερη φορά που τα φοράει, όπως γίνεται σήμερα, τότε το ενεργειακό αποτύπωμα αυτής της δραστηριότητας θα μειωνόταν κατά 80%, σύμφωνα με μελέτη αξιολόγησης κύκλου ζωής που εκπόνησαν η Industrial Ecology Consultants και η Levi Strauss & Co.
Δεν φτάνει αυτό, όμως. Ακόμα κι αν έχουν τις καλύτερες των προθέσεων, οι εταιρείες σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση μόνο μερικών από τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν τον πλανήτη μας. Για να επιφέρουμε πραγματικές αλλαγές, πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τους εταίρους μας στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς και τους καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα σε αυτά τα ζητήματα.
Ο πολλαπλασιασμός αυτών των προσπαθειών θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη. Απαιτεί, όμως, τη δραστηριοποίηση των CEO μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο – να ενώσουν τις φωνές και τις δράσεις τους ώστε να αναδείξουν τη συζήτηση σχετικά με την κατανάλωση νερού, την κλιματική αλλαγή, και τη συνολική κατάσταση του περιβάλλοντος. Ήδη αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει. Διευθύνοντες σύμβουλοι όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον (ίδρυσε το Carbon War Room), ο Τιμ Κουκ (προσέλαβε εξειδικευμένο περιβαλλοντολόγο για το τμήμα αειφορίας), και ο Πολ Πόλμαν (εκπόνησε δεκαετές σχέδιο αειφορίας) θέτουν επί τάπητος την ανάγκη για αλλαγή.
Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό. Αυτό το πρόβλημα επιδρά τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές κοινότητες. Σήμερα, οι δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Καλιφόρνια όπου βρίσκεται η έδρα της LS&Co., αντιμετωπίζουν μια δίχως προηγούμενο ξηρασία. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κλιματικές αλλαγές στο εγγύς μέλλον θα μπορούσαν να προκαλέσουν «μεγα-ξηρασίες» και τεράστιες δασικές πυρκαγιές στις κεντρικές και δυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ.
Αυτές οι σκοτεινές προβλέψεις απαιτούν δράση. Και οι βαθιές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά θα συμβούν μόνο αν οι εταιρείες παίξουν το δικό τους ρόλο συμβάλλοντας στην επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων.
Από εδώ και πέρα, φαντάζομαι ότι μια τυχαία αναζήτηση στο διαδίκτυο θα με βγάζει ως τον «CEO με τα βρώμικα τζιν». Το αποδέχομαι, καθώς εμπνέομαι από την ιδέα ότι τα σχόλιά μου θα συμβάλλουν σε μια εντονότερη περιβαλλοντική συνείδηση. Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μου διευθύνοντες σύμβουλοι σε άλλες εταιρείες θα ενώσουν κι αυτοί τη δική τους φωνή για να εμπνεύσουν, να εκπαιδεύσουν και να ενεργοποιήσουν τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές ώστε να καταλάβουμε όλοι πώς ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να έχουν τεράστια επίδραση στο περιβάλλον μας και στη διαχείριση των σπάνιων πόρων μας.
*Ο Τσαρλς Β. Μπεργκ είναι διευθύνων σύμβουλος της Levi Strauss & Co.