Δύο «γραμμές» στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση
- 24/03/2015, 14:20
- SHARE
Τα χαμόγελα της συνάντησης Μέρκελ - Τσίπρα τελείωσαν και τώρα ακολουθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Η συνάντηση στο Βερολίνο αδιαμφισβήτητα έφερε πιο κοντά τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ωστόσο, πέρα από την παραδοχή ότι «τώρα αρχίζει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη», δεν υπήρξε από τη γερμανική πλευρά νεύμα για να ξεκλειδώσει η ρευστότητα.
Αντίθετα, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε αρκετές φορές την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις και παρέπεμψε ευθέως πρώτα στους «θεσμούς» για την αξιολόγηση και στη συνέχεια στο Eurogroup για τις αποφάσεις.
Το εάν παρασκηνιακά υπάρξουν κάποιες κινήσεις, θα φανεί από τις αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA.
Ωστόσο, για την περαιτέρω χορήγηση ρευστού, έως τις 8 Απριλίου, όλα θα εξαρτηθούν από τη λίστα των μέτρων που θα στείλει η Αθήνα τα επόμενα 24ωρα. Εδώ έγκειται και ο προβληματισμός, καθώς μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο «γραμμές». Η μία εμφανίζεται υπέρ της στροφής στο ρεαλισμό και προτείνει να υπάρξουν κάποιες πειστικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η άμεση παρέμβαση στο καθεστώς του ΦΠΑ. Προτείνεται, δηλαδή, η κατάργηση των εξαιρέσεων στα κοσμοπολίτικα νησιά ή η θέσπιση ενιαίου συντελεστή 15% που θα αφήνει όμως εκτός τα τρόφιμα. Στο ίδιο πλαίσιο του ρεαλισμού, εξετάζεται και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, πιθανόν με αλλαγή ονόματος και με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Προτείνονται επίσης, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, με κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και η άμεση προώθηση κάποιων ιδιωτικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα των περιφερειακών αεροδρομίων. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης εκτιμούν ότι με αυτές τις κινήσεις μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων και να ξεκλειδώσουν άμεσα μια «υποδόση».
Όμως η πιο σκληρή τάση στην κυβέρνηση εμφανίζεται κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε συζήτηση για παρεμβάσεις στους φόρους και τις συντάξεις, ενώ αντιτίθεται και στη συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, χωρίς προηγούμενο έλεγχο. Η ίδια πτέρυγα εμφανίζεται υπέρ της προώθησης προτάσεων, όπως οι παρεμβάσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής ή η νέα φορολογική αμνηστία για όσους δηλώσουν εισοδήματα της τελευταίας πενταετίας.
Το σίγουρο είναι ότι η λίστα δεν είναι ακόμη έτοιμη και όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, η προετοιμασία της μπορεί να καθυστερήσει έως και τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι για άλλη μια φορά, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε και υπό την απειλή της χρεοκοπίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης.
Διαβάστε ακόμη:
Θετικό πρόσημο βάζει η κυβέρνηση στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ