Fortune: Καλές οι πόζες στην κάμερα, αλλά χωρίς συμφωνία για Μέρκελ – Τσίπρα
- 24/03/2015, 15:26
- SHARE
Οι δύο ηγέτες λείαναν τις διαφορές τους, αλλά δεν έδωσαν κανένα σημάδι προόδου γύρω από τη διατήρηση του αξιόχρεου της Ελλάδας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη.
του Τζόφρι Σμιθ
Όπως λένε και οι Γερμανοί, η ατμόσφαιρα ήταν «όλο ειρήνη, χαρά και κρέπες» στην Καγκελαρία χθες, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν για συνομιλίες πρόσωπο-με-πρόσωπο για πρώτη φορά.
Το μόνο πρόβλημα; Ύστερα από την πρώτη ώρα συνομιλιών, δεν υπήρχε τίποτα που να δείχνει ότι οι δύο ηγέτες είχαν φτάσει πιο κοντά στην αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας.
Ο ορισμός μιας συνέντευξης τύπου ύστερα από μόλις μια ώρα συζήτησης, όταν έχεις μπροστά σου ένα πολύωρο «ανοιχτό γεύμα εργασίας» μπορεί να φαντάζει λίγο περίεργος, αλλά οι δύο ηγέτες ήθελαν να προλάβουν τις όποιες προσδοκίες ότι αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειροπιαστές διευθετήσεις.
Η Μέρκελ ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που αποφασίζει κατά πόσο το πρόγραμμα υλοποιείται με επιτυχία». Εντωμεταξύ, ο Τσίπρας αστειεύτηκε λέγοντας ότι «δεν έχω έρθει στο Βερολίνο για να ζητήσω από τη Γερμανία να πληρώσει τις συντάξεις της Ελλάδας».
Ό,τι είπαν και οι δυο τους δεν αποκάλυψε τίποτα γύρω από τα δύο βασικά ερωτήματα της συγκυρίας: Προτίθεται η Ελλάδα να υλοποιήσει τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν τα υπόλοιπα δισεκατομμύρια στη συμφωνία διάσωσης (όπως λέει στις Βρυξέλλες); Είναι διατεθειμένη η Γερμανία να ρισκάρει τη διάλυση της Ευρωζώνης αν ο Τσίπρας αρνηθεί να προωθήσει κι άλλη «λιτότητα» (όπως ο ίδιος υπόσχεται εντός της χώρας του);
Η Μέρκελ απέφυγε να πει ακόμα και την αγαπημένη της ατάκα «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», γνωρίζοντας ίσως ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέα ερωτήματα γύρω από την όποια εναλλακτική λύση. Αντίθετα, παρέθεσε την αγαπημένη της σύνοψη – ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έναν σφιχτό προϋπολογισμό και μια λειτουργική διοίκηση για να βγει από την κρίση που έχει συρρικνώσει την οικονομία της κατά 25%.
Παρά την αλλαγή τόνου, ο Τσίπρας δεν εμφανίστηκε να έχει εγκαταλείψει τον βασικό στόχο του, που είναι να πείσει τη Μέρκελ να ελαφρύνει τους όρους της διάσωσης, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ευχέρεια δανεισμού της κυβέρνησης από τις ελληνικές τράπεζες μέσω της αγοράς εντόκων γραμματίων.
«Αν υπάρχει συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο, τότε μπορείς να επιλύσεις προβλήματα χρηματοοικονομικών κενών σε θεσμικό επίπεδο», είπε ο Τσίπρας.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι θα καταφέρει να καλύψει όλες τις πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτόν τον μήνα, αλλά δεν είναι διόλου σαφές αν διαθέτει το απαραίτητο ρευστό για να συνεχίσει τις πληρωμές και τον επόμενο μήνα. Η εκ νέου επιβράδυνση της οικονομίας της έχει πλήξει την φορο-εισπρακτική ικανότητα της Ελλάδας, και άρα και την ικανότητα συγκέντρωσης εσόδων για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων.
Οι δυο τους κατάφεραν ως και για τις πολεμικές επανορθώσεις να μιλήσουν με μια σχετική αυτοσυγκράτηση, αν και ακόμα κι εκεί δεν υπήρξαν σημάδια προσέγγισης.
Ο Τσίπρας προσπάθησε να μετριάσει το αντι-γερμανικό αίσθημα που ο ίδιος έχει ενθαρρύνει με συναισθηματικές επικλήσεις στην ανάγκη καταβολής επανορθώσεων για εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η Γερμανία του σήμερα δεν έχει τίποτε κοινό με το Τρίτο Ράιχ» είπε ο Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «είχε θυμώσει» όταν η εφημερίδα του κόμματός του δημοσίευσε ένα σκίτσο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε με στολή της Βέρμαχτ να κάνει χονδροειδείς αναφορές στο Ολοκαύτωμα. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει σχέδιο προώθησης ενός νέου νόμου που να επιτρέπει στην Ελλάδα να κατασχέσει γερμανική ιδιοκτησία στη χώρα ως αποζημίωση, και ότι το αίτημα για επανορθώσεις δεν συνδέεται με την τρέχουσα κρίση.
Η Μέρκελ απλώς επανέλαβε ότι το ζήτημα των επανορθώσεων «έχει ρυθμιστεί, τόσο πολιτικά όσο και νομικά», αλλά αναγνώρισε ότι «είναι προς το συμφέρον μας να υπάρξουν διευθετήσεις με τους γείτονές μας, είτε είναι η Πολωνία, είτε η Ελλάδα».
Άφησε επίσης ανοιχτή την πιθανότητα διοχέτευσης περισσότερων χρημάτων στην Ελλάδα μέσω ενός μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού προγράμματος.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, οι φιλοφρονήσεις τελείωσαν. Οι δύο πόζαραν στις κάμερες δια χειραψίας, και φαίνονταν ανακουφισμένοι που ο άλλος συνομιλητής δεν είχε πει κάτι που να απαιτεί άμεση απάντηση.
Πηγή: Fortune.com