Όλα τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας του αεροσκάφους θα εξετάσει το Παρίσι
- 25/03/2015, 15:05
- SHARE
Βρέθηκε το μαύρο κουτί του Airbus A320 της Germanwings που καταγράφει τους ήχους στο πιλοτήριο.
Οι 150 επιβαίνοντες του αεροπλάνου Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings το οποίο συνετρίβη χθες Τρίτη στις νότιες γαλλικές Άλπεις κατάγονταν από περίπου 15 χώρες, ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές.
Αναφερόμενος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «στις εθνικότητες που έχουν επιβεβαιωθεί», ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υπενθύμισε ότι τα περισσότερα θύματα είναι «Γερμανοί και Ισπανοί».
«Όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει, υπάρχουν και άλλες επιβεβαιωμένες εθνικότητες, που είναι κάτοικοι Αργεντινής, Αυστραλίας, Βελγίου, Κολομβίας, Δανίας, Βρετανίας, Ισραήλ, Ιαπωνίας, Μαρόκου, Μεξικού και Ολλανδίας», πρόσθεσε.
«Λίγο νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε κάνει λόγο για «έναν Αμερικανό» μεταξύ των θυμάτων.
«Δεν έχουμε ακόμη έναν εντελώς οριστικό κατάλογο, όμως αυτό έχει σχέση με τις διαδικασίες (που πρέπει να ακολουθήσουν) οι αεροπορικές εταιρείες», εξήγησε ο Φαμπιούς. «Κανονικά η χώρα από την οποίο απογειώθηκε το αεροπλάνο, σε αυτή την περίπτωση η Ισπανία, πρέπει να δώσει τις πληροφορίες, όμως πρέπει επίσης να γίνουν και επιβεβαιώσεις», διευκρίνισε.
«Εναπόκειται στην εταιρεία Lufthansa καθώς και στις ισπανικές και γερμανικές αρχές να δώσουν, ελπίζω το συντομότερο δυνατό, το σύνολο των στοιχείων αυτών», επεσήμανε ο Βαλς.
Εξάλλου ο Ισπανός υφυπουργός Ασφάλειας Φρανσίσκο Μαρντίνεθ δήλωσε ότι τουλάχιστον 49 Ισπανοί επέβαιναν στο Airbus που συνετρίβη.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ταυτοποιήσει 49 Ισπανούς», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφού εξήγησε ότι οι αρχές κατάφεραν να καταρτίσουν αυτό τον κατάλογο συγκρίνοντας τη λίστα επιβατών με τα στοιχεία που έδωσαν οι συγγενείς των θυμάτων.
Παράλληλα η εταιρεία Germanwings επεσήμανε ότι τουλάχιστον 72 Γερμανοί είναι μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας, ανάμεσά τους και 16 μαθητές ενός λυκείου, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί χθες Τρίτη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings Τόμας Βίνκελμαν μίλησε για 35 Ισπανούς πολίτες, αλλά διευκρίνισε ότι η εθνικότητα κάποιων επιβατών δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Η Germanwings και η μητρική της εταιρεία Lufthansa έχουν ήδη επικοινωνήσει με τις οικογένειες 123 από τα θύματα, πρόσθεσε ο Βίνκελμαν, ενώ προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες 27 ακόμη νεκρών με τη βοήθεια του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο μεταξύ στον λογαριασμό του στο Twitter το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφέρει πως ο Βίνκελμαν έκανε λόγο για δύο Αμερικανούς μεταξύ των θυμάτων.
«Ανεξήγητο» παραμένει το δυστύχημα για τη Lufthansa.
«Για όλους εμάς είναι ανεξήγητο», δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου Lufthansa Κάρστεν Σπορ από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από όλους τους εργαζόμενους της Lufthansa, μητρική εταιρεία της Germanwings. «Το αεροπλάνο ήταν τεχνικά άμεμπτο και οι δύο πιλότοι έμπειροι», πρόσθεσε.
Από αύριο Πέμπτη η Lufthansa θα πραγματοποιεί πτήσεις από το Ντίσελντορφ και τη Βαρκελώνη προς τη Μασσαλία προκειμένου να διευκολύνει τις οικογένειες των θυμάτων, πολλά από τα οποία είναι από τη Γερμανία και την Ισπανία, να μεταβούν κοντά στο σημείο της τραγωδίας, εξήγησε ο Σπορ.
«Προτεραιότητα τώρα είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες», υπογράμμισε ο ίδιος.
Μιλώντας λίγο πριν τον Σπορ, η οικονομική διευθύντρια του ομίλου Ζιμόνε Μένε έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες ημέρες, αναμφίβολα για την πιο δύσκολη ημέρα (στην ιστορία) της Lufthansa». «Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε κάτι παρόμοιο», σημείωσε.
Στο μεταξύ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον τρεις Βρετανοί πολίτες είναι μεταξύ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.
«Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι τρεις Βρετανοί σκοτώθηκαν σε αυτή την τραγωδία, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι», είπε ο Χάμοντ στους δημοσιογράφους.
«Οι πληροφορίες που διαθέτουμε από τη λίστα επιβατών δεν μιας επιτρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αυτό», εξήγησε.
Το Παρίσι λέει πως εξετάζει όλες τις ενδεχόμενες αιτίες της τραγωδίας και πως η τρομοκρατική επίθεση δεν είναι η κύρια θεωρία
«Όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να εξετασθούν για να εξηγηθεί γιατί το γερμανικό Airbus A320 που συνετρίβη χθες, όμως μια τρομοκρατική επίθεση δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στον ραδιοσταθμό RTL.
Ο υπουργός εξήγησε πως «τα συντρίμμια του αεροπλάνου είναι συγκεντρωμένα σε μια επιφάνεια 15 στρεμμάτων, είναι ασφαλώς μια σημαντική έκταση επειδή η πρόσκρουση ήταν ισχυρή, αλλά αυτό δείχνει πως το αεροπλάνο φαίνεται ότι δεν εξερράγη» και γι’ αυτό το τρομοκρατικό σενάριο «δεν είναι το σενάριο που προκρίνουμε».
Ο Καζνέβ επιβεβαίωσε πως το μαύρο κουτί που βρέθηκε χθες ήταν ο καταγραφέας ήχων και συνομιλιών στο πιλοτήριο και πρόσθεσε πως έχει υποστεί ζημιές, αλλά εξακολουθεί να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντληθούν πληροφορίες.
Νωρίτερα πηγή προσκείμενη στην έρευνα είχε δηλώσει πως το CVR (cockpit voice recorder, το μαύρο κουτί στο οποίο καταγράφονται όλοι οι ήχοι και οι συνομιλίες στο πιλοτήριο) βρέθηκε, έχει υποστεί ζημιές και μεταφέρθηκε σήμερα το πρωί στο BEA (Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων) στο Παρίσι, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση του δεύτερου μαύρου κουτιού, στο οποίο καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης.
Η εξέταση του CVR θα επιτρέψει στους ερευνητές να ακούσουν τις συνομιλίες ανάμεσα στους πιλότους, αλλά επίσης όλους τους ήχους και τις ανακοινώσεις που ακούσθηκαν στο πιλοτήριο και τους συναγερμούς που μπορεί ενδεχομένως να ήχησαν.
Μια λεπτομερέστερη ακουστική ανάλυση μπορεί επίσης να επιτρέψει να γίνει γνωστή για παράδειγμα η κατάσταση λειτουργίας των κινητήρων.
Όμως μόνον η εξέταση και των δύο μαύρων κουτιών θα επιτρέψει στους ερευνητές να κατανοήσουν με βεβαιότητα τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας. Διότι το δεύτερο μαύρο κουτί, το FDR (flight data recorder, καταγραφέας δεδομένων πτήσης), καταγράφει δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο όλες τις παραμέτρους σε 25 ώρες πτήσης (ταχύτητα, ύψος, πορεία…).
Υπεύθυνοι του BEA, στο οποίο έχει ανατεθεί η έρευνα αυτή, πρόκειται να δώσουν συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Γραφείου σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στο Μπουρζέ, προάστιο του Παρισιού.
Στο πένθος έχει βυθιστεί το λύκειο όπου φοιτούσαν οι 16 Γερμανοί έφηβοι που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα
Το λύκειο Γιόζεφ Κένιγκ στην πόλη Χάλερν αμ Ζε στη δυτική Γερμανία, 16 μαθητές του οποίου έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του Airbus A320, έχει βυθιστεί στο πένθος όπως και όλη η Γερμανία, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων της τραγωδίας.
«Χθες ήμασταν πολλοί, σήμερα είμαστε μόνοι», γράφει ένα πανό που έχει αναρτηθεί στην αυλή του σχολείου στο οποίο έχουν χαραχτεί επίσης 16 σταυροί ένας για κάθε μαθητή που σκοτώθηκε. Τα σκαλιά στην είσοδο του λυκείου είναι γεμάτα με κεριά και τριαντάφυλλα.
Οι πρώτοι μαθητές άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά τις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) και αμέσως τους ανέλαβαν ομάδες του σχολείου, ψυχολόγοι, κληρικοί.
Σήμερα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, όμως το σχολείο παραμένει ανοικτό ώστε να μπορεί να πάει όποιος το επιθυμεί. «Πολλές οικογένειες και μαθητές είχαν έρθει ήδη από χθες. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των μαθητών που είναι παρόντες σήμερα το πρωί, όμως είναι πολλοί», δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Ραμόνα Χερστ.
Το σχολείο έχει αποκλειστεί ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτό των δημοσιογράφων.
«Είμαστε ακόμη σοκαρισμένοι από αυτό που συνέβη», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπόντο Κλίμπελ.
Μεταξύ των 150 επιβαινόντων στο αεροπλάνο που συνετρίβη, οι 67 ήταν Γερμανοί.
Όπως επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, οι σημαίες στα δημόσια κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι την Παρασκευή.
Εξάλλου ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε από όλο το προσωπικό του ομίλου Lufthansa, στον οποία ανήκει η εταιρεία Germanwings, στις 10:53 τοπική ώρα προς τιμή των θυμάτων του δυστυχήματος, το οποίο σημειώθηκε ακριβώς εκείνη την ώρα την Τρίτη.
Τραγική σύμπτωση
Ένα ακόμη τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, σχεδόν στην ίδια περιοχή όπου κατάπεσε το μεσημέρι της Τρίτης το Airbus A320 της Germanwings είχε συμβεί πριν από 52 χρόνια την 1η Σεπτεμβρίου του 1953. Σύμφωνα με τα αρχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο προ μισού αιώνα αεροπορικό δυστύχημα είχαν σκοτωθεί 42 άτομα όταν ένα αεροσκάφος της Air France είχε καταπέσει 16 χιλιόμετρα από την πόλη Μπαρσελονέτ, πολύ κοντά στον τόπο της τωρινής καταστροφής.
Το αεροπλάνο που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι στη τότε Σαϊγκόν και αργότερα πόλη του Χο Τσι Μινχ είχε προσκρούσει στο βουνό λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο πιλότος της πτήσης είχε έλθει σε επαφή με τον περιφερειακό πύργο έλεγχο του Aix-en-Provence στις 23:25 της πρώτης ημέρας του Σεπτέμβρη του 1953 μόλις 5 λεπτά πριν από την πτώση του αεροσκάφους.
Δεν είχε αναφέρει κανένα ζήτημα στην πτήση ή κάποιο μηχανικό πρόβλημα και είχε απλώς ζητήσει άδεια για να κατέβει από τα 13.500 πόδια στα 11.500 πόδια. Το αεροπλάνο συνετρίβη στις 23:30 σε ένα σημείο περίπου 2.800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και μόλις 200 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού Cemet, σε μια βραχώδη σχισμή, πολύ δύσκολη στην πρόσβαση.
Σχεδόν παρόμοια συντριβή με αυτή της πτήσης του Airbus A320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings, όπου έχασαν τη ζωή τους 151 άνθρωποι.