Τα αουτσάιντερ που «απειλούν» τον Σόιμπλε
- 21/09/2013, 20:18
- SHARE
Αν και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι το απόλυτο φαβορί να παραμείνει στη θέση του, πολλά θα εξαρτηθούν από την κάλπη.
Της Έλλης Πάνου
«Στο Λονδίνο λένε ως αστείο ότι η Ευρώπη έχει τώρα δυο πρωτεύουσες. Η πρώτη είναι το Βερολίνο και η άλλη…η Φρανκφούρτη», σχολίαζε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Έτσι τώρα, στην Ελλάδα περιμένουν μετά τις εκλογές ανακούφιση για το χρέος και στην Ισπανία υποθέτουν ότι στις 23 Σεπτεμβρίου θα λυθεί το πρόβλημα με τα τοξικά τραπεζικά δάνεια, που απειλεί να βουλιάξει την χώρα. Στη Γερμανία, όμως, κανείς δεν ανησυχεί. Κανείς δεν ρωτάει εάν υπάρχουν φρέσκιες ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κανείς δεν σκέφτεται εάν μια ρευστοποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί εθνικό κίνδυνο. Κανείς δεν μιλάει για την αρχιτεκτονική μιας νέας Ευρώπης που θα απέτρεπε μια νέα κρίση…».
Όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα θα περιμένουν, πάντως, το νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, το τρίτο πιο ισχυρό άνθρωπο της χώρας και ίσως και της Ε.Ε, μετά την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ποιος μπορεί να είναι αυτός;
Διαβάστε ακόμη: Ισχυρή εντολή ζητά η Άνγκελα Μέρκελ
Οι Ευρωπαίοι εταίροι «ποντάρουν» στους Σοσιαλδημοκράτες, ελπίζοντας ότι η Μέρκελ θα αναγκαστεί τελικά να σχηματίσει «μεγάλο συνασπισμό» με το SPD που είναι πιο φιλο-Ευρωπαϊκό κόμμα και πιο ευνοϊκά διακείμενο στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, απ’ότι οι νυν σύμμαχοι της, Φιλελεύθεροι. Οι πιθανότητες μιας απογοήτευσης είναι μεγάλες, προειδοποιούν αναλυτές, δεδομένου ότι στο «παζάρι» που θα αρχίσει την Δευτέρα, οι υποψηφιότητες για το υπουργείο Οικονομικών που θα συζητηθούν είναι αρκετά συγκεκριμένες.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU)
Ένας από τους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς στην Γερμανία, με ποσοστό που ξεπερνά το 60%, ο Σόϊμπλε είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι επιθυμεί να παραμείνει στο πόστο του. Κι εάν οι Φιλελεύθεροι καταφέρουν αύριο να μπουν στην Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνει δικό του.
Σε ένα «μεγάλο συνασπισμό», όμως, όλα εξαρτώνται από το εάν οι Σοσιαλδημοκράτες, ως μικρότεροι εταίροι, θα το διεκδικήσουν με πείσμα. Εάν καταφέρουν να αποσπάσουν ποσοστό κοντά στο 30% αυξάνονται οι πιθανότητες τους να πάρουν και το υπουργείο Εξωτερικών- ως είθισται- και το Οικονομικών, που κατείχαν από το 1998 έως το 2009, δηλαδή στην τελευταία τους συγκυβέρνηση με την Μέρκελ.
Αλλά ούτε και σε αυτό το σενάριο αποκλείεται η παραμονή στο τιμόνι της γερμανικής οικονομίας του ανθρώπου, που πέρσι, στα 70 γενεθλια του, η εφημερίδα Guardian είχε χαρακτηρίσει ως «τον πολιτικό που έχει συμβάλει τα περισσότερα στη διαμόρφωση της σύγχρονης Γερμανίας και της Ευρώπης από οποιονδήποτε άλλο εν ενεργεία αξιωματούχο της ΕΕ».
Σόιμπλε: «Βεβαίως οι Έλληνες υποφέρουν, δεν το αμφισβητώ»
Μετά από ένα ταραγμένο, εχθρικό, πολύ ανταγωνιστικό ξεκίνημα, ο Σόιμπλε έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Μέρκελ, η Καγκελάριος βασίζεται πλέον σε αυτόν. Έτσι, όπως λέει και ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Οσκαρ Νιντεμάγιερ, «εάν ο Σόιμπλε επιμείνει να παραμείνει, η Μέρκελ δεν θα μπορέσει να του αρνηθεί το υπουργείο, που είναι το πλέον πολύτιμο βραβείο των μετεκλογικών, διακομματικών διαπραγματεύσεων. Και οι αγορές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ενθουσιαστούν».
Σίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD)
Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι σίγουρο ότι θα βάλουν στο στόχαστρο τους το υπουργείο Οικονομικών, αν και όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της κάλπης.
Και ο Σίγκμαρ Γκάμπιελ ως πρόεδρος τους, λογικά θα είναι ο πρώτος στη λίστα τους για αντικαγκελάριος και θα είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή των υπουργείων. Πηγές του κόμματος υποστηρίζουν ότι ο 54χρονος Γκάμπριελ ενδιαφέρεται για το αξίωμα, παρόλο που η οικονομία δεν είναι ανάμεσα στις ειδικότητες του. Το να προσπαθήσει να πετάξει έξω από το γραφείο του τον Σόιμπλε, πάντως, μπορεί να χαρακτηριστεί έως και «πραξικόπημα». Ο Γκάμπριελ είναι πιθανόν λοιπόν, να περιοριστεί στο υπουργείο Εξωτερικών – την παραδοσιακή επιλογή των «μικρών» κυβερνητικών εταίρων – ή ακόμα και το υπουργείο Εργασίας, από τα αγαπημένα των Σοσιαλδημοκρατών.
FT: Γιατί το γερμανικό «κατεστημένο» ψηφίζει Μέρκελ
Είναι πιθανό ακόμα να επιλέξει να παραμείνει εκτός κυβέρνησης και να αρκεστεί, για παράδειγμα, να ηγείται των Σοσιαλδημοκρατών στο Κοινοβούλιο. Εάν, βέβαια, το εκλογικό αποτέλεσμα για το SPD κυμανθεί στα καταστροφικά επίπεδα του 2009, γύρω στο 23%, τότε έτσι κι αλλιώς ο Γκάμπριελ μπορεί εκδιωχθεί από την προεδρία του κόμματος και επομένως να μην έχει καμία πιθανότητα να μετέχει της κυβέρνησης.
Φρανκ Γουώλτερ Στάινμάγιερ (SPD)
Κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, ο Στάϊνμαγιερ έχει εμπειρία από την συγκυβέρνηση με την Μέρκελ, διατελώντας αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών στον τελευταίο «μεγάλο συνασπισμό» την τετραετία, 2005-2009. Θα ήταν μια συναινετική λύση για όλους, αλλά είναι πιθανόν να μην ενδιαφέρεται καν για αξιώματα.
Έχει εκφράσει πολλές φορές την απογοήτευση του με το στυλ διακυβέρνησης της Μέρκελ και είναι πιθανό να προτιμήσει να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της εκλογικής βάσης του κόμματος και να προετοιμάσει την επιστροφή του στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση – χωρίς την Μέρκελ αυτή την φορά- το 2017.
Η δύναμη του είναι στην Βουλή, όπου ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής της αντιπολίτευσης και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι ο 57χρονος πολιτικός, δικηγόρος στο επάγγελμα, παρασκηνιακά δουλεύει για να παραμείνει στην θέση του. Ικανός, πάντα καλά προετοιμασμένος ως υπουργός Εξωτερικών, ο Σταινμάγιερ θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή επιλογή, παρόλο που δεν έχει εμπειρία στο υπουργείο Οικονομικών.
Πέερ Στάινμπρουκ (SPD)
Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, που είχε συνεργαστεί καλά με την Μέρκελ μέχρι το 2009 στο αξίωμα που σήμερα κατέχει ο Σόιμπλε, έχει ήδη αρνηθεί κατηγορηματικά να την «υπηρετήσει» πάλι και πιστεύεται ότι θα μείνει πιστός στην διακήρυξη του.
Παρόλα αυτά εάν το SPD αποφασίσει να διαπραγματευτεί με τους Χριστιανοδημοκράτες, θα παραμείνει για να ηγηθεί των συνομιλιών και δεν αποκλείεται να δεί άλλη μια πόρτα να ανοίγει. Οι Σοσιλαδημοκράτες πρώην καγκελάριοι Σμιτ και Σρέντερ έχουν ήδη αποφανθεί ότι ίσως δεν είναι έξυπνο για τον 66χρονο οικονομολόγο πολιτικό να αφήσει να πάει χαμένη μια δεύτερη ευκαιρία, δηλώσεις που έχουν φουντώσει την φημολογία για επανάληψη της «επιτυχημένης συνεργασίας» 2005-2009.
Παρά την μάλλον καταστροφική προεκλογική εκστρατεία, πολλοί αναλυτές θεωρούν τον Στάινμπρουκ έμπειρη και «ασφαλή» επιλογή για το υπουργείο Οικονομικών.
Γκερκ Άσμουσεν (SPD)
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών θεωρείται καλό «αουτσάιντερ» για την καρέκλα του Σόιμπλε, εάν οι Σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να αποσπάσουν το υπουργείο και κανένα άλλο «βαρύ» στέλεχος του κόμματος δεν θελήσει να το αναλάβει.
Ο 46χρονος τεχνοκράτης είναι αποτελεσματικός παρασκηνιακός διαπραγματευτής και έχει την προσοχή της καγκελαρίου. Εχει «υπηρετήσει» πέντε υπουργούς – μεταξύ αυτών τον Στάινμπρουκ και τον Σόιμπλε- και έχει παίξει ρόλο-κλειδί στην διαχείριση της ευρωκρίσης, τόσο από το αξίωμα του στο υπουργείο όσο και στην ΕΚΤ από τις αρχές του 2012.
Αλλά δεν κατείχε ποτέ πολιτικό αξίωμα, δεν είναι μέλος της Βουλής και δεν έχει δικούς του υποστηρικτές στην εκλογική βάση του SPD, με αποτέλεσμα τα στελέχη του κόμματος να σκεφτούν δυο φορές πριν του αναθέσουν το σημαντικό πόστο. «Έχει τις ικανότητες» είπε στο Reuters Γερμανός αξιωματούχος που έχει συνεργαστεί με τον Άσμουσεν. «Αλλά η εμπειρία μου, μου λέει ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου δεν αρέσκονται να βλέπουν μη εκλεγμένα στελέχη να τους παίρνουν τα υπουργεία. Θα δυσκολευτεί να τα καταφέρει».
Η μέχρι τώρα θητεία του, θα μπορούσε να κάνει τον Άσμουσεν καλό υποψήφιο για μια θέση ανώτερου συμβούλου στη καγκελαρία, αν και η Μέρκελ και το συντηρητικό της περιβάλλον θα διστάσουν πολύ να εγκαταστήσουν έναν Σοσιλαδημοκράτη στην καρδιά της εξουσίας.