Ντράγκι: Γιατί δεν αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα
- 26/03/2015, 18:22
- SHARE
Πώς οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Στο ιταλικό κοινοβούλιο μίλησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας αλλά και στους λόγους που η Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετέχει στο QE. Όπως αναφέρει το Reuters, o Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτή την απόφαση της ΕΚΤ.
«Ο πρώτος λόγος είναι ότι (η ΕΚΤ) δεν αγοράζει ομόλογα από χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα του ΔΝΤ και της Κομισιόν, όταν η αξιολόγηση αυτού του προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα η αξιολόγηση έχει αναβληθεί».
Επίσης συμπλήρωσε ότι οι άλλοι λόγοι είναι ότι η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι πολύ χαμηλή και ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα από μία χώρα πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό – προκειμένου να αποφευχθεί «να φτάσει στο σημείο όπου γίνεται ο μεγαλύτερος πιστωτής μίας χώρας».
Ακόμη ο Ντράγκι ανέφερε ότι οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, λέγοντας πως υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως το πρόγραμμα αποδίδει.
«Η νομισματική πολιτική ενισχύει την κυκλική ανάκαμψη, επιμένω να λέω “κυκλική” γιατί η ανάκαμψη αυτή δεν είναι διαρθρωτική» σημείωσε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο. «Τα τελευταία στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την συμβολή της νομισματικής πολιτικής στην ενίσχυση της κυκλικής ανάκαμψης» πρόσθεσε.
Παράλληλα υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν αποσύρει τα κίνητρα για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα αναμένει να επιτύχει τον στόχο για μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων 60 δισ. ευρώ το Μάρτιο, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει έλλειψη τίτλων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος επανέλαβε πως η ΕΚΤ έχει απομακρύνει τις αμφιβολίες για την μη αναστρεψιμότητα του ευρώ. Τόνισε μάλιστα πολλές φορές ότι το ευρώ δεν είναι υπεύθυνο για την κρίση.