Δουλεύοντας για την ΕΚΤ: Κρίσεις άγχους και αυτοκτονικές σκέψεις
- 30/03/2015, 15:22
- SHARE
Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις αυξημένες ευθύνες προκαλούν μεγάλο στρες στους υπαλλήλους της.
Πόσο εύκολο είναι να δουλεύεις στην κεντρική τράπεζα της Ευρώπης; Όχι και τόσο αν λάβουμε υπόψη την επιστολή που έστειλε το σωματείο IPSO των εργαζομένων προς τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες που διοικούν την ΕΚΤ. Όπως υποστηρίζει το σωματείο η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις αυξημένες ευθύνες προκαλούν κρίσεις άγχους στους εργαζόμενους της ΕΚΤ και σε ένα ποσοστό από αυτούς, ακόμα και «αυτοκτονικές σκέψεις».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal σε έρευνα που έγινε μεταξύ 900 εργαζομένων, το 5% «ανέφεραν ότι κάνουν αυτοκτονικές σκέψεις ή έχουν την τάση να κάνουν κακό στον εαυτό τους» και αυτό σύμφωνα με το συνδικάτο οφείλετε στη «σοβαρή υποστελέχωση της Τράπεζας», που οδηγεί το ένα τρίτο των υπαλλήλων της, σύμφωνα με την έρευνα, σε «επαγγελματική εξουθένωση».
Αυτή η αυτοκαταστροφική τάση αναφέρει η επιστολή είναι περίπου διπλάσια σε ποσοστό από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Το συνδικάτο «αποκηρύσσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κατάσταση της σοβαρής έλλειψης προσωπικού και την υπερβολική εργασιακή πίεση…μια κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή ροή παραπόνων από το προσωπικό, αλλά και τα στελέχη», αναφέρεται στην επιστολή, με την οποία το IPSO κατηγορεί τους 19 κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών μελών- που αποτελούν το ΔΣ της ΕΚΤ- ότι ενεργούν προς όφελος των εθνικών συμφερόντων τους και όχι για το καλό της Ευρώπης στο σύνολο της.
Η στάση αυτή των εκπροσώπων σχεδόν των μισών από τους 2.344 εργαζόμενους στο κτίριο της Φρανφούρτης, αφήνει να εννοηθεί ότι παρόλο που το κέντρο αποφάσεων έχει μεταφερθεί στη Φρανφούρτη, οι πόροι και τα μέσα για την υλοποίηση των σχεδίων της ΕΚΤ παραμένουν κυρίως στις χώρες μέλη. Ως παράδειγμα το συνδικάτο αναφέρει ότι σε αντίθεση με την ΕΚΤ, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες απασχολούν περίπου 60.000 άτομα. «Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όταν αποφασίζετε για τον αριθμό του προσωπικού στην ΕΚΤ ενεργείτε περισσότερο με τον ρόλο σας και βάση των συμφερόντων σας ως διοικητές κρατικών κεντρικών τραπεζών και λιγότερο ως μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ», κλείνει η επιστολή.
Γεγονός είναι ότι οι εργαζόμενοι στο νέο μέγαρο της Φρανφούρτης απολαμβάνουν μια σειρά προνομίων, όπως ειδικά διεθνή ελίτ σχολεία για τα παιδιά τους ή διακοπές έξι εβδομάδων τον χρόνο με αποδοχές. Όπως λένε όμως η εξουθένωση είναι τόσο μεγάλη που αυτά δεν φτάνουν. Η ΕΚΤ είχε προσλάβει άλλα χίλια άτομα από πέρσι τον Νοέμβριο, που ανέλαβε τον εποπτικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης.