«Καρότο και μαστίγιο» η τακτική της κυβέρνησης

«Καρότο και μαστίγιο» η τακτική της κυβέρνησης
Photo: REUTERS

Η νέα λίστα του υπουργείου Οικονομικών, η σκληρή στάση των δανειστών και οι διαπραγματεύσεις που μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο.

«No comment». Αυτή ήταν η απάντηση κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Δ.Ν.Τ και τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν αγοράσει έντοκα γραμμάτια, την επόμενη εβδομάδα.

Η απάντηση ήρθε και ως σχόλιο στις δηλώσεις δύο υπουργών, των κκ Βούτση και Σκουρλέτη, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα χρήματα της χώρας τελειώνουν στο επόμενο δεκαήμερο και εάν μέχρι τότε δεν εκταμιευθεί μέρος της δόσης από τους Ευρωπαίους, θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και όχι εξωτερικά δάνεια.

Το πότε «αδειάζουν» τα ταμεία του Δημοσίου είναι πραγματικά ένα σύνθετο ζήτημα, γιατί εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη ροή των εσόδων ή την πορεία των πληρωμών. Σημειωνεται ότι το 2012 η χώρα πέρασε πολλούς μήνες χωρίς να εισπράξει καμία δόση.  Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι η δόση προς το Δ.Ν.Τ θα αποπληρωθεί κανονικά, τέτοιου είδους δηλώσεις είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Άλλωστε, τι το διαφορετικό είπε ο υπουργός Εσωτερικών από τον Πρωθυπουργό της χώρας στην επιστολή του προς την Άνγκελα Μέρκελ; Και ο κύριος Τσίπρας σημείωνε πως εάν οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν χρήματα θα αναγκαστεί να επιλέξει αν θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις ή το Δ.Ν.Τ, καθιστώντας σαφές ότι θα επιλέξει το πρώτο.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εχει επιλέξει αυτή τη στρατηγική των προειδοποιήσεων περί χρεοκοπίας, ωστε να πιέσει τους πιστωτές. Ομως, παρά τις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις, οι δανειστές συνεχίζουν στη σκληρή γραμμή. Αυτό φάνηκε και χθες στην τηλεδιάσκεψη του EWG. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν πείστηκαν από τα ελληνικά επιχειρήματα και επιμένουν σε λύση πακέτο πριν πληρωθεί η δόση. Αρνούνται δηλαδή την τμηματική καταβολή μέρους των 7,2 δια ευρώ έναντι κάποιων «γρήγορων» μεταρρυθμίσεων, όπως επιδιώκει η Αθήνα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κάνει στροφή και με τη νέα λίστα Βαρουφάκη εγκαταλείπει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος και παρουσιάζει μέτρα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,1% έως 3,9% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους Πρωθυπουργός και υπουργοί κάνουν λόγο για εξοντωτικό στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος από το τρέχον Μνημόνιο, τον οποίο θα αλλάξουν.

Η επιδίωξη για Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα δεν εχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, ωστόσο οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η πρόοδος που εχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής είναι μικρή και δεν επιτρέπει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης πριν τις 24 Απριλίου.

Πηγές των δανειστών εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις, με αυτόν τον ρυθμό μπορεί να συνεχιστούν έως και τον Ιούνιο. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της (έστω και στραγγαλίζοντας τα όποια αποθέματα ρευστότητας υπάρχουν ακόμη) έως το Μάιο. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται τον Ιούνιο. Ίσως, αυτός να είναι και ο λόγος που η διαδικασία καθυστερεί, ώστε η ταμειακή πίεση να υποχρώσει την κυβέρνηση σε «δύσκολες» αποφάσεις. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εμφανίζεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, χρονικά, ταμειακά και διαπραγματευτικά ωστε να διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές.

Για το λόγο αυτό φαίνεται πως η τακτική «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή από τη μια μέτρα για να πείσει τους δανειστές και από την άλλη απειλές για ρήξη, μάλλον θα συνεχιστεί.