Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες από τη σφαγή στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα
- 03/04/2015, 17:47
- SHARE
Οι ισλαμιστές Σεμπάμπ «διασκέδαζαν» με τους ομήρους, σύροντάς τους σε λουτρά αίματος ή βάζοντάς τους να τηλεφωνούν στους γονείς τους πριν τους σκοτώσουν.
Συγγενείς φοιτητών του πανεπιστημίου της Γκαρίσα, στην ανατολική Κένυα, όπου σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ σκότωσαν χθες 147 ανθρώπους, συνέχιζαν απεγνωσμένα σήμερα να αναζητούν κάποια πληροφορία για τα παιδιά τους, ενώ λεπτομέρειες της σφαγής αρχίζουν να γίνονται γνωστές.
Η επίθεση, η οποία διήρκησε όλη τη μέρα, είναι η πλέον αιματηρή στη χώρα, μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στην αμερικανική πρεσβεία το 1998 (213 νεκροί). Ο υπουργός Εσωτερικών Τζόζεφ Ενκαϊσέρι υποσχέθηκε ότι η χώρα «δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό των τρομοκρατών».
«Η κενυατική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στον εκφοβισμό των τρομοκρατών που διάλεξαν να σκοτώσουν αθώους για να ταπεινώσουν την κυβέρνηση. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τους τρομοκράτες», τόνισε διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει την ικανότητα να «κερδίσει αυτόν τον πόλεμο εναντίον των εχθρών της».
Οι αντάρτες Σεμπάμπ, που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, πραγματοποίησαν έφοδο χθες τα ξημερώματα στην πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα (περίπου 150 χλμ. από τα σύνορα με τη Σομαλία) όπου διέμεναν εκατοντάδες φοιτητές από διάφορες περιοχές. Η επίθεση τερματίστηκε το βράδυ όταν, εν μέσω σφοδρών ανταλλαγών πυρών, τέσσερις δράστες πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.
Σήμερα επιζήσαντες διηγήθηκαν πώς οι αντάρτες Σεμπάμπ διασκέδαζαν με τους ομήρους, σύροντάς τους σε λουτρά αίματος ή βάζοντάς τους να τηλεφωνούν στους γονείς τους ζητώντας να απαιτήσουν την αποχώρηση των κενυατικών δυνάμεων από τη Σομαλία, πριν τους σκοτώσουν.
Φοιτητές πασαλείφτηκαν με το αίμα φίλων τους που εκτελέστηκαν έτσι απλά, ενώ οι ισλαμιστές περνούσαν από δωμάτιο σε δωμάτιο μήπως ήταν κάποιος μέσα για να τον σκοτώσουν. «Δεν φοβόμαστε τον θάνατο, αυτό θα είναι ευχάριστες πασχαλινές διακοπές για μας», φώναζαν οι δράστες της επίθεσης στα σουαχίλι πριν ανοίξουν πυρ, είπε ο 20χρονος φοιτητής Σαλίας Ομάσα, που υπέστη νευρικό κλονισμό και περιθάλπεται σε στρατόπεδο κοντά στο πανεπιστήμιο.
Σήμερα εκατοντάδες επιζήσαντες και συγγενείς των φοιτητών είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του πανεπιστημίου, το οποίο έχουν αποκλείσει οι δυνάμεις της τάξης. Στο εσωτερικό, τα τελευταία πτώματα είχαν ανασυρθεί και ο στρατός «χτένιζε» την πανεπιστημιούπολη για να αποκλεισθεί κάθε κίνδυνος.
«Ανησυχώ τόσο πολύ, ο γιος μου ήταν ανάμεσα στους φοιτητές που έμειναν παγιδευμένοι μέσα στο πανεπιστήμιο και από χθες δεν έχω νέα του», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ο Χαμπέλ Μουτίντα. «Προσπάθησα να τον αναγνωρίσω ανάμεσα στους νεκρούς», είπε ο ηλικιωμένος άνδρας. «Πρέπει να το κάνω αυτό πριν η σορός αποσυντεθεί λόγω της ζέστης. Έμεινα εδώ όλη τη νύχτα, είναι πραγματικά σκληρό και πολύ οδυνηρό».
Στο νεκροτομείο του Ναϊρόμπι, νοσηλευτές είχαν τοποθετήσει 20 πτώματα σε σειρές στο δάπεδο προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της αναγνώρισης.
Εκατό άνθρωποι που ρωτούσαν επίσης για τα παιδιά τους είχαν συγκεντρωθεί σε σκηνές, έξω από το πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, συνολικά 147 σοροί θα μεταφερθούν στην πρωτεύουσα.
Οι Σεμπάμπ έπιασαν τους φοιτητές στον ύπνο. Ρίχνοντας χειροβομβίδες και ανοίγοντας πυρ με αυτόματα όπλα εκτέλεσαν δεκάδες σπουδαστές πριν τους χωρίσουν σε μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους, αφήνοντας τους πρώτους να φύγουν και κρατώντας ομήρους του δεύτερους.
Οι κενυατικές εφημερίδες καλούν σήμερα σε «ενότητα», ώστε να μην επιτραπεί στους Σεμπάμπ να διχάσουν τη χώρα και τις θρησκευτικές της κοινότητες. Ο Τύπος εκφράζει λύπη για ακόμη μια φορά που οι προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών αγνοήθηκαν, όπως είχε συμβεί και με την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναϊρόμπι. «Πριν από την επίθεση υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις», γράφει η Star.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο