Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο φοβίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο
- 07/04/2015, 19:01
- SHARE
Στη Βρετανία, η προεκλογική περίοδος διάρκειας πέντε εβδομάδων μόλις ξεκίνησε.
Και τα δύο κόμματα που είναι πιθανότερο να ηγηθούν της επόμενης βρετανικής κυβέρνησης έχουν πολιτικές που φοβίζουν τους επιχειρηματίες και τα ανώτερα στελέχη. Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις 7 Μαΐου είναι εντελώς απρόβλεπτο.
Αν επανεκλεγεί το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα, αυτό θα διεξάγει δημοψήφισμα το οποίο θα μπορούσε να βγάλει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να γίνει δηλαδή ένα …Brexit.
Αν, πάλι, κερδίσει το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, θα αυξήσει κάποιους φόρους και θα επιβάλλει περισσότερη ρύθμιση σε κάποιους κλάδους.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποια θετική εξέλιξη για τις αγορές», σημειώνει η Black Rock στην αναφορά της για τις εκλογές. «Οι Εργατικοί θα είναι σκληροί με τις επιχειρήσεις – και μπορεί να θεωρηθεί ότι μια κυβέρνησή τους δεν θα έχει επαρκή δημοσιονομική υπευθυνότητα. Και οι Συντηρητικοί θα ανοίξουν τον δρόμο για ένα δημοψήφισμα το 2017 που μόνο αναστάτωση θα προκαλέσει».
Η Βρετανία έχει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, όπου οι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται με ρυθμούς-ρεκόρ. Γιατί λοιπόν δεν είναι ο επιχειρηματικός κόσμος πιο χαλαρός σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών;
Οι Συντηρητικοί και το ρίσκο ενός ‘Brexit’
Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχει πολλούς θαυμαστές στην επιχειρηματική κοινότητα. Πάνω από 100 εταιρικοί ηγέτες – συμπεριλαμβανομένου του νέου διευθύνοντα συμβούλου της Credit Suisse – υπέγραψαν μια δημόσια επιστολή υποστήριξης προς το κόμμα.
Όμως, κάποιοι – όπως το αφεντικό της Siemens UK – προβληματίζονται από την απόφαση του Κάμερον να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρ. Ένωση.
Πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι μια αποχώρηση της χώρας από την Ευρ. Ένωση θα προστάτευε θέσεις εργασίας μειώνοντας τη ροή ευρωπαίων μεταναστών. Άλλοι, όμως, ανησυχούν για το κόστος που θα είχε η διάρρηξη των σχέσεων με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας και του αποκλεισμού των ξένων εργαζομένων.
Η δεξαμενή σκέψης Open Europe εκτιμά ότι ένα επιτυχημένο Brexit θα έδινε ώθηση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ως και 1,6% μέχρι το 2030. Όμως, αν αυτό αποτύγχανε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας μέχρι και 2,2% την ίδια περίοδο.
Όπως και να το δει κανείς, ένα δημοψήφισμα εγγυάται τη δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας για τα επόμενα χρόνια.
«Οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι θα υπάρξει αβεβαιότητα καθώς θα πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα, γεγονός που θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις στη Βρετανία την ίδια περίοδο» λέει ο Ντάνκαν Ο’Λίρι, διευθυντής έρευνας της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Demos.
Ελάχιστη η αγάπη για τους Εργατικούς
Η πολιτική των Εργατικών να διατηρήσουν τη Βρετανία στην Ευρ. Ένωση είναι δημοφιλής σε πολλά ανώτερα επιχειρηματικά στελέχη. Όμως, κάποια άλλα σχέδια του κόμματος προκαλούν σύγχυση στις επιχειρήσεις, καθώς θεωρούνται πολύ «παρεμβατικά», λέει ο Ο’Λίρι.
Ο ηγέτης του κόμματος Εντ Μίλιμπαντ προωθεί σχέδια περιορισμού του μεριδίου αγοράς των μεγάλων βρετανικών τραπεζών, παγώματος των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρισμού, και θέσπιση συγκεκριμένου ορίου στα κέρδη ιδιωτικών εταιρειών που συνεργάζονται με το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας.
Θέλει επίσης να αυξήσει το φόρο εισοδήματος για όσους κερδίζουν πάνω από 150.000 λίρες ετησίως σε 50%, από 45% που είναι σήμερα, καθώς και να θεσπίσει φόρο για κατοικίες που αξίζουν πάνω από 2 τρισεκατομμύρια λίρες.
«Μια κυβέρνηση των Εργατικών υπό την ηγεσία του Μίλιμπαντ – σε αντίθεση με τον Τόνι Μπλερ – θα ήταν περισσότερο διατεθειμένη να ρυθμίσει τις επιχειρήσεις και να περιορίσει εκείνες τις επιχειρηματικές πρακτικές που το Εργατικό Κόμμα θεωρεί κακές», σημειώνει ο Στίβεν Τίντεϊλ, ερευνητής στο Centre for European Reform.
Ένας μπερδεμένος συνασπισμός
Το χειρότερο απ’ όλα θα ήταν ένα αποτέλεσμα που δεν θα βγάζει κυβέρνηση – ένα αρκετά πιθανό σενάριο. Μικρά κόμματα όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι, οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Η.Β. μπορεί να κερδίσουν ένα μεγάλο μερίδιο των ψήφων, στερώντας έτσι από τα δύο βασικά κόμματα την πλειοψηφία.
«Οι εκλογές αυτές μπορεί να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα τόσο μπερδεμένο ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα οποιοδήποτε κόμμα να φτιάξει έναν κυβερνητικό συνασπισμό» λέει ο Ο’Λίρι από το Demos.