Πούτιν σε Τσίπρα: «Πρέπει να φέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά»
- 08/04/2015, 14:49
- SHARE
Θερμό το κλίμα κατά τον σύντομο διάλογο των δύο ηγετών, λίγο πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Στην επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας προς όφελος των δύο λαών αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι «η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδας. Το 2013 ο όγκος των συναλλαγών είχε διπλασιαστεί. Πέρυσι όμως είχαμε μείωση κατά 40%. Πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε για να επαναφέρουμε τις σχέσεις μπροστά». Εκτίμησε δε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού «έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, γιατί πρέπει να αναλύσουμε τί θα μπορούσαμε από κοινού οι δύο μας να κάνουμε ώστε να αποκαταστήσουμε τους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο Ρώσος ηγέτης, επίσης, εξέφρασε τη χαρά του γιατί υποδέχεται την ελληνική αντιπροσωπεία τις παραμονές του ορθόδοξου Πάσχα, «μια κοινή μας εορτή», τονίζοντας ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν «ιδιαίτερο χαρακτήρα», καθώς διαθέτουν αυτές τις πνευματικές και παλαιές κοινές ρίζες.
Από την πλευρά του, Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την συγκίνηση του καθώς το πρωί κατέθεσε στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους που έδωσαν την ζωή της για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι « η Ελλάδα, σε σχέση με τον πληθυσμό της είχε το βαρύτερο φόρο αίματος».
Συνεχίζοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «υπάρχουν βαθιές και διαχρονικές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς, και εξαιτίας των κοινών αγώνων και εξαιτίας της κοινής θρησκευτικής παράδοσης, και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας των δύο λαών. Ο σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής.»
Μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες θα ακολουθήσει η διευρυμένη διαβούλευση των δύο αντιπροσωπειών με τη συμμετοχή εννέα μελών από κάθε πλευρά, και με το πέρας αυτής θα υπογραφούν τρεις συμφωνίες: το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για τη διετία 2015-16, το Μνημόνιο για τον εορτασμό του έτους Ελλάδας-Ρωσίας το 2016 και η Κοινή Δήλωση για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης.
Οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις σε ελληνικά, ρωσικά, αλλά και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιδεικνύουν ασυνήθιστα υψηλό ενδιαφέρον για τη διμερή ελληνορωσική διαβούλευση.
Με έτοιμες προτάσεις η Ρωσία για το εμπάργκο τροφίμων
Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας έχει προετοιμάσει μια σειρά προτάσεων σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων από τις περισσότερες δυτικές χώρες, οι οποίες θα συζητηθούν κατά την αυριανή συνάντηση μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων αξιωματούχων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αλεξέι Ουλιουκάγεφ στους δημοσιογράφους.
Ο Ρώσος υπουργός αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.
Η ρωσική κυβέρνηση ενδέχεται να εξαιρέσει την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ουγγαρία από τον κατάλογο των δυτικών χωρών από τις οποίες έχουν απαγορευθεί οι εισαγωγές τροφίμων σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, είχε επισημάνει χθες ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη: Κυβέρνηση: Περιττές οι συστάσεις από Ευρωπαίους πολιτικούς