Το σχέδιο του «Νότιου αγωγού» για το ρωσικό αέριο και η Ελλάδα
- 09/04/2015, 11:47
- SHARE
Πέντε χώρες με εμπειρία συνεργασίας με τη Gazprom εμπλέκονται στο σχέδιο – Η αντίδραση της Κομισιόν.
Στο σχέδιο του νέου «Νότιου αγωγού» αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα «Κομερσάντ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέντε χώρες με μεγάλη εμπειρία συνεργασίας με τη ρωσική «Gazprom» είναι έτοιμες να ενταχθούν στο σχέδιο του νέου αγωγού για το ρωσικό φυσικό αέριο, που καθιερώθηκε να ονομάζεται από τη ρωσική πλευρά «τουρκικός αγωγός» ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να αποκτήσει από χθες και την προέκτασή του σε ελληνικό έδαφος με τον όρο «ελληνικός αγωγός», που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Κατά την «Κομερσάντ» οι χώρες αυτές είναι κατά σειρά η Τουρκία, που αναδεικνύεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο για τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, η Ελλάδα, που θα αποτελεί ουσιαστικά την «πύλη εισόδου» του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και εν συνεχεία η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία. Το ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας μάλιστα επιβεβαίωσε ότι εκπρόσωποι των χωρών αυτών συμφώνησαν στη Βουδαπέστη να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για θέματα ανάπτυξης της συνεργασίας τους και προώθησης των τεχνικών υποδομών και των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου. Στις χώρες αυτές μάλιστα αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταχθεί και η Αυστρία, η οποία επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε το ρωσικό αέριο να φθάνει μέσω «νοτίας οδού» και στη χώρα αυτή.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη προσπαθεί να βρει τρόπους να μπλοκάρει το σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου δεν είναι επιθυμητή για την ΕΕ». Όπως έχουν ξεκαθαρίσει ρωσικές κυβερνητικές πηγές, η Μόσχα δεν προτίθεται να συνεχίσει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της σοβιετικής περιόδου μέσω της Ουκρανίας πέραν του 2019. Γι’ αυτό άλλωστε ελληνικές κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν αργά χθες ότι από 1.1.2019 ο «ελληνικός αγωγός» θα επιδιωχθεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του και να έχει κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες, με υποστήριξη ιδιωτικών εταιρειών και ρωσική τεχνογνωσία, αλλά και πιθανή χρηματοδότηση με δανειακή στήριξη και προείσπραξη «προσδοκόμενων κερδών», στην οποία αναφέρθηκε ο Β.Πούτιν στις δημόσιες δηλώσεις του.
Διαβάστε σχετικά: «Εξετάζεται προπληρωμή κερδών για την Ελλάδα από τον αγωγό»
Έργο ύψους 2 δισ. ευρώ
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα οφέλη μπορεί να είναι πολύ μεγάλα σε οικονομικό, γεωπολιτικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
Αποτέλεσμα της συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν, ήταν κατ’ αρχήν η διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, επενδυτικού κόστους 2 δισ. ευρώ, ενώ το κρίσιμο στοίχημα στη συνέχεια θα είναι η διασφάλιση της τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια, αναφορικά, κυρίως, με θέματα ανταγωνισμού, ώστε ο ελληνικός αγωγός να μη συναντήσει τα εμπόδια που οδήγησαν πέρυσι στη ματαίωση του ρωσικού σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού South Stream που προέβλεπε τη διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.
Η επιλογή του South Stream δημιουργήθηκε με αφορμή τα προβλήματα στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία, τα οποία ξεκίνησαν ήδη από το 2009. Η ιδέα ήταν η παράκαμψη της Ουκρανίας με την κατασκευή αγωγού από τις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας προς τη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρώπη. Μετά τη ματαίωση του South Stream, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πέρυσι την κατασκευή του λεγόμενου Turkish Stream ο οποίος αντί για τη βουλγαρική ακτή καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με προφανή στόχο να συνεχίσει μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.
Ο αγωγός από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα διασχίζει τη Μακεδονία και θα συνεχίζει προς Σκόπια – Σερβία με κατάληξη την Αυστρία. Η χώρα μας, εισάγει ήδη φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, την Τουρκία μέσω του ελληνοτουρκικού και υγροποιημένο αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Ήδη προωθείται η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας, στην Ιταλία (από τον οποίο επίσης θα προμηθεύεται ποσότητα αερίου η ελληνική αγορά), ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία για την κατασκευή ελληνοβουλγαρικού αγωγού, καθώς και οιεργασίες αναβάθμισης της Ρεβυθούσας.
Η κατασκευή του νέου αγωγού, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει σημαντική μεταφορική ικανότητα δημιουργεί μια ακόμη σημαντική πηγή εφοδιασμού για την ελληνική αγορά, που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού και ένταση του ανταγωνισμού, άρα καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και την ηλεκτροπαραγωγή. Εκτός από τα άμεσα οφέλη που συνεπάγεται η επένδυση στον αγωγό (αύξηση του ΑΕΠ, νέες θέσεις εργασίας), η ελληνική οικονομία προβλέπεται να ωφεληθεί σημαντικά από τη φορολογία και τα λοιπά έσοδα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έργου, ενώ δημιουργούνται, επίσης, οι προϋποθέσεις για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου και την τροφοδοσία των καταναλωτών, οικιακών και επιχειρήσεων σε νέες περιοχές της χώρας.