Έξι κρίσιμες ημέρες προθεσμία…για τις διαπραγματεύσεις

Έξι κρίσιμες ημέρες προθεσμία…για τις διαπραγματεύσεις

Ποια είναι τα εμπόδια που πρέπει να περάσουν Ελλάδα και δανειστές για συμφωνία στις 24 Απριλίου.

Εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικά είναι τα τέσσερα «αγκάθια» που εξακολουθούν να χωρίσουν Αθήνα και Βρυξέλλες. Αυτό διαπιστώθηκε σε άλλη μια συνεδρίαση της Ευρωομάδας Εργασίας, γνωστής και ως EWG, όπου οι δύο πλευρές προσπάθησαν να έρθουν πιο κοντά σε μία επί της αρχής συμφωνία, ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Μέχρι τότε, άλλωστε, επαρκούν οριακά τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως φέρεται να ενημέρωσε ο Γεν. Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης, τους συνομιλητές του.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν επί διήμερο για την Ελλάδα, αν και διαπίστωσαν πρόοδο, επιμένουν ότι ο δρόμος που πρέπει να καλυφθεί είναι μακρύς και ο χρόνος πολύ λίγος. Πρακτικά, όπως επισημαίνουν, οι εργάσιμες ημέρες που έχουν στη διάθεσή τους είναι μόλις έξι, αφού μεσολαβεί και η εαρινή σύνοδος του Δ.Ν.Τ. Μέσα σε αυτό το διάστημα, για να υπάρξει πιθανότητα επιτυχούς έκβασης, θα πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητες τόσο το Brussels Group, όσο και οι τεχνικές ομάδες στην Αθήνα, που φαίνεται να κινούνται ακόμη με ρυθμούς χελώνας.

Κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση ότι ο στόχος είναι μια κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, στη Ρίγα της Λετονίας, όμως πίσω από αυτή τη διπλωματική παραδοχή, έρχεται η σημείωση ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις κυρίως για τα έσοδα. Επισημαίνουν ακόμη ότι, παρά την ελληνική επιδίωξη, δεν υπάρχει συμφωνία να μετατεθεί η συζητηση για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό τον Ιούνιο, ενώ εκφράζουν αμφιβολίες για το κατα πόσο είναι εφικτή μια πρόωρη, τμηματική εκταμίευση της δόσης, στη βάση προαπαιτούμενων.

Η μόνη λύση που φαίνεται ως η πλέον εφικτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, είναι να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ, εφόσον υπάρξει θετικό σήμα από το Eurogroup.

Πάντως, η Αθήνα, θα αρχίσει να αντιμετωπίζει και πάλι τον εφιάλτη της ρευστότητας στα τέλη Απριλίου, όταν θα πρέπει να καταβληθεί η μισθοδοσία του Μαΐου στο Δημόσιο.
.