Βήματα προόδου για το ελληνικό ζήτημα διαπιστώνει η Κομισιόν
- 09/04/2015, 16:45
- SHARE
Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι ο στόχος επίτευξης συμφωνίας είναι η 24η Απριλίου.
Βήματα προόδου στις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ερωτηθείς αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς στη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, στόχος είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς ως το τέλος Απριλίου.
Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε, επίσης, ότι το επόμενο βήμα είναι το Eurogroup της Λετονίας στις 24 Απριλίου, σημειώνοντας πως θα ήταν «ευπρόσδεκτη» η επίτευξη συμφωνίας πριν από την ημερομηνία αυτή.
«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο χθεσινό EWG δεν δόθηκε κανενός είδους τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο και ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Φλαμπουράρης: «Στις 24 του μήνα θα υπάρξει 100% συμφωνία»
Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας και δανειστών εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο Mega, το πρωί. «Θα τα δώσουν τα λεφτά. Δεν τους συμφέρει να μην τα δώσουν. Δεν είναι δυνατό να διαλύσουν την Ευρωζώνη, γιατί επιμένει κάποιος ή κάποιοι να αυξήσουμε τον ΦΠΑ στη Μύκονο και Σαντορίνη. Στις 24 του μήνα θα υπάρξει 100% συμφωνία. Το πιστεύω» είπε ο υπουργός Επικρατείας. Πάντως, για την πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ είπε πως «η γραμμή μέχρι τώρα είναι δεν αυξάνουμε τον ΦΠΑ ούτε στα δύο νησιά», όμως έκανε λόγο για σκληρή γραμμή από την πλευρά των δανειστών.
Ο κ. Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, τόνισε ότι δεν ετέθη θέμα χρηματοδότησης, ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχει κέρδος για την Ελλάδα από την επίσκεψη εξέφρασε την εκτίμηση ότι κερδήθηκαν 3-4 πράγματα, και υπογράμμισε: «Κερδίσαμε, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν και υπάρχουν. Εμείς καταστήσαμε τον ελληνικό λαό υπερήφανο διότι δεν υποκύψαμε στις πιέσεις που γίνονταν και που συνέχισαν να γίνονται, και κάναμε αυτό το ταξίδι».
Σημείωσε δε ότι ο Ρώσος ηγέτης έθεσε μόνος του θέμα προκαταβολής των κερδών από τη δημιουργία του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου. «Μια προκαταβολή των κερδών, θα είναι μια ένεση, όχι για να καλύψει τις υποχρεώσεις, αλλά να κινηθεί η οικονομία» τόνισε και εκτίμησε ότι η κατασκευή του αγωγού θα αποφέρει κάθε χρόνο στο ελληνικό κράτος πάνω από 200 εκατομμύρια.
Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ξεκαθάρισε ότι «εμείς αξιοποιούμε, δεν πουλάμε, δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία» και προσέθεσε: «Εμείς δεν κάνουμε έργο χωρίς συμμετοχή. Εμείς δεν προγραμματίζουμε κανένα έργο, που δεν θα υπάρχει συμμετοχή από 45% ως 55% του ελληνικού Δημοσίου. Τα αεροδρόμια και το Ελληνικό είναι δύο έργα τα οποία έχουν υπογραφεί και θα ξεκινήσουμε συζήτηση για να δούμε πόσο καλύτερα μπορούμε να κάνουμε τους ήδη υπάρχοντες όρους, που ήταν επαχθείς».
Η αντίδραση της Κομισιόν για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα
σήμερα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε, ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η οποία αναμένει από την Αθήνα να εργαστεί προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ενότητας της ΕΕ που αποτελεί και το ουσιαστικό στοιχείο της δύναμής της.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι η χθεσινή συνάντηση αφορούσε στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ενώ σε ό,τι αφορά στο θέμα του αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, που αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων στη Μόσχα, σημείωσε, ότι ελλείψει συγκεκριμένων πληροφοριών δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι το βασικό ζητούμενο είναι να γίνει σεβαστή η κοινοτική νομοθεσία που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις αλλά και τη λειτουργία της αγοράς της ενέργειας στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος επισήμανε επίσης, ότι στο πλαίσιο της κοινής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ κάθε διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτη, ενώ σε ό,τι αφορά στον αγωγό ενέργειας που με τη συμμετοχή και της Ελλάδας αποτέλεσε αντικείμενο πρόσφατων διαβουλεύσεων στη Βουδαπέστη, σημείωσε ότι στη συνάντηση αυτή είχε προσκληθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας εμπειρογνώμονες ασχολούνται με το ζήτημα.
Τέλος, σε σχέση με το ενδεχόμενο «παράκαμψης» του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα και λαχανικά, μέσω της δημιουργίας στην Ελλάδα αγροτικών επιχειρήσεων ρωσικής ιδιοκτησίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση εν γνώσει της Επιτροπής, ενώ επισήμανε, ότι ο όγκος των φρούτων και λαχανικών που εξήγαγε η Ελλάδα πριν από το εμπάργκο στη Ρωσία είναι μάλλον περιορισμένης σημασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ