Νέα «βόμβα» των δανειστών: Ζητούν μόνιμα εισπρακτικά μέτρα

Νέα «βόμβα» των δανειστών: Ζητούν μόνιμα εισπρακτικά μέτρα

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου η νέα εμπλουτισμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Μαρίνα Φούντα

Νέα «βόμβα» έσκασε στο οικονομικό επιτελείο, την ώρα που έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσει μια διεξοδική και οριστική λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Οι εταίροι κλιμακώνουν περαιτέρω τις πιέσεις προς την Αθήνα, αξιώνοντας πλέον ανοιχτά η νέα ελληνική λίστα να περιλαμβάνει μόνιμα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.

Τα εμπόδια για την ελληνική κυβέρνηση αυξάνονται, καθώς πλέον δεν έχει να διαχειριστεί μόνο αξιώσεις για αυξήσεις στον ΦΠΑ και αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και απαιτήσεις για δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου – και όχι έκτακτου – χαρακτήρα.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου η νέα εμπλουτισμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να τεθεί προς αξιολόγηση στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.

Κατά τις πληροφορίες, οι νέες αξιώσεις των δανειστών ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη των μέτρων, ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, οι δανειστές έχουν ήδη απορρίψει την ελληνική λίστα με μέτρα ύψους 6,1 δισ. ευρώ, αλλά και τη νεότερη εκδοχή της που προέβλεπε μέτρα – παρεμβάσεις άνω των 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Οι δανειστές αξιώνουν πλέον πλήρως στοχευμένα και κοστολογημένα μέτρα, διαφορετικά δεν εμφανίζονται πρόθυμοι για συμφωνία, παρά το γεγονός πως η Αθήνα έχει ανάγκη μια συμβιβαστική λύση για να ανοίξει ξανά η στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομική.

Από κοινού με τις εργασίες του Brussels Group την ερχόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εκ νέου το Euro Working Group, προκειμένου να αξιολογήσει τη νέα ελληνική πρόταση, όταν εκείνη θα έχει καταρτιστεί.

Οι ζυμώσεις μέχρι το Eurogroup της 24ης Απριλίου θα είναι πυρετώδεις και οι πιέσεις ασφυκτικές.

Ο χρόνος έχει ήδη ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα, ακόμη κι αν οι δανειστές διαψεύδουν τα σενάρια περί αυστηρών τελεσιγράφων και προθεσμιών προς την Αθήνα.

Πηγή: news247.gr