Σχέδιο β’ για την Ελλάδα ζητούν Γερμανοί βουλευτές
- 16/04/2015, 10:45
- SHARE
Να ανοίξει η συζήτηση στην Ευρωζώνη για ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα ζητούν στελέχη του CDU.
Λίγες μόνο ώρες μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor/s, το Οικονομικό Συμβούλιο του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ζητά ανοιχτή συζήτηση στην ευρωζώνη γύρω από ένα σχέδιο β΄ για την Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild o πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου Κουρτ Λάουκ τόνισε ότι «στην ευρωζώνη επιβάλλεται να γίνει το ταχύτερο δυνατό μια συζήτηση αναφορικά με ένα σχέδιο Β΄ για την Ελλάδα, είτε πρόκειται για Grexit, είτε για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, είτε για έναν άλλο δρόμο».
Ταυτόχρονα ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε για νέα οικονομική στήριξη της Ελλάδας: «Στο μεταξύ ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά το προηγούμενο που δημιουργεί η χώρα μέσα στην ευρωζώνη». Σε καμία περίπτωση η λύση του ελληνικού ζητήματος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει για μια ακόμη φορά επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων ή τη διαγραφή των τόκων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εμφανίστηκε σχετικά ψύχραιμος για το ενδεχόμενο ενός Grexit. «Κατά την άποψή μου δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Οι αγορές έχουν κοστολογήσει όλα τα πιθανά σενάρια », δήλωσε ο Γερμανός υπουργός από τη Νέα Υόρκη, για να προσθέσει ότι σε αντίθεση με το παρελθόν δεν ανησυχεί για προβλήματα που θα δημιουργούσε ενδεχόμενο Grexit σε άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία.
ΔΝΤ: Δεν είναι στα σχέδια μας το Grexit
Στο βασικό σενάριο που προκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν προβλέπεται ένα Grexit, δηλαδή η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, δήλωσε πάντως την Τετάρτη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημοσιοποιήσης της έκθεσης Global Financial Stability Report του Ταμείου.
Επιβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα, το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς πιστωτές για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα ο Βινιάλς δήλωσε ωστόσο πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερή για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος.
Θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν, προειδοποίησε.