Τόμσεν: Το ΔΝΤ δεν ζήτησε ποτέ οριζόντιες μειώσεις συντάξεων
- 17/04/2015, 20:37
- SHARE
Για να πάρει η Αθήνα τα χρήματα χρειάζεται ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, δήλωσε το στέλεχος του Ταμείου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά και δεν ζήτησε ποτέ οριζόντιες περικοπές συντάξεων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ο Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε μια από τις συνεχείς ερωτήσεις για το ελληνικό ζήτημα και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Το στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε πως είναι ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα,
σημειώνοντας ότι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι οι υψηλές συντάξεις αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα περαιτέρω μείωσής τους. «Δεν εγγυόμαστε ότι οι υψηλές συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν φυσικά, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσουμε. Κανείς δεν περιμένει ότι αυτό θα λυθεί σε ένα βράδυ».
Όσον αφορά το καυτό θέμα των διαπραγματεύσεων, ο Πόουλ Τόμσεν έστειλε μήνυμα προς την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί «κοινό έδαφος» μέχρι τα τέλη Ιουνίου και ξεκαθάρισε ότι για να εκταμιεύσει το Ταμείο δόση προς την Ελλάδα δεν αρκούν απλά «κάποια μέτρα» όπως είπε χαρακτηριστικά αλλά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων.
Ο Πόουλ Τόμσεν υπογράμμισε τον κίνδυνο να μην υπάρχει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου λέγοντας ότι η Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει να καταβάλλει υψηλές δόσεις αποπληρωμής δανείων της και η όποια συμφωνία «πρέπει να γίνει πριν από το ορόσημο». Δικαιολόγησε ωστόσο την ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται λέγοντας ότι «πράγματι οι συζητήσεις παίρνουν χρόνο. Κάθε ελληνική κυβέρνηση θέλει χρόνο να μετατρέψει τους στόχους σε προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει πολύ δουλειά ακόμα να γίνει για να κλείσει η αξιολόγηση», και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει καμία κατάληξη στο Eurogroup στη Ρήγα.
Παράλληλα ο Πόουλ Τόμσεν προέβλεψε την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη για την Ελλάδα σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει για το 2015 ανάπτυξη ύψους 2,5%.
Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση είπε ότι «είναι μία νέα κυβέρνηση, έχει εκλεγεί με μία ισχυρή εντολή να αλλάξει το πρόγραμμα. Καμία αμφιβολία γι’ αυτό και το δεχόμαστε αυτό θα είμαστε ευέλικτοι και θα το αναγνωρίσουμε».
Σημείωσε τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία της συνέχισης της συνεργασίας με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι το δικό του πρόγραμμα λήγει τον Μάρτιο του 2016.