Συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα και ιδιωτικοποιήσεις
- 20/04/2015, 09:55
- SHARE
Πρόοδος σημειώθηκε στο Brussels Group – Αυστηρό μήνυμα Λαγκάρντ, προειδοποίηση Βαρουφάκη.
Η μαραθώνια συνεδρίαση του Brussels Group το ΣΚ φέρεται πως κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία στο θέμα και του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νικόλα Θεοχαράκη, Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, και οι δανειστές φαίνεται πως συμφώνησαν για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2%-1,5%, που μπορεί να φτάσει και 2% για το 2016. Επιπλέον, οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν έρθει σε μερική συμφωνία και όσον αφορά στη συμμετοχή του κράτους στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο, διαφωνούν ως προς το πού θα πάνε τα χρήματα. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, καθώς συζητείται η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της υπηρεσίας.
Η ελληνική πλευρά διαπιστώνει πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε θετικό κλίμα. Εν τω μεταξύ, κατά την συνεδρίαση του Σαββάτου του Brussels Group αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του EuroWorking Group, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 22 Απριλίου, δύο μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας.
Βαρουφάκης: Αν βγούμε από την Ευρωζώνη η κρίση θα μεταδοθεί
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε χθες Κυριακή από ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, είναι αναπόφευκτο ότι η κρίση θα μεταδοθεί.
«Όποιος παίζει με την ιδέα της αποκοπής τμημάτων της ευρωζώνης ελπίζοντας ότι η υπόλοιπη θα επιβιώσει παίζει με τη φωτιά», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αυτής, που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από δέκα ημέρες και μεταδόθηκε χθες.
«Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει πλέον οχυρωθεί έναντι της Ελλάδας και ότι η ΕΚΤ έχει πλέον εργαλεία στη διάθεσή της για να ακρωτηριάσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη ευρωζώνη, εάν αυτό χρειάζεται, να καυτηριάσει την πληγή και να επιτρέψει στην υπόλοιπη ευρωζώνη να συνεχίσει» την πορεία της, συνέχισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Πολύ αμφιβάλλω ότι ισχύει αυτό. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά οποιοδήποτε (κράτος) μέλος της ένωσης», πρόσθεσε.
Λαγκάρντ: Τελειώνει ο μήνας του μέλιτος για την Αθήνα
Πάντως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από την κυβέρνηση αφήσει στην άκρη την πολιτική και να φέρει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ώστε να καρποφορήσουν για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία και να σώσει την οικονομία της. Μιλώντας στους Financial Times τόνισε πως διεμήνυσε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον, ότι χρειάζεται να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι η υπομονή με την ελληνική κυβέρνηση εξαντλείται και ότι ο μήνας του μέλιτος για την Αθήνα είναι κοντά στο τέλος του.
Η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα θωρακισμένη σε σχέση με το παρελθόν, ούτως ώστε να διαχειριστεί μία ελληνική αποχώρηση από τη νομισματική ένωση, προειδοποιώντας για «αχαρτογράφητα νερά» σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.