Τρισέ: Κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα

Τρισέ: Κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τις βασικές γραμμές ενός προγράμματος το οποίο θα εμπνεύσει τη διεθνή κοινότητα» επισήμανε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι σήμερα πολύ περισσότερο βιώσιμα, αλλά η χώρα χρειάζεται επειγόντως τις κύριες γραμμές ενός προγράμματος, το οποίο θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg στη Σιγκαπούρη.

«Εάν δεν έχουμε αυτό, δεν θα έχουμε τίποτε», πρόσθεσε ο Τρισέ.

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου ότι δεν υπάρχει αισιοδοξία για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, ο κ. Τρισέ δήλωσε: «Κανείς δεν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι για να επιτύχει τους σημαντικούς στόχους για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα: Στην Κίνα, την Ινδία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους φίλους της.

Αυτό το πρόγραμμα επείγει απόλυτα, είπε ο Τρισέ, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο, επειδή η κυβέρνηση έκανε αντιφατικές υποσχέσεις προεκλογικά, όπως να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ταυτόχρονα να χάσει σε ανταγωνιστικότητα.

Ο Τρισέ τόνισε ότι, αν και η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σήμερα πολύ δύσκολη, έχει γίνει σκληρή δουλειά μετά το 2009. Το γεγονός ότι οι Έλληνες υπέφεραν τα τελευταία χρόνια, είπε, δεν οφείλεται στις προσπάθειες που έγιναν μετά το 2009, αλλά στην κακή διαχείριση του παρελθόντος.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι κάποιοι στην Ευρώπη θα ήθελαν ένα Grexit, ο Τρισέ απάντησε ότι «κανείς δεν λέει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ» και ότι όλοι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, κάτι που είναι προς το συμφέρον των πολιτών της.

Σε περίπτωση, πρόσθεσε, που η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα είχαν οι Έλληνες τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ θα υπήρχε κόστος και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ