WSJ: Στα «χέρια» του ΔΝΤ η λύση για την Ελλάδα
- 23/04/2015, 15:19
- SHARE
Λανθασμένη η εκτίμηση πως η λύση για την Ελλάδα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
«Η έκβαση της ελληνικής κρίσης χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο αποφασιστικά θα θελήσει το ΔΝΤ να εφαρμόσει τους κανόνες του», γράφει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας. Το άρθρο φέρει την υπογραφή του Σάιμον Νίξον και έχει τον τίτλο: «Η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για τη συμφωνία διάσωσης δοκιμάζει το ΔΝΤ».
Σε αυτό σημειώνεται ότι η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς πως η λύση χρέους είναι ευρωπαϊκή είναι μάλλον λανθασμένη, καθώς το «κλειδί» της λύσης του ελληνικού γρίφου είναι στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Πολλοί πίστευαν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα δικά της προβλήματα. Αλλά μόλις το ΔΝΤ ήρθε στη διαδικασία, έγινε πολιτικά απαραίτητο: Χωρίς ΔΝΤ, καμία συμφωνία», αναφέρει το δημοσίευμα που σε άλλο σημείο του υπογραμμίζει:
«Το Βερολίνο κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ καθ όλη τη διάρκεια της σημερινής κρίσης. Μία συμφωνία η οποία είναι αρκετά καλή για το ΔΝΤ είναι αρκετά καλή για το Βερολίνο (…)Για σχεδόν ένα χρόνο, το ΔΝΤ αρνείται να καταβάλει την επόμενη δόση διάσωσης στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την εν λόγω συμφωνία. Είχε κολλήσει σε αυτές τις προϋποθέσεις, παρά το γεγονός ότι οδήγησαν στην πτώση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και έχουν φέρει τη νέα κοντά στην πτώχευση (…) Η αδιαλλαξία του ΔΝΤ κινδύνευε να σπρώξει την Ελλάδα προς μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και πιθανή έξοδο από του ευρώ, κάτι που κανείς δεν ήθελε. Έτσι, το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να εξορθολογίσει τα αιτήματά του».
Το δημοσίευμα, παράλληλα, σημειώνει: ««Το βάρος του χρέους της Ελλάδας θα χρειαστεί σημαντική αναδιάρθρωση, κάτι που οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν αποκλείσει, πέρα από αλλαγές στα επιτόκια και στις διάρκειες των υφιστάμενων δανείων».