Τσίπρας: Πιο κοντά σε ενδιάμεση συμφωνία
- 24/04/2015, 09:34
- SHARE
Μέρκελ: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα».
Πολύ αισιόδοξος δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούν. «Είμαστε πιο κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι επισημάνθηκε από κοινού η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group. Σημείωσε, παράλληλα, πως έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα, η αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου».
Μέρκελ: Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό
Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.
Χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.
Ερωτηθείσα για το πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».
Η Σύνοδος για το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σχολίασε: “καταφέραμε να αναδείξουμε αυτή την πλευρά παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος σήμερα έγινε με αφορμή ένα τραγικό συμβάν που αφορούσε τη Λιβύη και έτσι είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα, σε συνεργασία βέβαια με άλλες μεσογειακές χώρες να έχουμε ουσιαστική αύξηση – έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προκειμένου έστω να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε ένα πλαίσιο πιο ανθρώπινο το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που βαραίνει κυρίως τις χώρες υποδοχής”.
Και προσέθεσε: “Καταφέραμε επίσης να εντάξουμε στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας, όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, με ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με τις τουρκικές αρχές ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και να περιοριστεί και αποτραπεί η προσέλευση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη”.