«Η Ελλάδα παραμένει συστημικός κίνδυνος. Γιατί;»

«Η Ελλάδα παραμένει συστημικός κίνδυνος. Γιατί;»
Photo:

«Η θριαμβολογία για την Ελλάδα δεν κράτησε πολύ», σημειώνουν οι Financial Times.

Δημοσίευμα στο οποίο η πορεία της ελληνικής οικονομίας περιγράφεται με μελανά χρώματα φιλοξενούν οι Financial Times. Στο άρθρο σημειώνεται πως η Ελλάδα παραμένει συστημικός κίνδυνος και εξηγείται το γιατί αποδίδοντας στην περιορισμένη ρευστότητα και τις μαζικές τοποθετήσεις των επενδυτών- που «διψούν» για υψηλές αποδόσεις –την αύξηση του ρίσκου μετάστασης από ένα Grexit.

«Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά μόλις πριν από 12 μήνες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν το τελευταίο, πιο «καυτό» στοίχημα στις παγκόσμιες αγορές. Ο επενδυτικός πυρετός τον Απρίλιο του 2014 έφερε στην Αθήνα παραγγελίες 20 δισ. ευρώ για μια έκδοση πενταετών ομολόγων 3 δισ. ευρώ.

Επικρατούσε μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι η Ελλάδα βρισκόταν στο δρόμο της ανάκαμψης και ότι τα ομόλογα αποτιμούνταν με επιτόκιο χαμηλότερο από το 5%. Η θριαμβολογία δεν κράτησε για πολύ. Η αλλαγή στις προοπτικές της Ελλάδας μετά την εκλογή τον Ιανουάριο μιας αριστερής κυβέρνησης που αντιτίθεται στην λιτότητα, αποτελεί μια υπενθύμιση για το πόσο λανθασμένα μπορεί να υπολογίσουν το πολιτικό ρίσκο οι κεφαλαιακές αγορές» αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times και σε άλλο του σημείο προσθέτει:

«Το 2012, οι αναταραχές στην Ελλάδα μεταδόθηκαν γρήγορα στις αγορές ομολόγων των άλλων κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Από τότε ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συγκροτήσει ταμεία διάσωσης και ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει δημιουργήσει εργαλεία που του επιτρέπουν να καταπολεμήσει τους κινδύνους διάσπασης.

Επιπλέον οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι πιο ισχυρές και ο δείκτης της ΕΚΤ για το συστημικό ρίσκο, που είχε εκτοξευτεί το 2012, είναι τώρα χαμηλότερος από το 2007 που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι εκθέσεις στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί και έχουν γίνει έκτακτα σενάρια. Σε αντίθεση με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη».

Και εξηγείται: «Το κυριότερο, η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 60 δισ. ευρώ το μήνα που έχει οδηγήσει χαμηλότερα τις αποδόσεις σε όλη την ευρωζώνη. Στο περιβάλλον αυτό, οι βεβαιότητες μπορεί να γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες. «Αν οι άνθρωποι πιστεύουν πως δεν θα προκληθεί συστημικός κίνδυνος, τότε δεν θα προκληθεί» αναφέρει ο RichardMcGuire, αναλυτής ομολόγων στην Radobank.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στις αγορές από τις ελληνικές εξελίξεις. Οι αποδόσεις στα 10ετή ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα ενισχύθηκαν αυτόν τον μήνα, αλλά πιθανότατα είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των εκδόσεων από τις κυβερνήσεις. Ο συσχετισμός ανάμεσα στις αποδόσεις των ελληνικών και των υπόλοιπων ομολόγων της περιφέρειας έχει πάψει να ισχύει από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το QE, σύμφωνα με την UniCredit. «H περιφέρεια είναι πλέον απρόσβλητη στην πίεση από την Ελλάδα» υποστηρίζει ο Luca Cazzulani, αναλυτής ομολόγων στην ιταλική τράπεζα».