Μπορεί το χαλούμι να σώσει την κυπριακή οικονομία;
- 24/09/2013, 11:10
- SHARE
Σε ένα εντελώς αρνητικό περιβάλλον, το εθνικό τυρί των Κυπρίων αυξάνει σταθερά τις εξαγωγές του.
Η κατάσταση λίγο πολύ στην Κύπρο είναι γνωστή, μετά τα γεγονότα της περασμένης άνοιξης. Οι δύο βασικοί άξονες που λειτουργεί η οικονομία της Μεγαλονήσου, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τουρισμός, ακόμη προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους. Τα τελευταία στοιχεία για τον τουρισμό κάνουν λόγω για πτώση κατά 5,3% στις αφίξεις του οκταμήνου, λόγω και των επεισοδίων στην Αίγυπτο, σε μία περίοδο που όλες οι γειτονικές χώρες κινούνται ανοδικά.
Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον ένα προϊόν κινείται κόντρα στο ρεύμα και δίνει έστω μία νότα αισιοδοξίας. Πρόκειται για το χαλούμι, το τυρί που «τρίζει», όπως το περιέγραψε στο ψηφιακό περιοδικό του το BBC σε αφιέρωμα του, με αφορμή την ξέφρενη πορεία που έχει το κυπριακό τυρί στην βρετανική αγορά. Αν βασιστούμε στα στοιχεία που δίνει η στατιστική αρχή Κύπρου, το 2011 (σ.σ. είναι αδιανόητο το πόσο καθυστερούν να ενημερώσουν Ελλαδίτες και Κύπριοι τα στατιστικά τους στοιχεία, πολύ περισσότεροι οι Κύπριοι καθώς ούτε η μορφολογία, ούτε το βάθος της αγοράς, ούτε ο αριθμός των επιχειρήσεων το δικαιολογούν) οι εξαγωγές της Κύπρου στην Μ. Βρετανία ανήλθαν σε 56 εκατ. ευρώ με πρώτο προϊόν να είναι το χαλούμι που καταλάμβανε ποσοστό πάνω από το 1/3 των συνολικών εξαγωγών φθάνοντας τα 19 εκατ. ευρώ.
Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας
Το χαλούμι «μπαίνει» στις μεγαλύτερες αλυσίδες της Βρετανίας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, εάν ζητούσες πριν από δέκα χρόνια χαλούμι σε ένα βρετανικό σούπερ μάρκετ, το πιθανότερο είναι ότι ο πωλητής τυριών δεν θα ήξερε για τι πράγμα του μιλούσες. Πλέον μία από τις κορυφαίες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Βρετανία, η Tesco διαθέτει έξι ποικιλίες χαλουμιού. Οι πωλήσεις του τυριού στα καταστήματα της αλυσίδας αυξήθηκαν κατά 35% το οικονομικό έτος 2011-2012,ενώ για το χαλούμι που διατίθεται σε σειρά επιλεγμένων προϊόντων που προσφέρουν τα Tesco , οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 132% την ίδια περίοδο. Μια άλλη μεγάλη αλυσίδα, τα Waitrose, ανέφεραν αύξηση πωλήσεων της τάξεως του 104%. Αυτή η τάση έχει οδηγήσει σήμερα τη Βρετανία να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτής χαλουμιού πίσω από την Κύπρο, ενώ σημαντικά έχει ανέβει και η Σουηδία, η οποία ξεπέρασε την αγορά της Γερμανίας.
Κύπρος: Στο χαμηλότερο επίπεδο η έκτακτη ρευστότητα
Τρεις λόγοι που το χαλούμι έγινε το «νέο ελληνικό γιαούρτι»
Τι είναι όμως αυτό που κάνει που κάνει το χαλούμι το «νέο ελληνικό γιαούρτι» για την αγλλοσαξονική αγορά των τροφίμων. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο μαγειρικής της Daily Telegraph η αυξημένη προτίμηση στο κυπριακό τυρί αποδίδεται σε τρεις παράγοντες: την αγάπη των Βρετανών για τη μεσογειακή κουζίνα, την προθυμία τους να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και την επιρροή τηλεοπτικών σεφ που έχουν συμπεριλάβει το χαλούμι σε διάφορες συνταγές.
Και παρόλο που το κυπριακό τυρί τρέχει σε επίπεδο εξαγωγών, οι αρχές του νησιού δεν έχουν καταφέρει να πράξουν τα δέοντα για να λάβουν την πολυπόθητη πιστοποίηση Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης εξαιτίας εσωτερικής έριδας που είχε να κάνει με τα ποσοστά αιγοπρόβειου γάλακτος που χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό στην παραγωγή χαλουμιού. Φυσικά προσπαθώντας να προασπίσουν τα συμφέροντα τους οι Τουρκοκύπριοι που παράγουν το δικό τους χαλούμι, το οποίο ονομάζουν «χελίμ», εγείρουν τις δικές τους αξιώσεις απέναντι σε αναγνώριση του προϊόντος ως ΠΟΠ μόνο από την ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Μάλιστα τον περασμένο Μάιο είχε ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές, με αφορμή τις πληροφορίες για αδυναμία πληρωμής μιας εισαγωγικής εταιρείας χαλουμιού στο Λονδίνου κάτι που οδήγησε – σύμφωνα με την εφημερίδα Independent – στην παρέμβαση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο προχώρησε σε σύσταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην σύσταση ζητούσε να διασφαλίσει η Ε.Ε. ότι οι διακοινοτικές σχέσεις στην Κύπρο θα ληφθούν υπόψη στην απόφασή της για την κατοχύρωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) του τυριού χαλούμι.
Διαβάστε ακόμη: Starbucks και ελληνικό γιαούρτι μαζί από το 2014
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το εμπιστευτικό έγγραφο έδινε στο κυπριακό τυρί τον ρόλο του «κυανόκρανου», καθώς ανέφερε «ότι οι προσπάθειες κατοχύρωσης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για το κυπριακό χαλούμι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο θα μπορούσε με τη σειρά του να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εφόσον εξασφάλιζε και τις δυο πλευρές».