Πώς ο σεισμός ισοπέδωσε και την οικονομία του Νεπάλ
- 28/04/2015, 14:15
- SHARE
Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και τον τομέα της ενέργειας.
Την ώρα που το έδαφος του Νεπάλ τραντάζεται ακόμη από μετασεισμικές δονήσεις και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια, οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως το χτύπημα του εγκέλαδου είναι εξίσου καταστροφικό για την οικονομία της χώρας, η οποία θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ανακάμψει.
Το Νεπάλ αποτελεί μία από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας. Η ανεργία φτάνει στο 40% και το ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 1.000 δολάρια. Περίπου 59 από τις 75 επαρχίες της χώρας έχουν πληγεί από το σεισμό της 25ης Απριλίου-έντεκα από αυτές σοβαρά. Εκτιμήσεις της US Geological Survey αναφέρουν πως το κόστος της αποκατάστασης θα μπορούσε να υπερβεί ακόμη και τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια-ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο τομέας του τουρισμού, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του εθνικού ΑΕΠ και ένα αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού αριθμού θέσεων εργασίας, μοιάζει κατεστραμμένος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το Νεπάλ διαθέτει οκτώ από τα δέκα υψηλότερα βουνά στον κόσμο και τα μοναδικά τοπία του προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο, τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή έχουν καταστραφεί, ενώ στο αεροδρόμιο του Κατμαντού επικρατεί πανικός.
Τα πράγματα επιδεινώνονται αν αναλογιστεί κανείς πως 4 από τα 7 βουνά της χώρας, που αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Ενδεικτικά, το γραφικό χωριό Langtang στο Έβερεστ, που προσέλκυε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, απειλείται ολική καταστροφή λόγω των συνεχιζόμενων κατολισθήσεων.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα υπηρεσιών του Νεπάλ, τα πράγματα είναι εξίσου αποκαρδιωτικά. Στη χώρα φιλοξενούνται εγκαταστάσεις πάρα πολλών ασιατικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων- όπως η Coca Cola- η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί επ’ αόριστον λόγω των σοβαρών ζημιών που έχουν υποστεί.
Ο αγροτικός τομέας φαίνεται να είναι από τους λίγους που έχουν βγει αλώβητη από την καταστροφή. Στοιχείο ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό, δεδομένου πως η γεωργία παραμένει η κυρία οικονομική δραστηριότητα του Νεπάλ, στην οποία απασχολείται το 80% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Παράλληλα, η υδροηλεκτρική ενέργεια-το μεγάλο οικονομικό στοίχημα για το Νεπάλ- μοιάζει επίσης ανεπηρέαστο. Η χώρα διαθέτει 6.000 ποταμούς, συνολικού μήκους 28.000 μιλίων, πράγμα που καθιστά το Νεπάλ τη δεύτερη πλουσιότερη χώρα σε υδάτινους πόρους παγκοσμίως. Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μια σημαντική πηγή επενδύσεων από τις ενεργοβόρες γειτονικές υπερδυνάμεις, όπως η Ινδία και η Κίνα.
Ωστόσο, το ζήτημα της υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει και άλλη όψη. Λόγω των κακών υποδομών και των ακραίων συνθηκών, η κατασκευή φραγμάτων καθίσταται δύσκολη και ιδιαιτέρως δαπανηρή. Επίσης, ο καταστροφικός σεισμός είναι πιθανόν να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην περιοχή.
Η ανάπτυξη του Νεπάλ είναι ήδη πολύ πιο αργή από ό, τι των περισσότερων από τους γείτονές της στη Νότια Ασία και οι προβλέψεις για το τρέχον έτος έχουν ήδη μειωθεί από 4,6% στο 4,2% λόγω του σεισμού. Την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης καθιστά ακόμη δυσκολότερη η πολιτική αστάθεια. Από το 2008 που καταργήθηκε η μοναρχία, την εξουσία έχει αναλάβει ένα συνονθύλευμα ετερόκλητων πολιτικών ομάδων και η χώρα έχει περιέλθει στην πολιτική αβεβαιότητα.