S&P: Σε συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές «ποντάρουν» οι επενδυτές
- 28/04/2015, 14:30
- SHARE
Πιθανότερο σενάριο για τους επενδυτές η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s κρίνει πως οι επενδυτές ομολόγων στην Ευρώπη «πιστεύουν περισσότερο» ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία με την οποία θα αποφευχθεί μία αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας σε δάνεια από το εξωτερικό.
Σε δημοσίευμα των Financial Times, σημειώνεται πως ο οίκος S&P καταγράφει τις κινήσεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μέσω του δικού του δείκτη ελληνικών κρατικών τίτλων, ο οποίος υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 18,72% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο Eurogroup της Ρίγας την Παρασκευή.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η απόδοση των 2ετών τίτλων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο 21,9% σήμερα, ακολουθώντας την πτωτική τάση που ξεκίνησε χθες. Ο S&P σημειώνει επιπλέον ότι οι δείκτες των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα στην περίοδο μεταξύ 17 και 27 Απριλίου, αντανακλώντας μία εξασθένηση των ανησυχιών για ένα ντόμινο σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ο ισπανικός δείκτης του S&P μειώθηκε 13 μονάδες βάσης στο 0,81% και ο ιταλικός κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,93%.
Παράλληλα κοντά σε υψηλό επίπεδο τριών εβδομάδων κινείται το ευρώ σήμερα, ενισχυμένο από νέες ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση και ενώ το δολάριο παραμένει αδύναμο πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που θα αρχίσει σήμερα.
Το ευρώ ενισχύθηκε χθες, μετά την είδηση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναδιοργάνωσε την ομάδα που κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έκαναν ράλι μετά την ανακοίνωση αυτή και η ισοτιμία του ευρώ έφθασε έως τα 1,0927 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Απριλίου.
Πριν από λίγο, η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,0925 δολάρια.
«Ένα Grexit θα ταπείνωνε τη Γερμανία στην Ευρώπη»
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» αναφέρει πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει μεγάλο κόστος για την Ευρώπη. «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε τα εναπομείναντα μέλη της θα αναγκαστούν να προχωρήσουν περισσότερο στην ολοκλήρωσή τους. Γι’ αυτό τον σκοπό θα χρειάζονταν δραστικά μέτρα τα οποία δεν θα χαροποιούσαν το Βερολίνο», αναφέρει το άρθρο που έχει τον τίτλο: «Ένα Grexit θα ταπείνωνε τη Γερμανία στην Ευρώπη».
«Παράλληλα, ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν, εμφανίστηκε να έχει την εύκολη λύση για την κρίση στην Ελλάδα: «Ας εγκαταλείψει η Αθήνα την Ευρωζώνη».Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι, θεωρώντας ότι ένα Grexit είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης καθώς θα αποτελέσει ένα μήνυμα ότι ισχύουν οι κοινοί κανόνες και ότι δεν τίθεται υπό συζήτηση η συσσώρευση χρέους από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Όμως τελικά ενδέχεται να συμβεί το αντίθετο. Ένα Grexit ίσως να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ», σημειώνει η Die Welt ενώ υπογραμμίζεται πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενδέχεται να κοστίσει περισσότερο στη Γερμανία απ’ ό,τι η συνέχιση της παροχής βοήθειας.
«Παρότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν φοβούνται πολύ τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς θεωρούν ότι είναι ελεγχόμενες, ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν σε μερικά χρόνια ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει προβλήματα. Τότε η περίπτωση της Ελλάδας θα θεωρηθεί προηγούμενο και πλέον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα μπορούν να διατείνονται ότι αποκλείεται η έξοδος από την ευρωζώνη μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση. Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα μπορούν να εικάζουν σχετικά με την κατάρρευση της ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο φόβος», καταλήγει το δημοσίευμα.