Τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου
- 24/09/2013, 12:36
- SHARE
Εκεί όπου παράγεται η γνώση των ανθρώπων και οι τεχνολογίες του μέλλοντος.
Αμερικανικά και βρετανικά είναι για μια ακόμα χρονιά τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα με το QS University Rankings, τον οργανισμό που δημοσιεύει μία από τις τρεις σημαντικότερες και πιο έγκυρες αξιολογήσεις πανεπιστημίων στον κόσμο. Ερευνά πάνω από 2.000 πανεπιστημιακά ιδρύματα και κάθε χρόνο δημοσιεύει τα 800 καλύτερα με βάση τις επιδόσεις τους σε μια σειρά από τομείς.
Τα κριτήρια που αξιολογούνται είναι: η γνώμη άλλων ακαδημαϊκών (40% της αξιολόγησης), η αναλογία διδακτικού προσωπικού-φοιτητών (20%), οι αναφορές σε δημοσιεύσεις των τμημάτων (20%), η γνώμη των recruiters στην αγορά εργασίας (10%) και ο διεθνής χαρακτήρας του ιδρύματος (10%).
Σε σχέση με πέρσι, το Χάρβαρντ πέρασε το Κέμπριτζ στη δεύτερη θέση, το Imperial College την Οξφόρδη στην έκτη θέση, ενώ το Στάνφορντ ανέβηκε στο Νο7 από 15 την προηγούμενη χρονιά. Το πρώτο ίδρυμα από χώρες εκτός ΗΠΑ-Βρετανίας είναι το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH) στη θέση 12.
Τα πρώτα ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκουμε στη λίστα είναι το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (μεταξύ των θέσεων 471-480, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης σε δεκάδες του QS), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (491-500) και το Καποδιστριακό της Αθήνας μαζί με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (501-550) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Όλα τα πανεπιστήμια της δεκάδας έχουν κορυφαίες και αξιοζήλευτες εγκαταστάσεις, συμμετέχουν ή ηγούνται σε ερευνητικά πρότζεκτ παγκοσμίου επιπέδου, διαθέτουν αθλητικές ομάδες που διακρίνονται στα πανεπιστημιακά πρωταθλήματα, κερδίζουν εκατομμύρια από την εμπορική εκμετάλλευση των ανακαλύψεών τους και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους δεσμούς των αποφοίτων τους.
1. Massachusetts Institute of Technology (MIT), Βοστόνη, ΗΠΑ.
Στο ίδρυμα που οδηγεί την τεχνολογική έρευνα του πλανήτη έχουν «γεννηθεί» ή αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό εφευρέσεις όπως η μνήμη RAM, το ραντάρ, το αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, το σόναρ κ.ά, ενώ ανεκτίμητη είναι η συνεισφορά του στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των γλωσσών προγραμματισμού, της ρομποτικής και της κρυπτογραφίας.
Διαβάστε: Η ελληνική πρεμιέρα του MIT Enterprise Forum
Κάθε χρόνο οι ερευνητές του ανακοινώνουν εκατοντάδες εφευρέσεις τις οποίες κατοχυρώνουν με πατέντες εξασφαλίζοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για το ίδρυμα και τα εργαστήριά του. Από το 1861 που ιδρύθηκε έχουν περάσει από τις τάξεις του 78 νομπελίστες.
2. Harvard University, Βοστόνη, ΗΠΑ
Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ (ιδρύθηκε το 1636) καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της ακαδημαϊκής γνώσης με τμήματα όπου διδάσκονται ιατρική, νομικά, business, τέχνες, δημοσιογραφία, θεολογία, design, δημόσια διοίκηση, μηχανολογία, αρχιτεκτονική, αστρονομία, οικονομικά, λογοτεχνία κ.ά.
Συνολικά 144 νομπελίστες και οκτώ πρόεδροι των ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων οι JFK, Τζορτζ Μπους Τζ. και Μπαράκ Ομπάμα) έχουν υπάρξει φοιτητές ή καθηγητές του ενώ αυτό το ίδρυμα εγκατέλειψαν ο Μπιλ Γκέιτς και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ για να γίνουν επιχειρηματίες. Έχει την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη από κάθε άλλο πανεπιστήμιο στη χώρα.
Διαβάστε ακόμη: Ανοίγουμε τις πόρτες του Harvard Business School
3. University of Cambridge, Μεγάλη Βρετανία
Ιδρύθηκε το 1209 και είναι το δεύτερο αρχαιότερο της χώρας. Στις τάξεις του ερεύνησαν και μεγαλούργησαν φτάνοντας στις γνωστές του ανακαλύψεις ο Ισαάκ Νεύτων, ο Φράνσις Μπέικον, ο λόρδος Κέλβιν, ο Έρνεστ Ράδεφορντ, ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Τζον Μέιναρντ Κέινς, ο Άλαν Τιούρινγκ, ο Στίβεν Χόκινγκ κ.ά.
Οι σχολές του καλύπτουν αντικείμενα από όλο το φάσμα των επιστημών και των τεχνών. 89 νομπελίστες υπήρξαν φοιτητές ή συνεργάτες του.
4. University College London, Μεγάλη Βρετανία
Το δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1826 και ήταν το πρώτο στη χώρα που δέχτηκε γυναίκες στις τάξεις του.
Εδρεύει στο Λονδίνο και τα αντικείμενα που καλύπτει περιλαμβάνουν από κοινωνικές επιστήμες μέχρι μηχανολογία και από μαθηματικά μέχρι νομική. Η ιατρική του σχολή θεωρείται η καλύτερη της χώρας. 26 νομπελίστες έχουν περάσει, με διάφορες ιδιότητες, από τα τμήματά του.
5. Imperial College London, Μεγάλη Βρετανία
Με ειδίκευση στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία και την ιατρική, διαθέτει επίσης τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων. Ιδρύθηκε το 1907 και είναι μέλος του «χρυσού τριγώνου» των βρετανικών πανεπιστημίων, μαζί με το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη.
Κάθε χρόνο εισπράττει πάνω από 350 εκατ. ευρώ για έρευνα από χρηματοδοτήσεις και συμβόλαια. Από τις τάξεις του έχουν περάσει 14 νομπελίστες.
6. University of Oxford, Μεγάλη Βρετανία
Το δεύτερο αρχαιότερο πανεπιστήμιο του σύγχρονου κόσμου (μετά από εκείνο της Μπολόνια) ιδρύθηκε το 1096 και στις τάξεις του διδάσκονται μαθηματικά και φυσικές επιστήμες, λογοτεχνία και θέατρο, οικονομικά, φιλοσοφία κ.ά.
Δεκάδες επιστήμονες, συγγραφείς και πολιτικοί έχουν περάσει από εδώ όπως οι Στίβεν Χόκινγκ (υπήρξε φοιτητής), Τιμ Μπέρνερς-Λι (ο εφευρέτης του World Wide Web), oι οικονομολόγοι Άνταμ Σμιθ και Αμάρτυα Σεν, οι λογοτέχνες Τ. Σ. Έλιοτ, Σάμουελ Τζόνσον, Άλντους Χάξλεϊ και Όσκαρ Γουάιλντ, και σχεδόν όλοι οι μεταπολεμικοί πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου. 47 νομπελίστες όλων των κατηγοριών έχουν φοιτήσει ή διδάξει εδώ.
7. Stanford University, ΗΠΑ
Με 19 νομπελίστες στο σημερινό στο διδακτικό προσωπικό του και με στρατηγική θέση στην καρδιά της Silicon Valley στην Καλιφόρνια, είναι η πρώτη επιλογή για δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους επιστήμονες με αποτέλεσμα να εισάγεται μόλις ο ένας από τους 18 που αιτήθηκαν φέτος.
Από εδώ έχουν αποφοιτήσει 17 αστροναύτες και 30 ζώντες δισεκατομμυριούχοι, όπως και τα περισσότερα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου. Ήταν ένα από τα τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια που ήταν συνδεδεμένα από τη δεκαετία του ’70 με το δίκτυο DARPA, τον πρόγονο του Internet.
Στις τάξεις του διδάσκονται μηχανολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, νομικά, ιατρική και παιδαγωγική. Απόφοιτοί του έχουν ιδρύσει εταιρείες όπως τις Google, Hewlett-Packard, Yahoo, Cisco, Nvidia, Nike, Gap κ.ά.
8. Yale University, Κονέκτικατ, ΗΠΑ
Στο τρίτο αρχαιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1701, διδάσκονται ιατρική, φυσικές επιστήμες, καλές τέχνες, μουσική, περιβαλλοντικές σπουδές, δημόσια υγεία, μάνατζμεντ, θεολογία κ.ά. ενώ η νομική του σχολή θεωρείται η κορυφαία στη χώρα.
Από εδώ έχουν περάσει 49 νομπελίστες, πέντε πρόεδροι των ΗΠΑ (Τζορτζ Μπους Πρεσβύτερος, Μπιλ Κλίντον κ.ά.), ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η Χίλαρι Κλίντον, ο συγγραφέας Τομ Γουλφ, οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες Πολ Νιούμαν, Μέριλ Στριπ, Τζόντι Φόστερ, Όλιβερ Στόουν και Ηλίας Καζάν, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, οι αρχιτέκτονες Έερο Σααρίνεν και Νόρμαν Φόστερ κ.ά.
9. University of Chicago, ΗΠΑ
Με 8 νομπελίστες στο σημερινό διδακτικό προσωπικό του -και 87 συνολικά στην ιστορία του- είναι από τα ιδρύματα με τη μεγαλύτερη επιρροή στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον καθώς εδώ πήραν σχήμα οι θεωρίες και οι ιδέες της ελεύθερης αγοράς μέσω του Μίλτον Φρίντμαν και των συνεργατών του που σχημάτισαν την περίφημη Σχολή του Σικάγου.
Απόφοιτοί του υπήρξαν δεκάδες CEOs μεγάλων εταιρειών όπως η Goldman Sachs, η Credit Suisse όπως και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς. Αυτό το πανεπιστήμιο εγκατέλειψαν ο θρυλικός σινεκριτικός Ρότζερ Έμπερτ, ο ιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον και ο σκηνοθέτης Μάικ Νίκολς.
10. California Institute of Technology (Caltech), Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Το αντίπαλο δέος του ΜΙΤ, είναι το δεύτερο καλύτερο -για άλλους το καλύτερο- Πολυτεχνείο στον κόσμο. Με ποσοστό εισαγωγής λιγότερο από 12%, είναι από τα πιο περιζήτητα στις τάξεις των νέων επιστημόνων καθώς αποτελεί ουσιαστικά «συνεταίρο» της NASA (αυτό διοικεί το Jet Propulsion Laboratory και έχει συνεισφέρει σε σχεδόν όλες τις διαστημικές αποστολές) και του Πενταγώνου σε δεκάδες προγράμματα, ενώ η χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα εργαστήριά του μαζί με τα κέρδη από τις σχεδόν 2.000 πατέντες του ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο.
Το 80% των φοιτητών του συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα. 31 νομπελίστες έχουν περάσει από τις τάξεις του (οι 17 υπήρξαν φοιτητές του) ενώ φοιτητές και απόφοιτοί του έχουν ιδρύσει, μεταξύ άλλων, τις εταιρείες Compaq, Matlab, Intel και Hotmail.