Παραμένει υψηλό το εξαγωγικό έλλειμμα Ελλάδας-Γαλλίας
- 28/04/2015, 21:30
- SHARE
Σύμφωνα με την έκθεση ότι το ύψος των ελληνικών εξαγωγών δεν είναι ικανοποιητικό, εάν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της γαλλικής αγοράς.
«Το 2014, για κάθε 1 ευρώ των ελληνικών εξαγωγών αντιστοιχούσαν 3,34 ευρώ των γαλλικών εξαγωγών, ενώ το ποσοστό κάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές έφθασε το 2014 το 29,9 που είναι και η καλύτερη επίδοση των τελευταίων πέντε ετών».
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Γαλλία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και στην οποία συμπερασματικά αναφέρεται ότι το ύψος των ελληνικών εξαγωγών δεν είναι ικανοποιητικό, εάν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της γαλλικής αγοράς, ενώ τα παραδοσιακά εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα παρουσιάζουν μικρή διείσδυση στη γαλλική αγορά, με εξαίρεση τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών. Αυτό οφείλεται στον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, αλλά και από εκείνα που εισάγονται στην αγορά της Γαλλίας από τρίτες χώρες με τις οποίες η Ε.Ε. έχει συνάψει προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες.
Η Γαλλία, με μερίδιο 2,4% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ήταν το 2014 ο 5ος σημαντικότερος αποδέκτης ελληνικών προϊόντων από την Ευρωζώνη (7ος στο ΕΕ-29) και 12ος επί του συνόλου. Σε σχέση με το 2013 παρατηρήθηκε μία μικρή υποχώρηση της σημασίας της γαλλικής αγοράς στο εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδος κατά δύο θέσεις (μεγαλύτερες εξαγωγές προς Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ισπανία, μικρότερες προς Λιβύη).
Η ίδια εξέλιξη παρατηρείται και στις ελληνικές εισαγωγές όπου οι γαλλικές εξαγωγές υποχωρούν στην 8η θέση παγκοσμίως (6η το 2013). Η διαφοροποίηση οφείλεται από την άνοδο των ελληνικών εισαγωγών από Καζακστάν και Ολλανδία. Το μερίδιο των γαλλικών εξαγωγών στο εισαγωγικό εμπόριο της Ελλάδος έφθασε το 4,5%. Από την άλλη πλευρά, η θέση της Γαλλίας στο ενδοκοινοτικές εισαγωγές που πραγματοποίησε η Ελλάδα παρέμεινε η ίδια, όπως και το 2013 (4η θέση).
Αντιστοίχως, τα στατιστικά στοιχεία μας πληροφορούν ότι η Ελλάδα ευρίσκεται στην 38η θέση (36η το 2013), απορροφώντας το 0,49% (0,52% το 2013) των γαλλικών εξαγωγών, ενώ κατέχει το 0,12% των γαλλικών εισαγωγών, ευρισκόμενη στην 64η θέση (65η το 2013). Σε σχέση με το 2013 υπάρχει μία υποχώρηση της σημασίας του διμερούς εμπορίου στο σύνολο του εξωτερικού εμπορίου της Γαλλίας.
Η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών αναφορικά με τα πρώτα πέντε προϊόντα παρέμεινε αναλλοίωτη τα τελευταία δύο έτη. Αντιθέτως, στην σύνθεση των γαλλικών εξαγωγών υπήρξαν μεταβολές, καθώς η κατηγορία αερόπλοια ή διαστημόπλοια αναρριχήθηκε από την 10η θέση στην 4η, αντικαθιστώντας τα αιθέρια έλαια-προϊόντα αρωματοποιίας που κατήλθαν στην 6η θέση. Επίσης, έγινε αντιμετάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων με τα κρέατα στις πρώτες δύο θέσεις.
Ελληνικές Εξαγωγές
Από την εξέταση των 20 πρώτων κατηγοριών των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Γαλλία, παρατηρείται ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα κατέλαβαν την 1η θέση, αν και οι εξαγωγές τους υπέστησαν μείωση της τάξεως του 19,7%. Το ποσοστό τους επί των συνολικών εξαγωγών ήταν 11,3%. Στη 2η θέση ευρίσκονται το αλουμίνιο και προϊόντα αυτού με 72,4 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 11,1%. Στη συνέχεια, έρχονται οι πλαστικές ύλες με 8,4% και ακολουθούν στην 4η θέση τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας με 7,3% και στην 5η θέση τα προϊόντα χαλκού με 6,2%.
Οι πρώτες πέντε κατηγορίες, που παρέμειναν οι ίδιες, όπως το 2013, κατέχουν το 44,3% του συνόλου των εξαγωγών που είναι αρκετά μικρότερο εκείνου του 2013 που ήταν 49,8%. Σε σχέση, όμως, με τις γαλλικές εξαγωγές, (το 2014 η συγκέντρωσή τους ήταν στο 41,4%, ενώ το 2013 ήταν 43,6%) η διασπορά τους είναι μικρότερη.
Στις δέκα πρώτες κατηγορίες η συγκέντρωση φθάνει το 63,9%, ενώ των γαλλικών εξαγωγών το 59,3%. Η διασπορά που παρατηρείται, λαμβάνοντας υπόψη τα γενικότερα δεδομένα των ελληνικών εξαγωγών, κρίνεται ικανοποιητική. Η διαφορά που παρατηρείται, οφείλεται, κυρίως, στη μικρή παρουσία νέων και εξελισσόμενων προϊόντων που θα εμπλουτίζουν τον εξαγωγικό κατάλογο και θα απευθύνονται σε τομείς όπου η ζήτηση της γαλλικής αγοράς παρουσιάζει δυναμισμό.
Στις πρώτες 20 κατηγορίες υπήρξαν τρεις νέες μεταβολές. Στη 10η θέση αναρριχώνται από την 61η τα ορυκτά καύσιμα, οι βάτες-υφάσματα-είδη σχοινοποιίας από την 23η ανέβηκαν στην 18η και αντίστοιχα τα όργανα-συσκευές από την 24η βρέθηκαν στην 20η θέση. Αντίθετα, τα παρασκευάσματα κρέατα-ψάρια από την 18η κατήλθαν στην 26η θέση, τα ανόργανα χημικά από την 11η υποχώρησαν στην 22η θέση και τα ενδύματα εκτός πλεκτών από την 16η βρέθηκαν στην 24η θέση.
Από το νέο κατάλογο που δημιουργήθηκε, οι κατηγορίες που παρουσίασαν μεγάλη άνοδο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ήταν των ορυκτών καυσίμων, των προϊόντων αρωματοποιίας, των χημικών και των τεχνουργημάτων από σίδηρο ή χάλυβα.
Από την άλλη πλευρά, παρατηρήθηκε μόνο μία σημαντική υποχώρηση στα φαρμακευτικά με 19,7%.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες παρουσίασαν στην πλειοψηφία τους μικρού μεγέθους αυξήσεις.
Από τις γενικότερες κατηγορίες, τα δομικά υλικά και τα βιομηχανικά αγαθά που διασυνδέονται άμεσα με τον τομέα των κατασκευών (25, 73, 74 και 76) έφθασαν τα 156,3 εκατ. ευρώ ή το 24% επί του συνόλου των εξαγωγών.
Η αξία των αγροτικών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ποτών, στις πρώτες 20 κατηγορίες για το 2014 έφθασε τα 117,7 εκατ. ευρώ ή το 18,1% και συνολικά τα 150,1 εκατ. ευρώ ή το 23%. Αντιστοίχως, το μερίδιο των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στο σύνολο των γαλλικών εξαγωγών στην Ελλάδα έφθασε το 27%.
Οι σπουδαιότερες κατηγορίες ήταν τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας με 47,5 εκατ. ευρώ (7,3% στο γενικό σύνολο ή 31,6% στο σύνολο των αγροτοδιατροφικού τομέα), τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών με 40,2 εκατ. ευρώ (με 6,2% και 26,8%, αντιστοίχως) και οι καρποί και φρούτα με 13,3 εκατ. ευρώ (με 2% και 8,9%, αντιστοίχως). Οι κατηγορίες αυτές του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι οι μόνες όπου το εμπορικό ισοζύγιο είναι θετικό για την Ελλάδα.
Οι γαλλικές εξαγωγές του αγροτοδιατροφικού τομέα για το εξεταζόμενο έτος ήταν 586,7 εκατ. ευρώ. Το κυριότερο εξαγώγιμο γαλλικό προϊόν ήταν το βόειο κρέας και τα παρασκευάσματα που κατέλαβε το 44% των γαλλικών εξαγωγών του αγροτοδιατροφικού τομέα με 258,2 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ