Λιγότερο ικανοποιημένοι οι Έλληνες από τη ζωή τους

Λιγότερο ικανοποιημένοι οι Έλληνες από τη ζωή τους

Έρευνα του ΟΟΣΑ μελετά τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)διεξήγαγε έρευνα στα κράτη-μέλη του εξετάζοντας το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες τους από τη ζωή τους. Το ερώτημα ήταν «τι πιστεύουν οι λαοί ότι αξίζει περισσότερο στη ζωή» και το αποτέλεσμα ονομάζεται Δείκτης Καλύτερης Ζωής.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, το 52% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν πιο θετικές εμπειρίες σε μια μέση ημέρα (συναισθήματα ηρεμίας, υπερηφάνεια για επιτεύγματα, απόλαυση, κλπ) από ό,τι αρνητικές (πόνος, ανησυχίες, θλίψη, ανία, κλπ). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι στο 76%.

Οι παράγοντες που εξετάζονται από τον ΟΟΣΑ για τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής είναι: η ασφάλεια, η στέγαση, η εργασία, το εισόδημα, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου, η ικανοποίηση από τη ζωή, η υγεία, η παιδεία, η διακυβέρνηση, η κοινότητα και το περιβάλλον.

Κορυφαία προτεραιότητα χαρακτήρισαν την ικανοποίηση από τη ζωή οι πολίτες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Γερμανία, Φινλανδία και Πολωνία. Την υγεία επέλεξαν ως προτεραιότητα στη Ρωσία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Στη Ελλάδα οι πολίτες εξέφρασαν τον προβληματισμό πως η έλλειψη χρημάτων τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Σημειώνεται πως στην Ελλάδα, το μέσο νοικοκυριό έχει διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα 16.951 ευρώ ετησίως, λιγότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 21.268 ευρώ τον χρόνο.

Την ίδια ώρα, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού κερδίζει έξι φορές περισσότερα από το κατώτατο 20%, ενώ οι άνθρωποι στην Ελλάδα εργάζονται 2.034 ώρες ετησίως, περισσότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 1.765 ώρες.