Η Ελληνο-αμερικανίδα που «σάρωσε» τον κόσμο της μόδας
- 24/09/2013, 19:27
- SHARE
Η «κυρία Nasty Gal» έχτισε μία αυτοκρατορία εκατομμυρίων στην κυριολεξία από το πουθενά.
Τι κι εάν η επιτυχία για την Ελληνο-αμερικανίδα Σοφία Αμορούζο ήλθε και συνεχίζεται σαν χόμπι; Μόλις στα 29 της, αποτελεί ήδη ορόσημο στον επιχειρηματικό κόσμο της μόδας, με σήμα κατατεθέν την εξαιρετικά κερδοφόρα εταιρία της, Nasty Gal, σημερινής αξίας 240 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όλα ξεκίνησαν τυχαία πριν από περίπου επτά χρόνια, όταν αγόρασε ένα σακάκι Chanel από τον Στρατό της Σωτηρίας για μόλις οκτώ δολάρια και το μεταπώλησε στο e-Βay έναντι 1.100 δολαρίων! Έκτοτε, η φυγάς από το σπίτι της στο ειδυλλιακό Σακραμέντο, πρώην ρακοσυλλέκτρια και παρ’ ολίγον απόφοιτος σχολής φωτογραφίας μετατράπηκε σιγά-σιγά σε πρώτης κλάσης επιχειρηματία.
Διαβάστε ακόμη: Η «επαναστάτρια» της Αιθιοπίας
Από το διαμέρισμα του πρώην φίλου της, στο Σαν Φρανσίσκο, άρχισε το 2006 να στήνει την επιχείρησή της από… κλικ σε κλικ στον φορητό υπολογιστή της. Αγόρασε τα δικαιώματα χρήσης της ηλεκτρονικής διεύθυνσης nastygal.com, που μέχρι τότε ήταν πορνογραφικού περιεχομένου. Την μετονόμασε σε nastygalvintage.com. Έφτιαξε προφίλ της εταιρία στην ιστοσελίδα του MySpace. Και άρχισε να πουλά τα προϊόντα της, κυρίως vintage ρούχα, μέσω του eΒay.
Τις φωτογραφήσεις και το πρωτοποριακό styling για την προώθηση των προϊόντων της ανέλαβε η ίδια, συνδυάζοντας το παλιό και με το καινούργιο, το ακριβό με το φθηνό, το εναλλακτικό με το κλασσικό (π.χ. ένα vintage Chanel φόρεμα, με ένα φθηνό μπλουζάκι από μέσα). Για μοντέλα, δεν χρυσοπλήρωσε επαγγελματίες, παρά προτιμούσε καθημερινά πρόσωπα, κορίτσια της διπλανής πόρτας που έβρισκε στο MySpace, τις οποίες πλήρωνε με ένα χάμπουργκερ και 20 δολάρια την ημέρα.
Διαβάστε ακόμη: Η Μαίρη Κατράντζου μιλάει για την χαμένη γενιά των Ελλήνων 30ρηδων
Δεν ξόδεψε ούτε ένα σεντ για διαφήμιση, χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο για τον σκοπό αυτό τα social media -το Facebook, το Twitter, το Instagram και το Tumblr. Μέχρι και σήμερα, άλλωστε, τα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Nasty Gal, που ανανεώνει τα προφίλ της τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα.
Με αυτά και με άλλα, η εταιρία της Αμορούζο διαθέτει εδώ και χρόνια μία πιστή στρατιά «ακολούθων», που ολοένα και αυξάνει. Μέχρι το 2011, στο Myspace έφθασαν τις 60.000, στο Facebook ξεπέρασαν τις 830.000, στο Instagram άγγιξαν τις 550.000 δυνητικές πελάτισσες, που υπολογίζεται ότι αφιερώνουν έξι λεπτά κατά μέσο όρο την ημέρα για να δουν στο διαδίκτυο τις νέες προτάσεις της Nasty Gal.
Διαβάστε ακόμη: Πόσες είναι οι γυναίκες εκατομμυριούχοι;
Το αποτέλεσμα; Το 2012, η εταιρία -που πλέον εδρεύει στο Λος Άντζελες- είχε πωλήσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ρούχα και αξεσουάρ. Τα επόμενα βήματα της Nasty Gal ήταν η δημιουργία της δικής της φίρμας ρούχων (με συμμετοχές στην Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη), το λανσάρισμα της Shoe Cult με παπούτσια της εταιρία και μία σειρά από μεθυστικά αρώματα. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα, η Nasty Gal φτιάχνει τα νέα γραφεία της στο Λος Άντζελες, συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ.
Όσο για την ίδια τη Σοφία Αμορούζο; Ερωτεύεται, γράφει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο -«μία εξωτερική ματιά στον κόσμο της επιχειρηματικότητας», λέει- φτιάχνει το νέο της σπίτι και απολαμβάνει βόλτες με την νεοαποκτηθείσα Porsche της, την οποία αναγκάστηκε να αγοράσει τοις μετρητοίς.