«Όχι» της Ευρώπης σε πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Όχι» της Ευρώπης σε πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους υπό την απειλή παύσης της χρηματοδότησης προς τη χώρα, τίθεται σήμερα στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως: «επειδή η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν, το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις: αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μειώσουν το χρέος της χώρας, τότε αυτό δεν πρόκειται να συνεχίσει να τη βοηθά» και προσθέτει:

«Το ΔΝΤ ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Και καθότι η χώρα βρίσκεται τόσο μακριά από τους αρχικούς της στόχους είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση του χρέους της».

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει πως οι χώρες της ΕΕ θα απορρίψουν την πρόταση αυτή. «Δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη χρονική στιγμή, και το δικαιολογούν επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν έχει να αποπληρώσει τα επόμενα χρόνια υψηλά επιτόκια για τα δάνειά της», υπογραμμίζεται και προστίθεται:

«Η υποστήριξη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι της έχει χορηγήσει μεγάλα δάνεια, αλλά έχει να κάνει και με την εξειδίκευσή του σε αυτά τα ζητήματα. Παράλληλα η Γερμανία ζητούσε πάντα να υπάρχει το ΔΝΤ, διότι το εμπιστευόταν περισσότερο για να ασκεί πίεση στην Αθήνα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σημειώνεται ακόμη πως το ΔΝΤ είχε διαφωνήσει με τις χώρες της ΕΕ και πριν από τρία χρόνια για ανάλογο θέμα και τελικά οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

Η εφημερίδα «Die Zeit» και το περιοδικό «Der Spiegel» φιλοξενούν σήμερα άρθρα με τίτλο: «Το ΔΝΤ απειλεί ανοικτά με διακοπή της βοήθειας» και «Το ΔΝΤ απαιτεί μείωση του χρέους της Ελλάδας». Αμφότερα υπογραμμίζουν ότι οι χώρες της ΕΕ αντιτίθενται σθεναρά σε ένα τέτοιο σενάριο και πως σχεδόν το μισό της τελευταίας δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προέλθει από το ΔΝΤ.