Εurogroup χαμηλών προσδοκιών και αγωνία για τη στάση της EKT
- 11/05/2015, 08:31
- SHARE
Οι διαφορές που ακόμα δεν γεφυρώνονται, η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και τι περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup.
Χωρίς προσδοκία συμφωνίας και με μόνη ελπίδα τη θετική δήλωση προόδου, ώστε να σταλεί θετικό σήμα στην ΕΚΤ, προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup η κυβέρνηση.
Τα μηνύματα όμως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν έχουν χαλαρώσει καθόλου από την απαίτησή τους για πλήρη αξιολόγηση, άρα και «κλείσιμο» όλων των μετώπων, πριν δώσουν το πράσινο φως για εκταμίευση βοήθειας. Τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό και ο ΦΠΑ παραμένουν σημεία τριβής, αφού στα δύο πρώτα, η διαφωνία είναι πολιτική (η κυβέρνηση δεν δέχεται να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, ενώ δεν συζητά καν το θέμα της περικοπής κύριων συντάξεων).
Στο θέμα του ΦΠΑ και του δημοσιονομικού κενού η διαφωνία αφορά καθαρά στα νούμερα. Οι δανειστές δεν δέχονται πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 2,5% του ΑΕΠ, την ώρα που η κυβέρνηση θέτει ως στόχο το 1,2%. Αυτή η διαφορά μεταφράζεται σε ένα ποσό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα. Παράλληλα, στο θέμα του ΦΠΑ, η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μην ξεπεράσει ο υψηλός συντελεστής το 16%, την ώρα που οι δανειστές επιμένουν ότι για να βγει ο λογαριασμός απαιτείται συντελεστής 18-19%.
Αλλά και στον χαμηλό συντελεστή, η κυβέρνηση επιδιώκει αυτός να διαμορφωθεί στο 6,5% και να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά, ενώ οι δανειστές τον ανεβάζουν έως και το 9%.
Ήδη, κυβερνητικά στελέχη στέλνουν μήνυμα για συμφωνία μόνο με πολιτική βούληση των εταίρων, οι οποίοι όμως συνεχίζουν να κάνουν λόγο για τήρηση των δεσμεύσεων.
Αίσθηση προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι μέλος της Ευρωζώνης το φθινόπωρο, αρκέστηκε να πει ότι το ελπίζει, παραπέμποντας, μάλιστα, σε απόφαση των Ελλήνων και χωρίς να απορρίπτει το δημοψήφισμα.
Πάντως, με αυτά τα δεδομένα, οι προσδοκίες για «ισχυρό» σήμα προόδου προς την ΕΚΤ είναι μάλλον χαμηλές, ενώ η αποτροπή της επιβολής του «κουρέματος» στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών θα βασιστεί για άλλη μια φορά σε πολιτική απόφαση και στους συσχετισμούς μέσα στην ΕΚΤ, καθώς η Bundesbank και η ομάδα των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής αναμένεται να ασκήσουν ισχυρές πιέσεις.