Θετικό αλλά χωρίς άμεση επαναφορά της χρηματοδότησης το ανακοινωθέν του Eurogroup
- 11/05/2015, 20:28
- SHARE
Αναγνωρίστηκε το θετικό κλίμα των συζητήσεων για την Ελλάδα, όμως έγινε σαφές ότι η χρηματοδότηση θα ξεμπλοκάρει μόνο μετά τη συμφωνία.
Την καλύτερη πορεία των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες αλλά και την ανάγκη να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της σε θέματα που δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία, καταδεικνύει το ανακοινωθέν του Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης, αναγνωρίστηκαν τα βήματα προόδου της ελληνικής πλευράς, όμως δεν έγινε καμία αναφορά για άμεση παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Μάλιστα, τονίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο εφόσον τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών δώσουν το πράσινο φως στο Eurogroup, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν αναμένεται να αποταμιευτούν τα απαραίτητα χρήματα για τα ελληνικά ταμεία.
Ολόκληρη η ανακοίνωση όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες και καλύπτουν τη συνεδρίαση:
«Το Eurogroup εξέτασε σήμερα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Χαιρετίζουμε την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των εργασιών κατέστησε ικανή την επανεκκίνηση των διαδικασιών και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα σε όσα ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη συνεργασία τους με τους θεσμούς, με την προοπτική μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έγκαιρα.
Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει η βάση των διαπραγματεύσεων. Όταν οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης σε επίπεδο στελεχών, το Eurogroup θα αποφασίσει για πιθανή αποδέσμευση των χρημάτων τα οποία προβλέπει η παρούσα συμφωνία».
Βαρουφάκης: Πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας
«Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προσέγγιση. Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική», δήλωσε μετά το τέλος του Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε μάλιστα ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται σε «ένα πολύ καλό πνεύμα», δηλώνοντας ότι η ώρα της συμφωνίας «πλησιάζει».
Σχολιάζοντας τα ζητήματα στα οποία υπάρχει διαφορά με τους θεσμούς, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι για τα φορολογικά είναι «μικρές». Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τη θέση των θεσμών στα εργασιακά. «Έχουμε άλλη ερμηνεία του εργασιακού χώρου στην Ελλάδα. Δεν είμαστε μια αγορά που έχει διευθετηθεί. Θα ήθελα να πω πως το βασικό ερώτημα είναι αν οι σειρές αλλαγών που έχουμε αποδεχθεί, αν θα έχουμε μια τελική λύση της ύφεσης. Αυτό το πακέτο αλλαγών μπορεί να γίνει αποδεκτό από έναν λαό που μόνο μειώσεις βλέπει;».
Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση της ΕΚΤ να αποσύρει την αποδοχή των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι θέση της κυβέρνησης ήταν να επιστρέψει από σήμερα. «Όπως τότε δεν έπρεπε να αφαιρεθεί έτσι και σήμερα θα έπρεπε να είχε επιστρέψει. Αυτή είναι η δική μας θέση. Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δεν δέχεται εντολές από εμάς ή από το Eurogroup. Κρίνει μόνη της για τις κινήσεις που κάνει», ήταν τα λόγια του υπουργού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας. «Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ζήτημα του δημοψηφίσματος γιατί οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει».
Κληθείς να απαντήσει για τα όσα ακολούθησαν του Eurogroup της Ρίγα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «πολλοί συνάδελφοι παραδέχτηκαν ότι δεν βοήθησαν όλα αυτά που διέρρευσαν μετά το Eurogroup στη Ρίγα».
Σχολιάζοντας τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι η συζήτηση με τον Γερμανό ομόλογό του ήταν «ιδιαιτέρως φιλική», αρνούμενος όμως να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.
Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία πριν τελειώσουν τα χρήματα
Καλύψαμε μια σειρά από πολλά θέματα, ήταν ένα πλήρες Eurogroup, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup. Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει, κάνοντας λόγο για «πρόοδο με πιο θετικές συζητήσεις».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου εξακολουθεί να είναι το πλαίσιο για ττις εκταμιεύσεις, ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη να «φτάσουμε σε συμφωνία πριν τελειώσουν τα χρήματα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά αν δεν συμφωνήσουμε τώρα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε πάνω στις ανάγκες και στις απαιτήσεις».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πήρε αποστάσεις σχολιάζοντας ότι αποτελεί «εθνική πολιτική». «Δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι εντολή της ελληνικής κυβέρνησης», είπε.
Μοσκοβισί: Συντάξεις και αγορά εργασίας παραμένουν ανοιχτά
Στα ζητήματα τα οποία παραμένουν υπό διαπραγμάτευση στάθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί κάνοντας αναφορές σε εργασιακά, συνταξιοδοτικό αλλά και τον ΦΠΑ, ενώ αναγνώρισε το θετικό κλίμα στις συζητήσεις για την Ελλάδα. «Για το ΦΠΑ η Ελλάδα θέλει ανεξάρτητη Αρχή για την είσπραξη και επιτέλους μιλήσαμε με σαφήνεια για τα κόκκινα δάνεια. Οι συντάξεις και η αγορά εργασίας είναι ζητήματα που μένουν ανοιχτά. Η ελληνική πλευρά λέει πως έχει κόκκινες γραμμές σε αυτά αλλά πρέπει να φέρει και σαφείς προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, όλα πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου», δήλωσε.
Ρέγκλινγκ: Συμφωνία για επέκταση του προγράμματος
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η πρόοδος στις συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα έχει προχωρήσει, τόνισε όμως ότι τα χρήματα για την Ελλάδα θα αποταμιευτούν εφόσον υπάρξει συμφωνία. «Συμφωνήσαμε να επεκταθεί το πρόγραμμα αλλά δεν έχουμε χρόνο, πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τον χρόνο που μας μένει. Το ποσό του 1,8 δισ. θα μπορέσει να εκταμιευθεί αν υπάρξει η συμφωνία. Επί της αρχής τα ποσά είναι διαθέσιμα προκειμένου να καλυφθούν τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών αν χρειαστεί», δήλωσε.