Πώς να γίνετε ο καλύτερος υπάλληλος του γραφείου
- 14/05/2015, 21:30
- SHARE
Φυσικά εντυπωσιάζοντας το αφεντικό σας.
Είτε πρόκειται για μια θέση πρακτικάριου, είτε για μια ανώτερη θέση σε κάποια πολυεθνική είναι ωραίο να είσαι ο «καλύτερος» στη δουλειά σου. Αυτό το συναίσθημα του να σε έχουν όλοι ως πρότυπο εργαζόμενου και ειδικά το αφεντικό σου είναι ανεκτίμητο.
Όλοι θέλουμε να εξελιχθούμε επαγγελματικά, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να πείσουμε τους άλλους, ειδικά τους ανώτερους – των οποίων η γνώμη είναι απαραίτητη.
Εδώ θα βρείτε τα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε ώστε να κάνετε τη «διαφορά» ανάμεσα στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
1. Κάντε περισσότερα απ’ όσα απαιτεί ο ρόλος σας
Οι περισσότεροι υπάλληλοι δεν διατίθενται να κάνουν περισσότερα πράγματα από εκείνα που τους ζητούνται. Ο λόγος; Γιατί σήμερα δε πληρώνονται επιπλέον. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να δουλέψουν παραπάνω και να ξοδέψουν επιπλέον χρόνο από εκείνον για τον οποίο έχουν συμφωνήσει; Μια είναι η απάντηση: Γιατί εκείνοι δείχνουν το «σωστό παράδειγμα». Είναι εκείνοι που διατίθενται να αναλάβουν υποχρεώσεις χωρίς να σκέφτονται μόνο με οικονομικά κριτήρια. Είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη δουλειά τους και σύντομα θα ανταμειφθεί. Πιστέψτε μας, δεν υπάρχει εργοδότης που να μη γνωρίζου ποιοι υπάλληλοι εργάζονται σκληρά. Απλά δεν είναι πάντα εύκολο να τους ανταμείψει.
2. Να είστε ενημερωμένοι
Οι εργαζόμενοι που είναι ενημερωμένοι για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας και τις δραστηριότητες και δείχνουν πως πραγματικά γνωρίζουν τι γίνεται πέρα απ’ το δικό τους πόστο, είναι σημαντικοί για την εταιρεία. Δείχνουν πως νοιάζονται και ενδιαφέρονται επί της ουσίας. Κι αυτό κάποια στιγμή θα αποδώσει. Αναλύστε τις κινήσεις και τις αποφάσεις των ηγετών της εταιρείας σας και μάθετε μέσα απ’ τις πράξεις τους. Εκείνοι που ξέρουν να παίρνουν σωστές αποφάσεις είναι εκείνοι που ξέρουν να αναλύουν όλες τις απόψεις. Πρέπει, λοιπόν, να είστε ενήμεροι για αυτές.
3. Ακούστε την κριτική που σας κάνουν
Αναγνωρίστε ποιο είναι εκείνο το άτομο στην εταιρεία το οποίο θα ανταποκριθεί στις ιδέες που έχετε και θα είναι διατεθειμένο να τις ακούσει. Να θυμάστε πως πρέπει να είστε ανοιχτοί και δεκτικοί στην κριτική γιατί θα σας βελτιώσει.
4. Μη φοβάστε
Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι εκείνο το άτομο με τη πιο δυνατή φωνή στο γραφείο, αλλά εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις συνήθως είναι. Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, πως δεν χρειάζεται να είστε «φωνακλάδες» για να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση σας. Να είστε διακριτικοί, αλλά να μη φοβάστε να ορθώσετε το ανάστημα σας όταν σας ζητηθεί.